Cultură

Prezențe culturale câmpinene peste hotare

Un album de specialitate privind studiul artei romane în Europa Centrală și de Est a fost lansat luna trecută în Franța. Autori: Jacques Raunet și Marc Brendel, membri ai Asociației „Connaissance et Sauvegarde du Patrimoine”. Partea grafică a albumului a fost realizată de artistul câmpinean Valentin Bălan, care nu este la prima colaborare de acest gen.
Pe o pagină dedicată celor care au contribuit la realizarea albumului, Jacques Raunet mulțumește „Prietenului meu român, Valentin, cu care am făcut multe excursii în Transilvania”: „În timpul uneia dintre ele mi-am dat seama că există multe clădiri romanice în aceste zone. De asemenea, el este cel care a executat neobosit laviurile care conferă acestei opere un conținut artistic ce îi îmbunătățește aspectul mai tehnic”.


Artistul câmpinean a fost cooptat în urmă cu câțiva ani în cadrul Asociației „Connaissance et Sauverdage du Patrimoine“, pentru un studiu colectiv care s-a concretizat în șapte albume, în paginile cărora sunt prezentate, în lucrări de laviu (o tehnică mixtă peniță/ acuarelă în tuș) semnate de Valentin Bălan, toate bisericile romanice selectate. Ulterior, din aceste albume a rezultat un ghid de orientare în care lucrările lui Bălan sunt însoțite de texte și hărți edificatoare.
Totodată, până la 1 noiembrie curent, Biserica Saint-Gault din Yevre-le-Chatel, localitate situată în centrul Franței, găzduiește o expoziție personală de grafică a artistului roman – „Les Eglises entre Beauce et Gatinais“.

Pe aceeași temă:
O locuință transformată în galerie de artă: casa pictorului Valentin Bălan
Câmpineanul Valentin Bălan, un pictor mai cunoscut în Franța decât la el în țară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare