Știri

Eveniment inedit de Ziua Eroilor la Școala Centrală

Săptămâna viitoare, câmpinenii sunt așteptați la o conferință ilustrată cu proiecții ce va avea loc în incinta Şcolii Centrale în seara zilei de joi, 17 mai, de Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor), începând cu ora 18.00. 
Evenimentul, cu intrare liberă, este organizat de către Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Câmpina, ce aparține de Primăria municipiului, iar autorul prezentării este Mădălin-Cristian Focșa, angajat al Centrului și pasionat de istoria locală, pe care o cercetează cu perseverență prin marile biblioteci și arhive publice, din țară și străinătate, de câțiva ani de zile.
Fiindcă suntem în Anul Centenar, vor fi evocate jertfele câmpinenilor din urmă cu un veac pentru susțierea efortului de Întregire Națională, cu accent pe memoria eroilor și patrimoniul orașului legat de ea, ajuns până la noi. Publicul va afla informații complet uitate azi despre felul cum era onorată memoria eroilor în Câmpina interbelică și despre mari figuri ale comunității locale.
Accentul va fi pus pe odiseea Monumentului Eroilor Câmpineni din Războiul de Întregire Națională, operă de artă a cărei poveste este cunoscută doar superficial în rândul localnicilor de azi și chiar al specialiștilor. La fel, vom afla povestea interesantă a Cimitirului Eroilor, ilustrată cu imagini de epocă ce vor fi făcute publice în premieră.
Organizatorii îi așteaptă pe toți cei care vor să cunoască mai bine identitatea comunității în care trăiesc și țin la valorile care au făcut orașul nostru unic. Amintirile celor care au trăit vremea ultimului război și primele decenii de comunism vor fi binevenite la finalul prezentării, fiind extrem de utile pentru munca de cercetare și reconstituire a memoriei locurilor, începută de autorul conferinței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare