BREAKING NEWSReportaje

Rafinăria din Câmpina – vestigiu unic în lume (5)

PARCUL DE REZERVOARE PENTRU ȚIȚEI

Episodul de azi încheie ciclul celor care evocă vestigiile păstrate, în mod surprinzător, chiar din nucleul inițial al rafinăriei, apărut la 1897 între calea ferată și șoseaua spre Telega. Celebra imagine de la construcția rafinăriei ne arăta niște rezervoare metalice mari (foto 1), care apar desenate chiar pe planul topografic din anul 1898.

Foto 1. Sursa: Petroblog

Amprentele la sol ale unora, foarte exact desenate într-un plan la 1908 și identice cu realitatea de azi, ne dau indicii că eposibil ca unele dintre rezervoarele de depozit cunoscute azi, să dateze așadar chiar din secolul al XIX-lea. În orice caz, două rezervoare mari de lângă calea ferată (B și C) plus trei rezervoare mici de la sud (T1, T2 și N) par să fie acolo dinaintea lui 1908 – specialiștii vor putea certifica dacă ele au supraviețuit miraculos distrugerilor deliberate din Primul Război Mondial și bombardamentelor din Al Doilea Război. Rezervorul L păstrează și el aceeași amprentă, însă aspectul său e mai nou, ceea ce indică măcar înlocuirea metalului. Alte trei rezervoare (A, „Raky” și E) par să fi fost refăcute complet în epoca interbelică la alte dimensiuni, dar numai primul păstrează aspectul vechi. Rezervorul „Raky” trebuie să fi avut legătură cu celebrul inventator și petrolist german, care la anul 1907 dăduse un impresionant banchet delegaților Congresului Internațional de Petrol.

Captură video, arhiva Oglinda de Azi.

Toate aceste rezervoare cu certă valoare istorică au folosit în epoca de glorie a rafinăriei pentru depozitarea țițeiului venit de la sonde, ce aștepta să fie prelucrat, dar și pentru păstrarea diverselor produse rezultate din prelucrare, înaintea încărcării în vagoanele-cisternă cu care erau expediate pe piața internațională. În război, rezervoarele au fost înconjurate cu ziduri puternice din beton, de cca 1m grosime, care constituie o mărturie spectaculoasă a epocii bombardamentelor.

Mădălin Focșa (master în istorie – patrimoniu cultural)
Tel. 0722.560.566; E-mail: madalin.focsa@gmail.com

Episodul 6: CASA CAZANELOR

3 Comentarii  

  1. Acum,ni se par banale aceste rezervoare,dar in peisajul de atunci pareau a fi adevarate corpuri „extraterestre”,printre carele cu boi sau cu cai.La campie,la acea vreme,multa lume traia in bordeie.Drumurile erau din pamant…. .Ulterior,aceasta industrie s-a dezvoltat si la Ploiesti,unde a produs economic unic,care,daca ar fi fost lasat sa se dezvolte liber,Campina si Ploiestiul ar fi fost un fel de Dubai al Europei.Să nu uitam că prima rafinare a petrolului din lume s-a facut la Rafov,care era un fel de distilarie,care producea gaz lampant pentru felinarele din Bucuresti,iar prima rafinarie,prima industrie modernă de rafinare a petrolului,cu laboratoare,a fost la Campina.
    În acea perioadă,a aparitiei germenilor industriei petroliere,în a doua jumatate a sec.XIX,prahovenii,în special ploiestenii,nu aveau astampar si au impus cu votul lor Partidul Liberal la putere,motiv pentru care CA Rosetti si Bratianu au zis că oamenii acestor meleaguri MERITĂ O STATUIE A LIBERTATII,pe care astazi o tratam ca pe un obiect invizibil,NU o vedem cu ochiul mintii.Bucurestiul nu are o statuie a libertatii,noi,la modul cum ne comportam civic,o mai meritam?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare