Știri

Richard Constantinoff, fotograf: “Încerc să capturez pe senzorul aparatului foto esenţa clipei exprimată printr-o fotografie unică şi perfectă”

Oamenii a căror pasiune nu cunoaşte limite şi care au un talent pe care nu îl lasă să se irosească se simt binecuvântaţi în fiecare zi a vieţii lor. Ce poate fi mai înălţător decât sentimentul că prin intermediul tău cei din jur pot vedea lucruri care altfel le-ar fi inaccesibile? În fotografiile sale, adevărate explozii de culoare, Richard Constantinoff surprinde imagini care odată imprimate în memorie se transformă în poveşti nemuritoare pe care le împărtăşeşte cu generozitate lumii. 
În interviul pe care ni l-a acordat, Richard ne introduce în tainele vieţii sălbătice şi în lumea fascinantă a artei fotografice. 


– Când v-aţi descoperit talentul şi cum aţi început să-l valorificaţi?
– Pasiunea pentru fotografie a început încă din copilarie, dar a luat amploare şi a evoluat mult mai târziu, începand cu anul 2008. Am început cu un aparat „entry level”, dar cu timpul am simţit nevoia unui upgrade de nivel profesional. Încă de la început am fost selectiv în alegerea ipostazelor subiectelor pe care le fotografiam, preferând calitate şi nu cantitate.
– Care au fost primele experienţe de fotograf?
– Primele experienţe în fotografie au fost o adevarată provocare. Am început cu fotografia macro, care este foarte dificilă din punct de vedere tehnic şi am continuat cu fotografierea animalelor, apoi peisaje şi portrete. Dintre toate genurile fotografice pe care le-am abordat, cea mai mare provocare a fost şi continuă să fie fotografia de wildlife.
– Fotografii de „wildlife” par a avea diferite pasiuni, cum ar fi macro, peisaj, păsări etc. Pasiune dumneavostră spre ce tip de fotografie se îndreaptă şi de ce?
– În acest moment mă întrept către fotografierea păsărilor sălbatice în mediul lor natural, deoarece sunt foarte greu de imortalizat în toată evoluţia lor: în zbor, cu hrană sau pradă, crescându-şi puii.  
– Ce v-a stimulat să aveţi un asemenea interes pentru viaţa sălbatică, natură?
– Iubirea faţă de natură şi viaţa sălbatică a existat dintotdeauna şi vine din interior. Îmi place să petrec o parte din timp în frumuseţea variată a naturii, care este o sursă inepuizabilă de momente indite indiferent de anotimp. 
– Aţi studiat arta fotografiei?
– Am studiat reviste, cărţi şi articole, dar experianţa se câştigă prin multă practică şi studierea comportamentului animalelor.
– Cum aţi învăţat elementele de bază de expunere, compoziţie, lumină etc.?
– Prin studiu individual şi practică pe teren, combinând compoziţia cu viziunea personală, care este elementul cheie în rezultatul final al fotografiei.
– Ce aparate de fotografiat folosiţi?
– Utilizez două aparate foto: Canon 1DX si 5DMark III şi următoarele obiective dedicate: Canon 600mm f/4, Extender 1,4 X si 2X, Canon16-35mm f/2.8, Canon 100-400mm f/4.5-5.6, Canon 50mm f/1.2, Canon 180mm f/3,5 macro plus diverse accesorii.
– Ce presupune o fotografie bine realizată?
– Presupune lumină bună, un subiect într-o ipostază spectaculoasă şi o încadrare perfectă. De asemenea, un fotograf trebuie să îşi cunoască foarte bine aparatura, să poată face setări într-o clipă, iar în cazul fotografiei de wildlife, cea mai importantă este viteza de reacţie, deoarece, uneori o secundă face diferenţa între o fotografie bună şi una nereuşită. Perioada din zi aleasă pentru fotografiere şi alegerea unghiului optim care să pună în evidenţă subiectul, sunt elemente importante pentru un cadru reuşit.
– Sunt foarte mulţi oameni care au fotografiat şi fotografiază viaţa din sălbăticie, păsările, animalele, capturând momente trecătoare cu stări unice şi emoţie. Dumneavoastră cum vă asiguraţi creativitatea, care este plusul în fotografiile pe care le faceţi?
– Întotdeauna încerc să capturez pe senzorul aparatului foto esenţa clipei exprimată printr-o fotografie unică şi perfectă.
– Care sunt principiile pe care le aplicaţi în procesul fotografic?
– Se face o documentare a subiectului în mediul în care trăieşte, fără a-l deranja şi fără a fi observat, cu binoclul de la mare distanţă. În felul acesta mă asigur că pot obţine imaginile dorite.
– Cum alegeţi subiectele şi cât timp petreceţi pentru a le fotografia? Ce strategie aveţi?
– Subiectele se aleg în funcţie de locul unde se merge la fotografiat şi anotimp. Petrec în jur de 3-4 ore la fiecare ieşire. În fotografia de wildlife este importantă costumaţia, se aleg întotdeauna haine adecvate perioadei din an, astfel încât să existe o camuflare cât mai bună. Fotograful trebuie să fie cât mai puţin vizibil pentru a nu fi observat de animale. La fel de important este să nu facă mişcări bruşte, zgomot şi să aibă foarte multă răbdare. Nu întotdeauna ieşirile în natură se concretizează cu fotografii foarte bune. Există o mulţime de factori care pot influenţa negativ, ca de exemplu schimbarea neaşteptată a vremii sau lipsa animalelor din zona respectivă.
– Ce vă doriţi cel mai mult să fotografiaţi şi nu aţi reuşit până în acest moment?
– Mi-aş dori să fotografiez pasărea Colibri şi pasărea Paradisului, dar  şi să merg într-o expediţie în Kenya.
– Folosiţi Photoshop-ul sau alt soft pentru a prelucra imaginile?
– Da, orice fotograf profesionist foloseşte programe de prelucrare pentru a corecta mici imperfecţiuni. Fotografia de wildlife nu presupune însă multă editare.
– Marketing-ul este o componentă esenţială pentru orice fotograf profesionist şi am văzut că aţi avut un număr de fotografii publicate în diferite reviste. Care sunt acelea şi cum au ajuns fotografiile dumneavostră în paginile lor?
– Am fost contactat de către redactori prin intermediul site-urilor de socializare. Am publicat în revista CHIP şi SOR (Societatea Ornitologică Română), am câştigat diverse concursuri şi premii.
– Care este cea mai memorabilă fotografie a dumneavostră şi de ce?
– Cea mai frumoasă fotografie pentru mine este făcută în Delta Dunării, un loc drag mie, unde merg în fiecare an şi înfăţişează un pelican în momentul în care înghite prada.
– Ce alte pasiuni mai aveţi?
– Îmi place să fac sport, să mă plimb şi să vizitez locuri noi.
– Ce i-aţi sfătui pe tinerii care ar vrea să se apuce de fotografie, dar nu ştiu cum să înceapă?
– Tinerii care vor să fotografieze trebuie să ştie că această artă necesită timp, studiu, pasiune, practică şi multă răbdare. Pentru a fotografia nu este suficient să ai un aparat de ultimă generaţie şi obiective performante, ci şi talent, cunoaşterea regulilor, a elementelor de compoziţie şi tehnice. Atunci când fotografiezi un subiect care îţi place, te stimulează şi obţii rezultate mult mai bune.
– Când pot admira câmpinenii o expoziţie de artă fotografică semnată Richard Constantinoff?
– Am participat la diverse expoziţii cu lucrările mele alături de alţi fotografi, dar încă nu m-am gândit la o expoziţie personală la Câmpina. În momentul în care o voi face, veţi fi invitaţi.

Pe Richard îl găsiţi cu totul aici:

https://www.facebook.com/Richard.Constantinoff.Photography

Andreea Ştefan

2 Comentarii  

  1. Felicitări, mii de succese și toată stima! Cu astfel de oameni avem certitudinea ca nu e chiar pierdută lumea asta.

  2. Mi-a facut placere sa citesc despre un om pasionat de natura, un adevarat profesionist si un bun prieten care incurajeaza si pe altii sa devina fotografi wildlife…acesta e Richard Constantinoff.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare