BREAKING NEWSEveniment

VIDEO ♦ Trei zile de magie folk la Breaza: S-a tras cortina peste a V-a ediție a Festivalului „Om Bun”!

Festivalul de folk „Om Bun”, în forma sa actuală, a luat naștere în anul 2021, când regretatul Victor Socaciu a ținut cu tot dinadinsul să organizeze ediția cu numărul 30 a festivalului, care la vremea respectivă se desfășura la București. Din cauza pandemiei, evenimentul nu a putut avea loc în capitală, astfel că Victor Socaciu a fost nevoit să găsească un alt loc de desfășurare. Breaza a devenit gazda perfectă. Din păcate, la scurt timp, maestrul Victor Socaciu a trecut la cele veșnice, iar comunitatea din Breaza s-a simțit „obligată” să onoreze numele legendarului folkist.

Ediția din 2025, un reper pentru muzica folk din România
An de an, Festivalul „Om Bun” încearcă să aducă cele mai mari nume ale folkului românesc, ediția din acest an păstrând aceeași rețetă de succes. Varietatea artiștilor care au urcat pe scenă în cele trei zile de concerte a atras zeci de spectatori, umplând până la refuz sala amfiteatrului Primăriei Breaza. „Noi avem în calendarul cultural al orașului toate genurile culturale, care se repetă ciclic pe parcursul unui an. Astfel reușim să stabilim o tradiție pentru public, care știe că în luna martie avem festivalul de folk, iar în luna august, festivalul Calabreaza”, a declarat Alexandru Cazan, directorul Casei de Cultură „Ion Manolescu”, explicând cum Festivalul „Om Bun” și-a câștigat locul pe harta evenimentelor culturale importante din România.

Maeștrii folkului românesc au oferit trei zile pline de emoție publicului din Breaza
Muzica, poveștile captivante și emoția artiștilor au creat o atmosferă impresionantă pentru toți cei prezenți în sală. Fiind un eveniment „in memoriam” Victor Socaciu, participanții au simțit, cu siguranță, prezența regretatului artist, semn că, deși nu mai este fizic printre noi, sufletul său a fost la Breaza, în sala care acum îi poartă numele. „La fiecare ediție, sau cel puțin de anul trecut, de când particip și eu, s-a simțit prezența lui Victor prin spiritul său, prin creația sa artistică, prin melodiile sale care se cântă aici, de exemplu «Charlie Chaplin», pe care am interpretat-o și eu în această seară”, a explicat Tituș Constantin, încercând să descrie legătura creată la Breaza între oameni și Victor Socaciu.

Seria celor trei zile de concerte a început miercuri, 26 martie, cu un moment inedit, pe scenă urcând Tituș Constantin, Majay Gyozo, Angela Mariașu, Cătălin Stepa și Ducu Bertzi & Constantin Neculae. În cea de-a doua seară, au performat alți artiști legendari care au scris istoria muzicii folk din România: Sorina Bloj și David Gabriel, Cristian Buică, Dan Vană, Nicki Puchianu, Vasile Șeicaru și Nicolae Matei. (Înregistrarea concertelor din primele două zile este, de asemenea, disponibilă, pe canalul nostru de You Tube).

Festivalul s-a încheiat vineri, 28 martie. Ultima zi de „Om Bun” a impresionat prin varietatea modurilor în care muzica folk a fost interpretată, artiștii abordând stiluri diferite. Deși prezența multor veterani a fost un privilegiu, participanții au fost plăcut impresionați de prestația Alexandrei Păunescu-Șerban, nepoata marelui poet Adrian Păunescu. Vocea și prezența scenică a tinerei artiste, în vârstă de doar 7 ani, au surprins pe toată lumea, fiind o dovadă că Alexandra Păunescu-Șerban ar putea deveni un nume important în muzica românească.

Publicul a fost delectat în ultima zi și de Florin Săsărman și Ana-Maria Păunescu, însă punctul culminant al serii a fost concertul susținut de Mircea Vintilă. Muzicianul, în vârstă de 76 de ani, a demonstrat că vârsta este doar un număr, ridicând întreaga sală în picioare. „Extraordinar m-am simțit pe scenă, a fost un public de senzație. Oamenii au cântat de la început până la sfârșitul spectacolului. Am încercat să îi mai păcălesc, întrebând: «Mai știți cântecul ăsta?» Dar n-a ținut”, a declarat maestrul după concert. Festivalul s-a încheiat cu un moment inedit oferit de Laurențiu Cazan, care a cântat atât la chitară, cât și la pian. Ultima imagine de pe scena din Breaza – Laurențiu Cazan invitându-le la final pe Alexandra Păunescu-Șerban și pe Serafina, nepoata lui Victor Socaciu – va rămâne în memoria tuturor pentru mult timp.

Breaza și muzica folk, o legătură aparte
Prezența Festivalului „Om Bun” la Breaza nu este întâmplătoare, comunitatea locală dovedindu-se de multe ori dornică de astfel de manifestări culturale. Nici autoritățile nu au ezitat să accepte organizarea primei ediții, deși situația era incertă la momentul respectiv. În 2021, Victor Socaciu a găsit în Breaza o localitate potrivită pentru evenimente publice și oameni entuziaști să facă posibil un asemenea festival. „Nu întâmplător am ales Breaza. Am găsit aici o zonă verde și oameni dornici să asculte folk. Am decis să continuăm și după 2021, în locul ales de Victor”, spune Brândușa Simion, soția regretatului artist. Aceeași idee a fost susținută și de alți artiști. Cătălin Stepa, prezent la toate edițiile, a remarcat: „De la an la an, interesul pentru această gală a muzicii folk crește, semn că publicul a îmbrățișat rapid mesajul nostru și muzica folk”.

 

Pentru Festivalul „Om Bun” și viața culturală din Breaza, viitorul sună bine
Primarul Bogdan Novac este încrezător că în curând se vor finaliza lucrările la noua sală de spectacole a Centrului Cultural „Ion Manolescu”, un pas important pentru o viață culturală și mai bogată la Breaza. Edilul privește cu optimism spre viitorul festivalului: „Sper ca peste doi ani să avem funcțională noua sală și să putem organiza acest festival cu peste 500, poate chiar 600 de participanți”. Ideea unui eveniment de amploare entuziasmează și artiștii. Întrebat despre această perspectivă, Mircea Vintilă a spus: „Atunci o să fie o nebunie! Sala actuală este minunată, dar neîncăpătoare. Vin oameni din toată țara – cunosc spectatori din Constanța care au venit la Breaza pentru festival. Cu o sală mare, toată lumea ar avea de câștigat”.

Ediția din 2025, un adevărat succes
Nimeni nu a plecat nemulțumit după cele trei zile de festival; singura „plângere” ar fi că timpul a trecut prea repede. Atât artiștii, cât și spectatorii au avut doar cuvinte de laudă pentru ediția din 2025 a Festivalului „Om Bun”. „Am încercat și în acest an să aducem la Breaza cei mai mari artiști folk. Am observat, însă, că majoritatea au o vârstă onorabilă. Ar trebui să ne bucurăm cât îi mai avem pe scenă, alături de noi”, a spus Bogdan Novac, îndemnând publicul să savureze momentul.

Cortina s-a tras peste a cincea ediție a Festivalului „Om Bun”, iar articolul se încheie cu mesajul transmis de Brândușa Simion: „Cu siguranță, fiecare avem o misiune pe pământ. A lui Victor Socaciu a fost să lase ceva în urmă pentru voi, oamenii. Îmi vin în minte versurile lui Grigore Vieru: «Se duc, ne părăsesc artiștii/ Acoperiți de mari cununi/ Se duc și veselii, și triștii/ Se duc artiștii cei mai buni/ Văzându-i în sfârșit, în voie/ A spus, din slavă, Dumnezeu: ‘Voi de n-aveți de ei nevoie,/ Îi iau la mine-n ceruri eu.’» Prin mine, Victor vă mulțumește celor de care oamenii mai au nevoie! Nu în ultimul rând, eu și Victor vă mulțumim vouă, celor prezenți aici – nu pot să vă numesc doar spectatori –, destinatari ai mesajelor de dragoste și prețuire transmise de acești oameni cu chitara!”

Felix PRECUP

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare