Știri

Editorial: DUPĂ NOI, POTOPUL…

Cam asta se poate spune după schimbarea de guvern și alegeri. Mizeria acestei populații, mai ales la nivelul ei educat, a ieșit foarte bine în evidență. O mulțime de inși cu blazon cultural remarcabil se rup în silogisme ca să ne demonstreze de ce nu ies ei la vot în turul 2, pentru că d-na Dăncilă este, nu-i așa, perfect viabilă democratic. Sincer, după aceste alegeri cred că ne merităm din plin domnia analfabetismului, ticăloșiei și hoției. Și nu din cauza celor două milioane de alegători captivi. 
Una peste alta, a ieșit bine. 1. PSD-ul a pierdut masiv, harta e mai mult albastră, un scop ar fi ca, după locale și parlamentare, ea să arate cel puțin la fel. 2. U.S.R.-ul a fost coborît cu picioarele pe pămînt, pentru o mișcare politică nouă rezultatele de la europarlamentare au fost evident rodul unui anume context, dacă vor înțelege cum trebuie lecția au șansa unei creșteri poate mai încete, dar mai solide. Și poate să-și mai taie din aroganța care i-a făcut să piardă atît cu prilejul negocierilor pentru guvern. 3. Liberalii și Președintele Iohannis au cîștigat, dar nu la un scor de triumf. Nu avem semne suficiente că președintele a tras și el învățămintele după greșelile enorme pe care le-a făcut. În primul rînd prin absența sa publică. Apoi prin reducerea discursului la „războiul cu PSD”. Nu discut aici isteria pe tema „dezbaterii”! Cu Viorica Dăncilă nu se poate dezbate. Nimic. Nici măcar o rețetă de plăcinte. Vorbirea ei de automat, complet lipsită de idee, înșirare sacadată de locuri comune, platitudini, lozinci, exclude complet comerțul de idei. Vulgaritatea este a întregii politici a PSD (vezi Olguța, Rădulescu, Teodorovici et alţii).
Pe de altă parte, guvernul a început bine și ca direcție și ca ritm. O altă prostie pe care o tot invocă ziariștii este aceea că nu ai voie să invoci „greaua moștenire”. Și dacă ea există într-adevăr? De ce să nu vorbești despre ea? Dezastrul economic și legislativ lăsat de guvernarea lăcustelor se pare că este mai mare chiar decît se estima. În loc să discutăm problemele țării, discutăm despre dezbatere. Complet inutilă de altfel. Ce să afli de la Dăncilă? Să o întrebi despre e-guvernare și de ce la Poșta Română nu se poate plăti cu cardul? Cum e posibil ca un prim ministru să spună că habar nu are ce s-a întîmplat în ziua în care, tot el afirmă, că s-a dat o lovitură de stat? Cum e posibil ca procuratura să nu aibă acces la documente din mari procese în curs (10 august, Colectiv etc.). Astea sînt întrebări. Dl. Iohannis are și el de răspuns la chestiuni cum ar fi Republica Moldova, cazul Smicală, jignirile pe care le-a proferat la adresa unei mari părți a populației cu prilejul Referendumului pentru familie, lipsa de reacție promptă (și eficientă!) la o mulțime de provocări externe și interne. Amîndoi ar trebui să răspundă la chestiuni grele cum ar fi colapsul demografic și emigrația, reforma administrativă (reducerea la aproximativ 20 de județe), reforma constituțională, finanțarea învățămîntului și a culturii, aplicarea deciziei populare a parlamentului cu 300 de membrii, legăturile noastre cu NATO și UE, digitalizarea administrației. Declarațiile venite dinspre PSD împotriva celor două alianțe ne-au aruncat deja cu peste 30 de ani înapoi. 
Anticipam cu luni în urmă că vom avea o campanie anostă și urîtă. Așa a fost, așa este. Dar nu anticipam reacția celor care pun semnul egalității, în numele unei „democrații” abstracte, prost înțelese, între KWI și VD. Din punctul meu de vedere, nici măcar nu te poți gîndi serios la o asemenea echivalență. Lipsa de preocupare, la nivelul elitelor, căci despre politicieni nu ne facem niciun fel de iluzii, pentru binele comun este cea mai vizibilă consecință a ultimului scrutin. Democratic am dreptul să votez cum vreau, susțin „profesorii” de politică dâmbovițeană. Nu, politica justă este politica interesului public. Și cei doi candidați nu sînt evident egali din punctul de vedere al contribuției lor la binele public. După ce cădem de acord asupra acestui fapt, putem discuta la nesfîrșit despre calitățile și defectele lor. Iar matematic și moral orice abținere echivalează cu un vot dat lui VD. Deci neutralitatea clamată este, de fapt, un brînci spre dezastru. Odihna în procentele care l-ar pune la adăpost pe KWI este foarte înșelătoare. Am văzut proiecții sociologice care arată că, în cazul unui absenteism masiv (extrem de probabil), votul se joacă. Dacă votul din primul tur era „curat”, puteam deja discuta despre campaniile de anul viitor și despre trimiterea PSD la lada de gunoi a istoriei, cum spunea tăticul lor ideologic. Așa, stăm cu sabia lui Damocles deasupra capului…
Christian CRĂCIUN

Un comentariu

  1. Mare greșeală politica sa fii președinte al României și sa te consideri și președinte de partid într o lupta cu alt partid, sa ai singur tel sa îl distrugi pe celalalt. Din păcate, nu a fost vreodată un președinte al românilor, diar președinte PNL….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare