Muzica folk românească și-a găsit casă bună la Breaza, acolo unde, de cinci ani, Festivalul de Folk „Om Bun” reunește artiști și pasionați ai genului într-un eveniment care poartă amprenta regretatului Victor Socaciu, inițiatorul său, și care, cu sprijinul administrației locale și al Centrului Cultural „Ion Manolescu”, a crescut de la an la an, cucerind inimile iubitorilor de folk.
Ecourile ultimei ediții, desfășurată între 26 și 28 martie, încă nu s-au stins. Au fost trei zile de magie, în care nume sonore ale acestui gen muzical au încântat publicul venit din toate părțile țării: Ducu Bertzi, Angela Mariașu, Cătălin Stepa, Majay Ghyozo, Tituș Constantin, Constantin Neculae, Sorina Bloj și David Gabriel, Cristian Buică, Dan Vană, Nicki Puchianu, Vasile Șeicaru, Nicolae Matei, Florin Săsărman, Ana Maria Păunescu, Alexandra Păunescu, Mircea Vintilă, Laurențiu Cazan.
Pentru a înțelege mai bine ce face din „Om Bun” un reper al folkului românesc am stat de vorbă cu Alexandru Cazan, directorul Centrului Cultural „Ion Manolescu” din Breaza, invitat al emisiunii FAȚA ȘI REVERSUL, realizată de Florin Frățilă la Dada TV Ploiești, care ne-a dezvăluit povestea din spatele acestui frumos proiect care a prins rădăcini în cochetul orășel subcarpatic.
Alături de el, Brândușa Socaciu, soția artistului dispărut în 2021, și Laurențiu Cazan, o prezență nelipsită a festivalului, au completat, prin intervenții telefonice, imaginea unui eveniment născut din iubire pentru muzică și oameni buni.
Declarații:
Alexandu Cazan:
- „Poarta s-a deschis în anul 2021, prin dialogul a doi oameni buni: maestrul Victor Socaciu, pe de o parte, și de partea cealaltă omul bun, primarul Bogdan Novac, care s-au pus de acord să inițiem acest festival la Breaza. Prima ediție s-a desfășurat în prezența marelui artist și compozitor Victor Socaciu. Următoarele patru le-am desfășurat, din păcate, fără domnia sa; am folosit, însă, imagini din activitatea anterioară, pe care le-am proiectat de fiecare dată pe ecranul din sala de spectacol”.

- „Toți soliștii care au cântat pe scena festivalului au spus că un public ca la Breaza n-au găsit pe nicăieri și asta nu face decât să ne bucure. Om bun la om bun trage!”
- „Acum, la ediția a V-a, pentru mai mult de jumătate din cele 170 de locuri pe care le are sala-amfiteatru, care a primit numele lui Victor Socaciu, au fost cumpărate abonamente pentru toate cele trei zile de festival. Am avut spectatori din Brăila, din Brașov, care și-au luat bilete din timp, s-au cazat aici. A fost prezent, în calitate de spectator, inclusiv Dan Bittman, solistul trupei Holograf”.
- „Breaza are o viață culturală bogată, cu aproximativ 120 de evenimente pe an, incluzând festivaluri de muzică – folk, jazz, pop, rock, fanfară, populară, teatru și alte manifestări culturale pentru diverse categorii de public”.
- „Organizarea evenimentelor culturale la Breaza este rezultatul unui efort colectiv care implică administrația publică locală – primarul, viceprimarul, Consiliul Local, echipa Centrului Cultural și, uneori, sponsorizări”.
Brândușa Socaciu:
- „Festivalul a avut prima ediție în martie 1991 și a fost inițiat de către Societatea Metronom, o asociație a artiștilor de la vremea aceea. Din primul colectiv desemnat pentru organizarea festivalului au făcut parte Mircea Vintilă, Vali Sterian, Andrei Partoș și Victor Socaciu. A fost primul festival de muzică folk din România. Ulterior, Victor a preluat și a dus mai departe, vreme de 30 de ani, acest festival”.

- „Victor a iubit atât de mult acest festival încât am considerat că unul din puținele lucruri pe care le mai putem face pentru el este să ducem mai departe proiectul acesta de suflet, ceea ce s-a și întâmplat”.
- „În condițiile de tristă amintire impuse de pandemie, în 2021, orașul Breaza era singura variantă care permitea desfășurarea unui astfel de eveniment cu public”.
- „Se pare că, într-adevăr, locul festivalului va rămâne la Breaza. «Om bun» există datorită oamenilor buni, în primul rând”.
Laurențiu Cazan:
- „Au venit pe scenă și copii și așa m-am bucurat că au venit și nepoata iubitului nostru prieten și muzician Victor Socaciu, dar și nepoțica lui Adrian Păunescu. M-a impresionat foarte mult prezența lor pe scenă”.
- „E un oraș mic, orașul Breaza, dar mare prin spirit”.

- „Sper la o revenire în frumos, în normalitate, în firesc, acel firesc pe care noi l-am uitat. Normalitatea asta, firescul, care de multe ori ne lipsește, se întâmplă acolo, la Breaza. Asta simt”.
- „Eu sunt un muzician adoptat de Breaza, adaptat și adoptat în familia asta frumoasă a folkului. Eu nu mă revendic neapărat prin în cariera mea de la folk, dar iubesc foarte mult folkul și cânt muzică folk”.
- „Dan Andrei Aldea, care a fost și rămâne un geniu al muzicii pop-rock, este cel care poate fără să vrea a dat titlul acestui festival «Om Bun», pentru că el a compus piesa „Om Bun”; nefiind, totuși, consacrat ca folkist, a avut de fapt o contribuție majoră”.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!