BREAKING NEWSȘtiri

Primarul Câmpinei, Alin Moldoveanu, pleacă în SUA, la Congresul Mondial al Petrolului

În perioada 5 – 9 decembrie, orașul Houston, Texas (SUA) va găzdui cel de-al 23-lea Congres Mondial al Petrolului, revenit în Statele Unite pentru prima dată în peste 30 de ani, ocazie cu care metropola se va afla pentru câteva zile în epicentrul dezbaterii globale privind energia, devenind locul de întâlnire al celor mai mari companii de petrol din lume. Congresul va reuni lideri ai industriei și guvernelor din întreaga lume care vor aborda toate aspectele industriei, de la progresele tehnologice, până la rolul gazelor naturale și al surselor regenerabile, managementul industriei și impactul său social, economic și de mediu. În România au fost organizate două Congrese Mondiale ale petrolului, în anii 1907 și 1979.
Din câte se pare, din delegația României care va lua parte la ediția din acest an a congresului face parte și primarul municipiului Câmpina, Alin Moldoveanu. Potrivit surselor noastre, primarul va participa la această întâlnire mondială a petroliștilor în nume personal, cu intenția de a prezenta la standul expozițional al României câteva materiale de promovare a Câmpinei, dar și proiectele municipalității în ceea ce privește găsirea unor soluții inovatoare în domeniul energiei, tema sub egida căreia se va desfășura aceasta ediție a congresului.
Cum a ajuns primarul să facă parte din această delegație, care la prima vedere nu are nicio legătură cu administrația locală a unui oraș de provincie în care anii de glorie ai acestei industrii au apus, ne-a explicat inginerul Neculae Pandele, unul dintre cei care s-au ocupat îndeaproape de organizarea plecării delegației române și reprezentant al României în Comitetul de Programe al congresului: ”Inițial, invitația a fost făcută primarului municipiului Ploiești, dl Andrei Volosevici, având în vedere că Ploieștiul are o mare tradiție în petrol și este înfrățit cu Houstonul, dar acesta a declinat invitația. La fel și Camera de Comerț și Industrie Prahova, prin intermediul dlui Aurelian Gogulescu. De aici am fost îndreptați către Câmpina, având în vedere că cel de-al doilea municipiu al județului Prahova are și el o mare tradiție în domeniul petrolului. Domnul primar Moldoveanu s-a arătat foarte interesat și deschis la propunerea noastră. Din Câmpina am invitat în această delegație a României și pe noul proprietar al fostei Rafinării Steaua Română, dl. Mihai Anastasescu, având în vedere în primul rând istoria fostei rafinării și în al doilea rând identificarea unor soluții de ecologizare a zonei. Mi s-a transmis prin reprezentanții dânsului că agenda de lucru în această perioadă îi este foarte încărcată și nu poate onora invitația. În cele din urmă, delegația care trebuia să cuprindă inițial 31 de persoane va avea aproximativ 20, pentru că mulți au avut probleme în a-și rezolva la timp situația cu vizele de intrare în SUA. Cred că prezența d-lui Moldoveanu la acest congres poate aduce beneficii comunității câmpinene, mai ales și dacă vom reuși să mijlocim o scurtă întrevedere între primarul Câmpinei și cel al Houstonului. Nu știu dacă vom reuși, dar încercăm. În ceea ce privește costurile acestei deplasări, vă pot spune că pentru cea mai mare parte din membrii acestei delegații cheltuielile sunt asigurate din propriile buzunare, inclusiv dl Moldoveanu își va achita singur toate cheltuielile ce țin de participare, transport, cazare și altele”.
Potrivit sursei noastre, delegația României va cuprinde reprezentanți ai Ministerului Energiei, Agenției Naționale Române pentru Minerale, Conpet, care va organiza și standul României și alți reprezentanți ai unor companii, universități și ai Academiei Române.

Congresul Internațional al Petrolului, găzduit în 1907 și 1979 de România

Anghel Saligny, inspector general la Direcţiunea generală a porturilor şi a comunicaţiilor pe apă, primește în 1907 sarcina de a fi preşedinte al Congresului care se va desfășura în România, ale cărui deschidere oficială și dezbateri au loc la Ateneul Român.  În prefaţa lucrărilor se organizează o excursie pe traseul Băicoi – Ţintea – Buştenari – Călinet, Câmpina – Poiana – Vrăjitoarea – Gura Drăgănesei – Moreni. „Dl. David Day, delegatul guvernului şi şeful serviciului minelor din Statele Unite, în toastul ridicat la prânzul pe care «Steaua Română» l-a oferit în Câmpina, s-a exprimat cu satisfacţia că în nici una din uzinele lui «Standard Oil» din America nu a văzut ocupaţi atâţia oameni de ştiinţă câţi a văzut în uzinele societăţilor «Aurora» şi «Steaua Română» şi că nicăieri nu a văzut atâta metodă şi pricepere în lucrări ca aici în România“ (Monitorul Petrolului, 8, vol. 8, nr. 30, sept. 1907, p. 777).
În 1979, România avea să găzduiască pentru a doua oară acest congres, care ajunsese a zecea ediție. (Sursa: www.world-petroleum.ro).

4 Comentarii  

  1. Ce treabă mai are Cămpina cu petrolul? Și cine plătește excursia?Nu aștept nici să publicați întrebările deci nici răspunsuri .Doar presa e independentă…

    1. *ICPT Campina (OMV Petrom)- OMV Petrom a finalizat proiectul de modernizare a Institutului de Cercetare și Proiectare Tehnologică (ICPT) de la Câmpina, investiție cu un buget de 20,38 milioane lei, TVA inclus (4,6 milioane euro), din care 6,85 milioane de lei au reprezentat fonduri UE nerambursabile contractate prin POS „Creșterea competitivității economice”. Investitii totale la ICPT de la preluare de aprox. Eur 17 mil.

      *CAMERON ROMANIA/Campina- a Schlumberger Company cu investitii minime de $ 20 mil. Cameron are două fabrici în România, prima la Câmpina, fosta uzină Sterom, achiziționată în 2004, și alta nou-construită în 2009, la Ploiești. Cameron România SRL a obținut în ultimii 9 ani, în perioada 2008-2016, profituri nete totale în sumă cumulată de peste 1,46 miliarde lei. În același interval, cifra de afaceri anuală s-a majorat de la sub 400 milioane lei la peste 1 miliard de lei, iar numărul mediu de angajați a crescut de la sub 800 la peste 1.000.

      *TENARIS Campina -singura producatoare de prajini pompare din tara cu o capacitate de productie 500.000 de unităţi pe an, cu afaceri de aprox.EUR 505mil. si export 80% pentru OMV Petrom, Exxon Mobile, Chevron.

      * Baza de Operaţiuni Speciale la Sonde din Câmpina (BOSS) a Weatherford International Eastern Europe SRL cu investitii minime la Campina de EUR 18-20 mil.

  2. ATENTIE: Toate cele trei companii Schlumberger, Weatherford si Tenaris au cartierele generale la Houston, Tx -USA

    1. Ok, informații utile.Dar primarul merge cu specialiștii din cele 3 unități menționate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare