Știri

3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu

pedeapsa pe care a primit-o Marian Popescu, după ce în 2008 a favorizat un candidat la examenul de admitere al Şcolii de Poliţie «Vasile Lascăr»
Zilele trecute, Marian Popescu, fost  agent al Şcolii de Poliţie „Vasile Lascăr”, acuzat în 2008 că a schimbat foaia cu răspunsurile pentru unul dintre candidaţii la examenul de admitere al şcolii de subofiţeri, a primit o pedeapsă de 3 ani cu suspendare. Condamnarea dată de magistraţii Tribunalului Prahova nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la instanţa superioară.
Vă prezentăm în continuare cele mai importante paragrafe din soluţia dată de Tribunalul Prahova, care ne scutesc de orice alt comentariu. 
„(…) Condamnă pe inculpatul POPESCU MARIAN, după cum urmează: – În baza art.132 din Legea 78/2000 infracţiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, faptă din septembrie 2008, la pedeapsa de : 3 (trei) ani închisoare. – În baza art.17 alin.1 lit.c din Legea 78/2000, rap. la art 290 alin.1 Cod penal, infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătura privată, faptă din septembrie 2008 la pedeapsa de : 1(un) an închisoare. – În baza art. 242 alin.1 şi 3 Cod penal, infracţiunea de sustragere de înscrisuri, faptă din septembrie 2008, la pedeapsa de 1 (un) an închisoare. – În baza art. 215 alin.1,2 Cod penal, infracţiunea de înşelăciune, faptă din septembrie 2008, parte vătămată Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr  Câmpina , prejudiciu 10.746,53 lei, la 3 (trei ) ani închisoare. În baza art.33 lit.a Cod penal şi art.34 lit.b Cod penal inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de de: 3(trei) ani închisoare. Aplică art.71 şi 64 lit.a şi b C.pen. cu exceptia dreptului de a alege. Conform art..861 cod penal dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de incercare de 5 ani, compus potrivit art.862 cod penal din durata pedepsei aplicate prin prezenta , la care se adaugă un interval de timp stabilit de instanţă de 2 ani. Potrivit art. 863 Cod penal, pe durata termenului de încercare, inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova; b) să anunţe, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum si intoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. În baza art.359 c.pr.pen. atrage atenţia inculpatului asupra disp. art. 864 cod penal privind efectele revocării suspendării în cazul săvârşirii altei infracţiuni în cursul termenului de încercare, precum si în caz de neîndeplinire cu rea credinţă a măsurilor de supraveghere prevăzute de lege”.
Vă reamintim că în urma acestui demers infracţional, candidatul Gabriel Cosmin Voinescu (fiul primarului din localitatea Olari) a fost dat afară din şcoală, iar Marian Popescu a fost nevoit să-şi dea demisia după ce, în urma anchetei, s-a dovedit că el a fost cel care a schimbat foile cu răspunsurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare