Știri

Farmecul poeziei

Moto: “Poezia nu trebuie să fie nici (…) modernă, nici postmodernă; poezia trebuie să fie eternă!” (Lucian Scurtu)

Sub egida Bibliotecii Municipale “Dr. C.I. Istrati”, miercuri, 29 mai, a avut loc la sediul instituţiei, lansarea cărţii de poezie “Prinţesă cu fluture” (Ed. Limes, Floreşti – Cluj, 2012), autor Virgil Diaconu, directorul revistei “Cafeneaua literară”.
Salutând prezenţa distinşilor oaspeţi, Liliana Ene, directoarea Bibliotecii, a mulţumit colaboratorilor şi a subliniat importanţa evenimentului. Activitatea a continuat cu o trecere în revistă a Calendarului manifestărilor cultural-artistice şi sportive pe luna în curs, făcută de scriitorul Florin Dochia, directorul Casei Municipale de Cultură “Geo Bogza”.
Farmecul poeziei a fost marcat de dispute extrem de interesante, uneori cu nuanţe contradictorii privind conţinutul lucrării, desprinse din cuvântul lectorilor:  “Opera poetică a lui Virgil Diaconu este bine cunoscută. Dânsul este un poet nonconformist. O dată este tandru, delicat, altă dată dur. Există o foarte mare legătură între a simţi şi a te exprima poetic. De exemplu, în poezia «Locuiesc într-un crin»: Înspre tine duc mai multe cărări:/ degetele lungi şi de culoarea lămâii,/ sânii abia trezi din somn. Şi cearşafurile/ pe care le-ai învolburat toată noaptea/ Eu locuiesc într-un crin şi tu eşti crinul acela. Poezia lui Diaconu este o poezie de dragoste suavă, dar şi profundă. Îi doresc ca poezia lui să rămână!” (Radu Voinescu)
“Virgil Diaconu face parte din linia întâi, de altitudine bună, din raftul întâi al bibliotecii. Este un poet vechi, în sensul bun al cuvântului. A debutat în 1976 cu un volum în versuri. Ca vârstă este optzecist. În revista «Cafeneaua literară» din mai a făcut o anechetă din care rezultă că nu iubeşte postmodernismul. Poetul are elemente de textualism, de ironie, de satiră degajată, de natură estetică. Are şi elemente ludice. Îi place jocul. Şi totuşi, este un poet alunecos, pentru că aceasta este firea lui. A debutat sub semnul expresionismului. Are o foarte bună cultură literară, estetică. Calde felicitări!” (Constantin Trandafir)
“Virgil Diaconu nu este postmodern, nu este optzecist, ci aparţine promoţiei ‘70. Virgil Diaconu este un tip caligraf, încântat de nuanţă, de lumină, discurs care vine din suflet. Este un romantic, un poet impresionist”. (Vasile Spiridon)
“După această linişte (determinată de câteva recitări ale autorului – n.r.), înţeleg că v-a plăcut poezia lui Virgil Diaconu. În ea se regăsesc toate culorile sufleteşti. Poezia îmi aminteşte de rugăciune. Frumuseţea poeziei pure”. (Gherasim Rusu – Togan)
Epigramele semnate de Ştefan Al. Saşa – («Opţiune ştiinţifică»: Prinţesele frumoase şi cu har/ La modă sunt în lume astăzi, dar/ Iubita autorului, mă rog,/ E cum se vede, un entomolog sau «Poetul şi achiziţionarea unei locuinţe»: Problema de cazare este clară/ Şi nu costă prea mult, e evident/ Chiar nicio divergenţă n-o s-apară:/ Din patru nuci îi face-apartament) – împreună cu sesiunea de autografe, au încheiat o frumoasă şi apreciată reuniune literară. 

Theodor MARINESCU

Un comentariu

 1. Multumesc,
  domnule Theodor Marinescu,
  pentru concentrata şi fidela dv consemnare a evenimentului din incinta Bibliotecii Câmpina
  şi criticilor care au vorbit,
  dar şi organizatorilor, care au fost la inalţime.
  V. Diaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare