Știri

A II-a ediţie a Festivalului de Teatru Pentru Tineri, desfăşurat la Breaza, a fost un succes

Vineri, 6 iulie, a avut loc la Breaza deschiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului de Teatru Pentru Tineri, la care au participat elevi de la liceele de pe Valea Prahovei. Astfel, 16 tineri, de la patru licee din Sinaia, Breaza, Comarnic şi Câmpina, şi-au desfăşurat activitatea pe două ateliere, incluzând două module, Corpul în spaţiul scenic şi Rostirea scenică, sub îndrumarea cunoscutului regizor de teatru şi film, directorul Teatrului Equinox din Ploieşti, Mihai Vasile.
„Festivalul nu are un caracter de competiţie ci acela de a învăţa, ce înseamnă teatru. Adică, tinerii să descopere cum se comportă un actor pe scenă, cum se comportă un spectator în sală, de a învăţa teatru. Un teatru pe care îl jucăm voluntar sau involuntar, dar care de data aceasta trebuie învăţat. Maestrul Mihai Vasile este cel care pregăteşte aceşti tineri, care s-au înscris la ediţia a doua a festivalului, pentru viaţa de actor” a spus Alexandru Cazan, directorul Centrului Cultural „Ion Manolescu” din Breaza, gazda acestui festival.
    Festivalul se bazează, în esenţă, dincolo de modulele de prezentare, pe discuţii libere, proiecţii video şi demonstraţii făcute de către actorii Teatrului Equinox, care le-au arătat elevilor ce înseamnă arta dialogului, nuanţarea sunetelor, arta monologului şi alte secrete din viaţa unui artist.   
„Atunci când am pus la cale acest festival, împreună cu directorul Alexandru Cazan, am spus că facem un festival de ateliere şi nu de teatru. Geme ţara asta de festivaluri de teatru în care tinerii se calcă în picioare prin culise, îşi dau coate, se urăsc, unii plâng, alţii râd. Sunt împotriva oricărui tip de competiţie. Competiţiile nu sunt decât în sport – şi acolo cu probleme – şi în afaceri. Nu cred în competiţie, aşa cum este o lozincă strigată peste tot, că naşte valoare. Este cea mai mare tâmpenie! Dacă vreţi, competiţia cu tine însuţi dă drumul la valoare” şi-a expus crezul regizorul Mihai Vasile.
Prin prezenţa sa la deschiderea festivalului, primarul Răzvan Bălăşescu şi-a arătat deschiderea către actul de cultură şi către nevoia tinerilor de a fi educaţi în acest sens. Au fost invitaţi să participe la acest festival, cunoscuta cântăreaţă de muzică uşoară, Marina Voica şi fostul primar al oraşului Breaza, George Mărăcineanu, căruia oricâte i s-ar reproşa în plan administrativ, nu i se poate contesta implicarea culturală în viaţa oraşului.
La finalul festivalului a fost prezentat un spectacol de teatru, „Sanatoriul de boli discrete”, un colaj teatral din creaţia scriitorului Lucian Vasilescu, pe un scenariu şi în regia lui Mihai Vasile, interpretat de actorii Teatrului Equinox din Ploieşti. (Carmen NEGREU)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare