Știri

Roboții pentru medicina recuperatorie – o premieră pentru Câmpina

Robotul medical „Reo Go”, pentru recuperarea mâinilor, vă așteaptă la Baza de Tratament a Spitalului SanConfind
„Baza de Tratament Balneologic, Fiziokinetoterapeutic și de Recuperare Medicală” din cadrul Spitalului SanConfind Poiana Câmpina, printre cele mai dotate unități de balneologie și recuperare medicală din țară, este o adevărată oază de sănătatate realizată la standarde europene. Această primă secție a spitalului va fi dată în funcțiune în următoarele săptămâni și va avea o structură și dotări de invidiat: cabinete de consultaţii, laser terapeutic, echipamente medicale specializate pentru fizioterapie prin metoda deep-oscillation (atracție electrostatică și frecare), electroterapie (prin diferite forme de curent electric – galvanic, de joasă frecvenţă, de medie frecvenţă -, ultrasunete, microunde și unde scurte, radiații infraroșii și ultraviolete, magnetoterapie), kinetoterapie (gimnastică medicală), acupunctură și tehnici din medicina tradițională chineză, terapia durerii, spații speciale rezervate pacienților care doresc masaj, împachetări cu nămol de Techirghiol sau cu parafină, saună uscată şi umedă, săli pentru balneohidroterapie cu apă sărată de la istoricele izvoare ale comunei Poiana Câmpina, precum şi dispozitive ultramoderne pentru recuperarea robotizată a mâinilor şi a picioarelor (copii şi adulţi).
Conducerea spitalului a achiziționat pentru Baza de Tratament aparate, dispozitive și echipamente dintre cele mai moderne și mai performante, de la cei mai buni producători mondiali de aparatură medicală. Printre acestea se evidențiază roboții medicali „Reo Go” și „Reo Ambulator”, produși de cunoscuta firmă Motorika și utilizați cu rezultate uimitoare în recuperarea medicală a pacienților care au suferit grave afecțiuni ale membrelor superioare și inferioare. Motorika este lider mondial în realizarea de roboți  medicali pentru rezolvarea nevoilor terapeutice ale pacienţilor care suferă de diferite afecţiuni neurologice, inclusiv accidente vasculare cerebrale (AVC), traumatisme cerebrale, leziuni ale coloanei vertebrale, precum şi disfuncţii post-chirurgicale. În cadrul unor interviuri cu dl. Ioan Simion, președintele companiei Confind, cea care finanțează Spitalului SanConfind, în ziarul ”Oglinda de azi” au apărut, acum câteva luni, prezentări generale ale celor două dispozitive robotizate. Revenim cu prezentările celor doi roboți medicali cu totul speciali, îmbogățite cu descrierea unor elemente definitorii ale tehnologiilor revoluționare care stau la baza funcționării acestora, precum și a procedeelor de folosire optimă a celor două aparate extrem de performante. În acest număr vom vorbi despre robotul medical „Reo Go” pentru recuperarea medicală a membrelor superioare.
“Reo Go” – viața ta, în mâinile tale
Echipamentul robotizat “Reo Go”(79 kg greutate, 900 mm înălțime, 1010 mm lungime și 580 mm lățime), poate fi conectat la internet şi dispune de mânere multiple pentru toate cerinţele pacientului. S-au făcut evaluări clinice ale terapiei „Reo Go” în SUA, Japonia, Italia, Germania şi Israel pe un total combinat de peste 350 de pacienţi care au suferit accidente vasculare cerebrale subacute şi cronice. S-au tras următoarele concluzii: tratamentul este sigur, fără efecte secundare și e potrivit pentru o gamă largă de pacienţi cu ACV; după câteva ședințe se obţin îmbunătăţiri semnificative care se menţin în timp; se obţine o îmbunătăţire considerabilă a mişcării la nivel de umăr, cot, antebraţ. În final, satisfacțiile pacienților au fost totale. Sistemul de recuperare robotic „Reo Go” are în spate un software de management al terapiei, versatil şi uşor de folosit, care este proiectat pentru a optimiza rezultatele în fiecare şedinţă de terapie şi pentru fiecare pacient. Sistemul permite terapeuţilor să personalizeze tipurile de exerciţii, modul de interacţiune şi numărul de repetări per sesiune, ceea ce aduce beneficii pacientului şi oferă o recuperare locomotorie superioară. Pentru acest robot medical extraordinar, cei de la Motorika au găsit un slogan comercial foarte inspirat și percutant: “Your life, in your hands” („Viața ta, în mâinile tale”).
Un sistem robotizat și computerizat care face minuni
Sistemul robotizat și computerizat „Reo Go” permite exerciții tridimensionale pentru îmbunătățirea și dezvoltarea capacității funcționale a membrelor superioare și se  adresează pacienților cu deficiențe subacute sau cronice. Sistemul poate fi folosit în trei moduri distincte: activ, pasiv și interactiv (activo – pasiv). Există dispozitive pentru fixarea membrului superior al pacientului, suporți și chingi de fixare pentru brat și antebraț, pentru pacienți cu membre flasce sau spastice. Interfața grafică integrată în sistem are caracteristici deosebite: o grafică intuitivă, bazată pe pictograme, care permite interacțiunea ușoară a pacientului cu sistemul (inclusiv pentru cei cu deficiențe severe); un ecran tactil de mari dimensiuni care permite pacientului un feedback optim în timpul terapiei recuperatorii; difuzoare încorporate pentru feed-back acustic. Computerul integrat este prevăzut cu resurse tehnice care să permită rularea programului grafic terapeutic (conexiuni externe pentru exportul de date, conectarea la Internet etc.). Scaunul pacientului este reglabil pentru a ușura fixarea și manipularea acestuia în timpul tratamentului. Sistemul „Reo Go” este prevăzut cu un software dedicat recuperării medicale robotizate cu posibilitatea de up-gradare ulterioară. Interfața software-ului va fi vizualizată pe ecranul integrat al sistemului robotizat. Aplicația permite vizualizarea în timp real a mișcărilor unității dinamice și, prin urmare, oferă în timp real pacientului și terapeutului feed-back-ul primit de la sistemul robotizat, permițând astfel monitorizarea și controlarea performanțelor exercițiului. Aplicația oferă posibilitatea modificării/ ajustării parametrilor de lucru: viteza, amplitudinea și forța de mobilizare a membrului superior al pacientului, numărul de repetiții, precum și selectarea tipului de mișcare – în plan sau în spațiu. 
Programul permite trei moduri fundamentale de operare în timpul sesiunilor de antrenament: modul pasiv – pacientul va fi asistat în mod activ de către sistemul robotizat (brațul pacientului va urma o anumită traiectorie predefinită, prin așa-numita mișcare pasivă); modul activo-pasiv – pacientul va inițializa singur mișcarea până la un anumit prag de forță, urmând apoi ca sistemul să-i continue mișcarea până la punctul intermediar/ final al exercițiului terapeutic; modul activ – pacientul va conduce singur mișcarea, în mod activ. 
Practic, cele trei moduri fundamentale de operare ale terapiei graduale „Reo Go” primesc mai multe nuanțări, corespunzător etapelor parcurse de pacient și progreselor înregistrate, astfel încât, în realitate, terapeutul trebuie să ia în considerare cinci moduri de funcționare ale robotului medical, ce vor fi prezentate în continuare. De asemenea, softul calculatorului permite determinarea, în mod activ și pasiv, a gradului de mobilitate al brațului pacientului prin determinarea amplitudinii fiecărei mișcări, atât în plan, cât și în spațiu. Sistemul „ReoGo” oferă, de asemenea, două mecanisme de oprire de urgență. Oprirea de urgență de către terapeut se face cu ajutorul unui buton tip “ciupercă” situat pe panoul frontal. Oprirea de urgență a robotului medical de către pacient se face prin intermediul unui cablu cu lungime ajustabilă, conectat la un comutator magnetic de siguranță, cablu care poate fi tras în cazuri extreme. Cablul este situat pe partea frontală a unității centrale și este înfășurat de obicei în jurul încheieturii antebrațului sănătos al pacientului.
Un robot medical prietenos
Terapia „Reo Go” este extrem de prietenoasă cu pacienții. Ea oferă pacientului avantaje de neegalat, precum jocuri captivante şi funcţionale, dar și o bază variată de exerciţii menite să îmbunătăţească tipul mişcării, forţa musculară, tonusul muscular, uniformitatea şi precizia mişcărilor. Pe de altă parte, terapia „Reo Go” oferă şi terapeutului multiple avantaje: o interfaţă intuitivă; control deplin în proiectarea şi implementarea noilor exerciţii, în funcţie de fiecare pacient; colectarea datelor şi raportarea progresului terapeutic; feed-back detaliat și în timp real cu privire la progresele obţinute; monitorizarea şi urmărirea calităţii mişcării; posibilitatea de a salva rapoartele şi graficele sub formă de fişiere. Terapia „Reo Go”, adaptată în funcţie de starea clinică a fiecărui pacient, are cinci moduri de funcţionare care acoperă toate etapele recuperatorii, de la modul “total pasiv” la cel “activ”. Cele cinci proceduri pot fi descrise după cum urmează: modul „asistat” – pacientul este pasiv, iar mişcările sunt executate de către robot; modul „iniţiere” – pacientul este parţial pasiv şi trebuie să iniţieze mişcarea; modul „iniţiere graduală” – pacientul este parţial pasiv şi trebuie să iniţieze mişcarea pas cu pas; modul „urmărire asistată” – pacientul trebuie să aplice o forţă continuă pentru atingerea ţintei; modul „liber” – pacientul conduce în mod activ mişcarea. Cele cinci moduri „Reo Go”, exercițiile și jocurile terapeutice pot fi ajustate în funcție de nevoile fiecărui pacient. Robotul medical are o memorie considerabilă, putând stoca un număr imens de exerciţii fizice. El are din fabricație setată o bază variată de exerciţii pentru diferite obiective de recuperare. Terapeuţii pot selecta un exerciţiu individual sau un set de exerciţii ajustate, în funcţie de fiecare pacient. De asemenea, terapeuţii pot înregistra un nou exerciţiu, dacă este necesar. Pentru a creşte motivaţia pacienţilor şi pentru a-i ajuta în îndeplinirea optimă a sarcinilor de zi cu zi, „Reo Go” oferă un set variat de jocuri captivante şi eficiente. Jocurile includ exerciţii de tipul “Prinde şi dă drumul”, pentru mâini şi degete. Fiecare joc cuprinde trei niveluri de dificultate, menite să asigure o recuperare progresivă.
Revoluţia „Reo Go” în recuperarea medicală a mâinilor
După cum se vede, acest robot revoluţionar este o minune tehnică menită să ajute la recuperarea braţelor multor pacienţi cu ACV, cu traumatisme cerebrale, leziuni de coloană vertebrală, cu mâini rupte în accidente etc. Sportivii care au suferit operaţii complexe sau cei cu afecţiuni cronice vor constitui, cu siguranţă, pacienţii ce vor beneficia din plin de prezenţa acestui echipament de ultimă generaţie în secţia de Recuperare Medicală a Spitalului SanConfind. Combinând o platformă de recuperare inovatoare şi originală, asistată robotic, cu înţelegerea în profunzime a recuperării neurologice, „Reo Go” introduce pentru prima dată o schimbare de paradigmă în domeniul recuperării medicale: îmbunătăţeşte rezultatele procesului de recuperare şi tratament, incluzând până la de 10 ori mai multe repetări per şedinţă decât în cazul unui tratament non-robotizat; urmează în mod dinamic procesul de recuperare cu ajutorul a cinci moduri de operare care cresc treptat greutatea şi complexitatea mişcării; acoperă un spectru larg ce include atât pacienţi din zona subacută, cât şi pacienţi cronici; creşte motivaţia pacientului prin utilizarea unor exerciţii extrem de eficiente şi a unor jocuri captivante adaptate la capacitatea funcţională a pacientului; conduce la o mai bună gestionare a terapiei printr-o evaluare corectă şi o riguroasă analiză a progresului; permite planificarea personalizată a şedinţelor, sporind astfel eficacitatea tratamentului. 
Platforma de terapie „ReoGo”, alcătuită din unitatea principală (robotul medical propriu-zis), aplicatia SW ReoRunner (instalată în calculatorul intern al sistemului) și diferite accesorii, reprezintă un sistem computerizat bazat pe robotica medicală de ultimă generație, dedicat reinstruirii pacienților cu limitări motorii care se recuperează după un AVC sau alte afecțiuni neuromusculare. Sistemul ReoGo al companiei americane Motorika este un dispozitiv care oferă exerciții de recuperare medicală privind măsurarea, evaluarea și creșterea puterii mușchilor, precum și optimizarea gamei de mișcări ale articulațiilor, mișcări special concepute pentru a preveni redoarea și anchiloza articulară. Scopul final: refacerea sau îmbunătățirea capacităților funcționale ale membrelor superioare. Sistemul ReoGo este unic datorită capacității sale de a oferi o soluție tehnologică eficientă și versatilă pentru terapia membrelor superioare, spre deosebire de metodele tradiționale de terapie manuală care sunt limitate la utilizarea dispozitivelor mecanice greoaie. Terapia „Reo Go” combină activități intensive de instruire (prezentate în timp real pe un ecran de mari dimensiuni, printr-un afișaj grafic prietenos pentru utilizator), cu software-ul intuitiv pentru terapeuți și pentru pacienți. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare