Scurt istoric.
Biblioteca de carte în limba engleză are sediul la Casa Tineretului și este secție distinctă în cadrul Bibliotecii Municipale „C-tin Istrati” din Câmpina. Biblioteca Engleză este rodul colaborării Primăriei Câmpina cu Fundația pentru răspandirea informației în Europa de Est, East European Information Share Trust (E.E.I.S.T.) din Nothingam, Marea Britanie.
Colaborarea româno-britanică în vederea înființării unor biblioteci de carte în limba engleză în Romania a început în anul 1991, cu Primăria din Brașov, când s-a inaugurat prima bibliotecă engleză, avand circa 20.000 cărți, în cadrul Bibliotecii Județene „George Barițiu” din Brașov. A urmat Mediașul, Săcele și iarăși, Brașovul, cu o bibliotecă medicală la Universitatea Transilvania.
În Câmpina, colaborarea Primăriei, respectiv a Consiliului local, cu Fundația E.E.I.S.T., a început, prin intermediul d-nei ing. Constanța Coman, când aceasta, în calitate de reprezentantă a Fundației E.E.I.S.T., a înaintat, la 10 septembrie 1996, către Consiliul Local, o scrisoare de înștiințare privind posibilitatea înființării unei biblioteci de carte în limba engleză în oraşul nostru. A urmat întocmirea – în limba engleză și în limba romană – și transmiterea către E.E.I.S.T. a unui acord de colaborare și a proiectului de contract, în condițiile specificate de către E.E.I.S.T., pentru administrarea unui fond de carte de până la 20.000 exemplare.
La 6 aprilie 1998 s-a primit și s-a depozitat la Casa Tineretului primul fond de carte de 8.500 exemplare. La 28 iulie 1998 a urmat vizita d-nei Wendy Pratt, vicepreședinta E.E.I.S.T., la sediul destinat Bibliotecii Engleze la Casa Tineretului, pentru stabilirea datei de inaugurare și a programului festiv-lucrativ. Inaugurarea Bibliotecii Engleze, din 27 octombrie 1998, a avut loc în prezența lui Anthony Lincoln, Președintele E.E.I.S.T. și a d-nei Wendy Pratt, a primarului Câmpinei, Romul Remus Micu, precum și a unor oameni de cultură, știință, economie ș.a. domenii. Programul festiv a constat din intonarea imnurilor naționale ale U.K. și României, tăierea panglicilor în Culorile Drapelurilor acestora, existente în Biblioteca Engleză. Elevi din școli câmpinene au susținut un recital muzical – poetic. Programul lucrativ s-a desfășurat cu participarea unor directori ai bibliotecilor care au primit cărți în limba engleză (cca. 16.000 volume).
La 23 mai 2000, a avut loc fixarea plăcuței de fondare a Bibliotecii Engleze din Câmpina, cu numele principalilor fondatori: din partea U.K. – Anthony Lincoln, președintele E.E.I.S.T., Wendy Pratt, vicepreședinta E.E.I.S.T; din partea României – Constanța Coman, reprezentanta E.E.I.S.T. în România, Romul Remus Micu, primarul Câmpina, reprezentant al Consiliului local.
În continuare au urmat alte vizite ale colaboratorilor englezi în Câmpina, cu prilejul aniversărilor după 5, 10 și 15 ani de la inaugurarea Bibliotecii Engleze, vizite consemnate în presa prahoveană a vremii.
De menționat și colaborarea, în același fel, a Fundației E.E.I.S.T., cu Primăria Județeană din Slatina – Olt, având drept rezultat inaugurarea, la 11 februarie 2001, în cadrul Bibliotecii Județene „Ion Minulescu”, a unei secții de carte în limba engleză de cca. 25.000 exemplare.
În prezent, Biblioteca Municipală „C. Istrati” din Câmpina face parte, alături de alte biblioteci prahovene, din Programul Național BIBLIONET, prin care se pot accesa online informații și documente, lecții interactive pentru elevi. Biblioteca Engleză contribuie, fiind relevantă, pentru angajarea resurselor corespunzătoare și în rândul instituțiilor de cultură și civilizație.