Știri

“SanConfind va ajunge o oază de sănătate cu o mare recunoaştere şi reputaţie, benefică nu doar locuitorilor zonei Câmpina, ci şi tuturor românilor”

Continuăm interviul acordat în exclusivitate revistei Oglinda de către dl. Ioan Simion, preşedintele SC Confind SRL, care a avut, acum câţiva ani, ideea înfiinţării celei mai importante societăţi medicale din judeţul nostru, SC Centrul Medical SanConfind. Scopul acesteia este înfiinţarea unui impozant şi modern spital privat, echipat şi dotat la standarde europene, un spital de referinţă pentru judeţul Prahova, care va fi inaugurat, parţial, în câteva luni. Prima secţie dată în folosinţă va fi “Baza de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic şi de Recuperare Medicală”. Urmează ca, până în 2016-2017, să fie dat în funcţiune întregul spital. Interviul privind descrierea şi dotările celui mai mare spital privat prahovean continuă astăzi cu partea a patra.
– Trebuie să vă mărturisesc că, deşi m-am născut în Câmpina, multă vreme eu nu am ştiut că, acum un secol, Poiana Câmpina a fost staţiune balneară. Şi încă una dintre cele mai cunoscute din ţară.
– Într-adevăr, Poiana Câmpina a avut şi –  prin intermediul Spitalului SanConfind, are din nou ape minerale cu proprietăţi curative deosebite. Ele au fost analizate pentru prima oară în anul 1900, atunci când s-a construit şi prima instalaţie de captare a apei sărate. Apa minerală de la Poiana, de mare concentraţie, clorurată, sodică, hipertonă, provine din izvoarele naturale situate în locul numit Măgura şi se foloseşte încă din 1907. Din monografia comunei, scrisă de profesorul Ion Cosmoiu, ca şi din alte documente ale vremii, putem citi despre importanţa şi bunele aprecieri de care se bucurau aceste băi minerale sărate. Băile au funcţionat în fostul local al Primăriei Poiana Câmpina până în anul 1908. Din 1908, poienarul Moise Popescu le amenajează pe proprietatea sa. La vremea aceea, ele erau dotate cu un bazin special din beton, cabine şi un punct sanitar pentru administrarea băilor calde la cadă. Exista, de asemenea, o clădire de locuit cu restaurant. Sigur că, pentru acele timpuri, dotările erau rezonabile, iar termenii arhaici în care erau descrise ele în prospectul Staţiunii balneoclimaterice Poiana Câmpina, proprietatea Ion şi Sebastian Popescu, văzut şi aprobat de Oficiul de Cură şi Turism, au şi astăzi un farmec şi o atractivitate aparte. În documentul amintit putem citi că “băile sunt aşezate într-o grădină frumoasă, cu pomi fructiferi şi fâneţe. Pentru băile calde sunt 12 cabine clasa I, cu căzi din beton mozaicat, şi 2 camere de sudaţie (de transpiraţie – n.red.). Mai sunt 12 cabine clasa a II-a, cu căzi de lemn, curat întreţinute, toate prevăzute cu ceasuri de nisip, termometre de baie şi rufăria necesară. La fiecare cabină se află instalaţie de apă sărată – rece şi caldă. Apa sărată se aduce prin ţevi de la izvor, fiind igienic captată şi acoperită. Băile reci se fac în 2 bazine-ştranduri, unul pentru adulţi, cu capacitate de 42 de vagoane, şi altul pentru copii, cu o capacitate de 8 vagoane.” Sigur că dotările unei staţiuni balneare de astăzi sunt incomparabile, iar cele oferite de Spitalul SanConfind sunt cu totul excepţionale, la cele mai înalte standarde europene. 
– Cum va ajunge apa de la izvoare în interiorul Bazei de tratament?
– SanConfind a concesionat trei kilometri pătraţi de subsol de la ANRM pentru a avea dreptul să exploateze apa sărată. A cumpărat câteva mii de metri pătraţi de grădini pentru a rezolva problemele captării unor izvoare. A construit o conductă de polietilenă îngropată, de la captare până la Spital, lungă de circa un km. În curtea spitalului s-a amenajat rezerva de apă sărată (3×50 metri cubi). Aceasta va constitui stocul permanent din care va fi alimentată Baza de tratament. Apa sărată, înainte de a fi trimisă spre bazinele din Baza de tratament, va fi filtrată până la 10 microni. Apoi, ea va fi pompată spre demisolul cu instalaţiile tehnologice. După ce va fi utilizată, apa sărată uzată va fi colectată, tratată cu ultraviolete şi repompată către vâlceaua prin care curgea înainte. 
– Cât de bogată în minerale este apa sărată a izvoarelor din Poiana Câmpina?
– În Anexă este prezentat Buletinul de analiză oficial emis de institutul abilitat în acest scop. După cum se poate observa, mineralizarea totală a apei sărate pe care o va folosi SanConfind este uriaşă: 321.889 miligrame/litru, sau 321,8 g/l. Pe lângă clorura de sodiu (sare), apa conţine numeroase elemente binefăcătoare: sulfaţi, bicarbonaţi, calciu, magneziu, potasiu, brom, fier. Nu conţine substanţe organice (interzise), dar nu conţine nici bioxid de carbon sau hidrogen sulfurat. Pentru a putea face o comparaţie cu mineralizarea apelor folosite în alte staţiuni balneare, aş putea să vă prezint următoarea situaţie, un fel de clasament cu concentraţiile de sare ale apelor minerale din cele mai importante staţiuni: Băile Felix – 1 g/l; Băile Herculane – 2,6 g/l; Buziaş – 5-6 g/l; Tăşnad – 9 g/l; Amara – 10 g/l; Covasna – 3,2 – 22,5 g/l; Tuşnad – 17,8 g/l; Bazna – 17 – 74 g/l; Techirghiol – 80g/l; Lacul Sărat – 84 g/l; Sângeorgiu de Mureş – 135 g/l; Sovata – 40 – 250 g/l; Ocna Sibiului – 230 g/l; Ocna Şugatag – 289 g/l; Poiana Câmpina – 321 g/l. În concluzie, apa minerală sărată de care dispunem reprezintă o adevărată bogăţie pentru Baza de tratament a Spitalului SanConfind. Valoarea medicală a acestei ape este dată de mineralizarea totală şi de paleta diversificată a elementelor chimice componente. 



– Pacienţii vor beneficia de tratament cu apă sărată, dar şi cu nămol…
– Pe lângă apa sărată terapeutică, Baza de tratament a SanConfind va folosi nămol sapropelic adus din Lacul Techirghiol. Acest nămol are o consistenţă păstoasă, este bogat în coloizi minerali şi organic, cu mare capacitate hidro- şi termopexică. Fără nicio exagerare, putem spune că acest nămol are calităţi ce îl situează pe primele locuri în Europa din punct de vedere al eficacităţii terapeutice, acţionând atât prin factorii săi fizici, cât şi prin componentele sale chimice, aşa cum au demonstrat studiile de absorbţie cu radioizotopi. SanConfind va folosi pentru tratament acest nămol depozitat în instalaţii speciale (fără contact cu aerul, malaxat continuu, sterilizat înainte de utilizare şi filtrat). 
– Ce boli vor fi vindecate în Baza de tratament a Spitalului SanConfind?
– Se vor face “împachetări cu nămol” care sunt benefice în vindecarea sau ameliorarea multor maladii: boli degenerative reumatismale, reumatism inflamator abarticular, sechele posttraumatice, boli ginecologice, procese inflamatorii locale. Nămolul acţionează prin factorul termic (38 – 44 grade Celsius), dar şi prin substanţele chimice pe care le conţine, cu efecte stimulatorii vasculare, endocrine, imunologice. Al doilea mod de utilizare a nămolului va fi “baia cu nămol, cu apă sărată caldă (35 de grade Celsius), pusă în căzi speciale, la care se adaugă nămolul cald, filtrat şi sterilizat. Băile cu nămol sunt decontractante, antiinflamatorii, miorelaxante. Ele măresc flexibilitatea articulaţiilor. Sunt indicate pentru: reumatism, sechele posttraumatice, postartroplastii, postintervenţii ortopedice, afecţiuni ale sistemului nervos, psoriazis, eczeme, afecţiuni ginecologice sau endocrine (obezitate, rahitism, debilitate la copii, hipotiroidie, nanism). 
– Când va fi dată în funcţiune Baza de tratament a Spitalului SanConfind?
– Activitatea Spitalului SanConfind va începe în octombrie 2014 prin darea în funcţiune a Bazei de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic şi de Recuperare Medicală, activitate ce va reprezenta circa 10-12% din activitatea întregului spital. Până la sfârşitul anului, Baza de tratament va putea utiliza şi alte facilităţi ce fac parte din infrastructura spitalului: RMN, CT, Rx, ecografie, osteodensitometrie, mamograf, Laboratorul de analize medicale etc. În acest mod, medicul balneolog va putea extinde, dacă este necesar, controlul medical cu o serie de investigaţii de specialitate şi va putea recomanda un plan de tratament corect, precizând pacienţilor avantajele şi dezavantajele posibile. Acelaşi personal medical va supraveghea, în timp, eficienţa tratamentului, în aşa fel încât pacienţii să fie pe deplin mulţumiţi. 
Ţinând cont de dotările şi serviciile medicale oferite (dintre care cele care privesc balneologia sunt cele dintâi, dar numai cronologic vorbind, căci în următorii ani vor fi date în funcţiune toate secţiile medicale ale unui spital ultramodern şi ultraperformant), Spitalul SanConfind va deveni, în câţiva ani, unul dintre simbolurile Câmpinei. Alături de Castelul “Julia Hasdeu” şi Muzeul “B.P. Hasdeu”. Mai mult ca sigur, Spitalul SanConfind va deveni, în curând, un reper al turismului medical, datorită beneficiilor oferite de tratamentul cu apele sale minerale sărate şi nămolul de Techirghiol. Iar Poiana Câmpina va redeveni faimoasa staţiune balneoclimaterică de acum un veac, concurând puternic nu doar Telega şi Slănic Prahova, ci şi toate staţiunile balneare din România. Proiectul celui mai mare şi mai bun spital privat prahovean reprezintă o mare provocare pentru conducerea SC Centrul Medical SanConfind. Prin investiţiile de multe milioane de euro, prin managementul de calitate de care beneficiază unitatea, cu multă aplecare asupra grijii faţă de pacienţi, SanConfind va ajunge o oază de sănătate cu o mare recunoaştere şi reputaţie, benefică nu doar locuitorilor zonei Câmpina, ci şi tuturor românilor. Nemaivorbind de faptul că selecţiile de personal pline de rigoare germană vor avea ca finalitate angajarea unui personal medical înalt calificat şi profund dedicat actului medical, văzut în cea mai nobilă accepţiune a sa. Adică aşa cum l-a văzut şi Hipocrate, părintele medicinii, acum 2500 de ani, atunci când a formulat preceptul fundamental al celebrului său jurământ: îngrijirea atentă a bolnavilor spre folosul lor, după puterile şi priceperea personalului medical, fără răutate şi nedreptate, cu practicarea meşteşugului vindecării bolnavilor în nevinovăţenie şi curăţenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare