Știri

Dublă sărbătoare la Câmpina: „Ziua Limbii Române” şi „100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte la 31 august, la aceeaşi dată cu o sărbătoare similară, celebrată din 1990 în Republica Moldova şi intitulată „Limba Noastră”.
La Câmpina, însă, armonioasa limbă română a fost sărbătorită cu câteva zile mai înainte, în cadrul unei manifestări care a inclus şi marcarea a 100 de ani de la intrea României în Primul Război Mondial, dar şi premierea câştigătorilor ediţiei a VII-a a Concursului Naţional de Literatură „Geo Bogza”. Organizatorii acţiunii au fost: Consiliul Local Câmpina, Primăria Câmpina, Casa Municipala de Cultura „Geo Bogza”, Societatea Scriitorilor Prahoveni şi Asociaţia „Cultul Eroilor”  Câmpina.
Evenimentele au avut loc sâmbătă, 20 august, începând cu ora 11.00, în Sala „Constantin Radu” din incinta Casei de Cultură.  Şi la această ediţie participarea a fost numeroasă, fiind prezenţi zeci de creatori şi iubitori de literatură, cărora li s-au alăturat câţiva reprezentanţi ai Consiliului Local: Florin Severius Frăţilă,  Adrian Dochia, Andrei Duran (membri în Comsia de Cultură) şi Marian Dulă (preşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor”).
„100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”
În cadrul acestui simpozion istoric a fost lansat volumul de folcloristică „Tinereţea, cătănia, războiul. Pagini din istoria neamului”, semnat de regretatul om de cultură Gherasim Rusu Togan. Momentul a fost susţinut de col. (r) Marian Dulă şi completat de conferinţa istoricului Alin Ciupală, care a vorbit despre „Contribuţia câmpinenilor la efortul de război şi jertfele lor pe fronturi întru apărarea patriei”. 
De asemenea, a fost prezentată o expoziţie de decoraţii şi însemne militare aparţinând târgovişteanului Mihai Tinel. 
„În vara aceasta se împlinesc 100 de ani de la intrarea României în Războiul de Întregire Naţională. Câmpina a dat un număr mare de jertfe, atât pe frontul de pe valea superioara a Prahovei, cât şi pe cel din Moldova. Dintre aceştia, pentru 242 de eroi identitatea este cunoscută, iar 211 sunt neidentificaţi. În Câmpina se găsesc câteva monumente comemorative de război închinate eroilor din Primul Război Mondial: Troiţa din cartierul Slobozia, Parcela de Onoare a Eroilor Evrei şi Monumentul Războiului de Întregire Naţională (statuia militarului în ţinuta de campanie). Tinerii câmpineni, dar şi vârstnicii, au cinstit memoria înaintasilor noştri, care şi-au dat viaţa pe câmpurile de bătălie, atât de Ziua Eroilor, cât şi cu alte prilejuri. Astfel, înainte de acţiunea de la Casa de Cultură, un grup numeros de membri ai Asociaţiei „Cultul Eroilor” a depus o coroană de flori la monumentul Mareşalului Alexandru Averescu aflat la Poiana Câmpina. Mareşalul a avut o mare contribuţie la câştigarea unor bătălii importante în vara anului 1917” – a declarat col. (r) Marian Dulă.
Ziua Limbii Române
În prima parte a evenimentului au fost premiaţi câştigătorii Concursului Naţional de Literatură „Geo Bogza”, care are deja o tradiţie în lumea literară şi care a adunat concurenţi din numeroase zone ale ţării: Suceava, Vaslui, Galaţi, Târgovişte, Ploieşti, Bucureşti, Braşov, Bălan (Harghita), Alba Iulia, Vălenii de Munte, Brazi şi Cornu (Prahova), Pucioasa (Dâmboviţa), Cimişlia (Republica Moldova). În urma evaluării lucrărilor admise în concurs, juriul a stabilit acordarea următoarelor premii: Marele premiu şi trofeul ”Geo Bogza” – Pîrghie Cosmin – Vicovu de Jos (Suceava); Premiul I – Beldeanu Diana Andreea – Suceava; Premiul II – Stan Roxana Elena – Pucioasa (Dâmboviţa); Premiul III – Calancia Raluca Cosmina – Suceava; Premiul III – Drăgan Cornelius – Vaslui; Premiul „Julia Hasdeu” şi al publicaţiei „Revista Noua” – Neguţu Gheorghe Marian – Ploieşti; Premiul „Al. Tudor-Miu” şi al Bibliotecii Municipale „Dr. C. I. Istrati” – Stan Andrada – Târgovişte; Premiul „Gherasim Rusu Togan” şi al revistei „Urmuz” – Tudorie Ioana Andrada (Bucureşti). 
În cea de-a doua parte a manifestării, cuvintele, rimele, versurile au fost, timp de aproape patru ore, cele care au făcut deliciul publicului la ceea ce s-a numit Maratonul Poeziei. Poeţi din Breaza, Bucureşti, Câmpina, Comarnic, Floreşti, Galaţi, Ploieşti, Râmnicu Sărat, Sinaia, Târgovişte, Vaslui, invitaţi ai Societăţii Scriitorilor Prahoveni, au citit şi recitat, rând pe rând, spre încântarea celor prezenţi. 
În marea lor majoritate, poeţii au fost recompensaţi cu câte o diplomă de „Poet Maratonist” înmânată de către scriitorul Florin Dochia, preşedintele Societăţii Scriitorilor Prahoveni, asociaţie culturală cu sediul în Câmpina. În calitatea sa de organizator şi moderator, Florin Dochia ne-a declarat: „Poezia este o sărbătoarea a limbii române, astfel că seria de recitaluri ale poeţilor prezenţi este cum nu se poate mai potrivită într-o astfel de zi. Mă bucur că prietenii mei din atâtea localităţi ale patriei au venit la Câmpina. Felicit Comisia de Cultură a Consiliului Local, Primăria, Casa Municipală de Cultură şi Biblioteca Municipală pentru implicarea în organizarea acestei întâlniri faste. De asemenea, felicit câştigătorii premiilor concursului de literatură „Geo Bogza”, o manifestare care, împreună cu publicaţia literară «Revista Nouă»,, păstrează, încă, oraşul Câmpina pe harta centrelor culturale semnificative din România. Societatea Scriitorilor Prahoveni, al cărui membru activ sunt, va acorda întotdeauna tot sprijinul unor astfel de iniţiative lăudabile.”
Andreea Ştefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare