Știri

Parcul Milia și Parcul de la Soldat vor forma împreună Parcul „Regele Mihai I”

Cele două părculețe din Centrul Civic au funcționat, de mulți ani de zile, cu denumiri informale, împrumutate din folclor. Mai simplu spus, nu a avut niciunul dintre ele denumire oficială, ci au fost botezate după cum s-a împământenit, după buna tradiție a obiceiului locului. Adică după denumirea cea mai folosită de localnici și transmisă prin viu grai. Astfel, încă dinainte de amplasarea bustului savantului encicplopedist B. P. Hasdeu, dăruit orașului de sculptorul Alfred Dumitriu, bust dezvelit în vara anului 2003 de către Adrian Năstase, premierul de atunci al României, la împlinirea a 500 de ani de la prima atestare documentară a Câmpinei, zona verde mărginită de Bulevardul Culturii și clădirea care găzduiește astăzi sediile BCR și ANAF, s-a numit Parcul Milia. Denumirea persistă de la începutul anilor 1990, de la cafeneaua din imediata apropiere, Cafeneaua Milia, administrată de o firmă privată.  
Zona verde de peste drum de Bulevardul Culturii, unde a fost adus Monumentul Eroului Necunoscut, ridicat pe la mijlocul anilor 1920, s-a numit Parcul de la Soldat. La următoarea ședință a Consiliului Local Câmpina, ce se va desfășura în această săptămână, pe 26 iulie, un grup de consilieri municipali (Florin Frățilă, Monica Clinciu, Dragomir Enache și Adrian Dochia), vor propune unirea celor două părculețe într-unul singur, cu denumirea Parcul „Regele Mihai I”. Având în vedere că regele Mihai a fost ultimul rege al României, decedat acum un an, și că monarhia are șanse minime să revină în România, particula ”Întâiul” ne face să credem că inițiatorii, din două una: ori sunt monarhiști convinși și nostalgici incurabili, ori prețuiesc istoria românilor în care instituția monarhică a avut un rol crucial în dezvoltarea și modernizarea României moderne. Nu se pune problema ca proiectul de hotărâre să nu treacă de votul aleșilor câmpinenilor.  
Adrian BRAD

Un comentariu

  1. De ce nu se da numele de Bratianu , care a facut multe ptr orasul nostru. Nu stiu dsca ceva in Campina poarta acest ilustru nume. Nu sunt antimonarhista, dar sa cinstim pe cei, care au facut multe ptr oras

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare