Reportaje

Servicii de calitate în 19 specialități medicale la Policlinica SanConfind

În Policlinica SanConfind (folosim vechea denumire a Ambulatoriului de specialitate, deoarece ea este cunoscută de toți oamenii, iar acest articol nu este destinat unei reviste medicale), ca, de altfel, în tot Centrul Medical SanConfind, pacientul este cea mai importantă persoană: toate serviciile medicale îi sunt dedicate cu cea mai atentă și mai competentă îngrijire, cu profesionalism și empatie. Conducerea celui mai mare spital privat din județul Prahova are un principiu fundamental în administrarea unității: ”Ne-am pus în locul pacientului și, pornind de la nevoile sale, am construit un centru medical multidisciplinar, cu o echipă de profesioniști care să îi stea alături.” Este un un principiu de bun-simț pentru orice unitate sanitară.

Cabinetele de specialitate

Spitalul SanConfind și-a început activitatea în aprilie 2015, prin darea în folosință a secției Recuperare medicală. Ulterior, au fost deschise alte secții, dar și cabinete în cadrul Policlinicii SanConfind, unitatea oferind astăzi servicii de calitate în 19 specialități medicale: obstetrică-ginecologie, dermato-venerologie, endocrinologie, recuperare medicală, pediatrie-neonatologie, gastroenterologie, diabetologie, ortopedie, pneumologie, cardiologie, chirurgie generală, neurochirurgie, urologie, medicină internă, medicina muncii, psihologie, oftalmologie, O.R.L., neurologie. Spitalul are, în prezent, patru secții: recuperare medicală, obstetrică-ginecologie, chirurgie generală, ortopedie-traumatologie. De asemenea, spitalul oferă servicii medicale de înaltă calitate în cadrul Departamentului de imagistică medicală (investigații RMN, tomografii computerizate, radiografii digitale, mamografii 3D, ecografii, osteodensitometrii). O mare adresabilitate are medicina de laborator, cu cele două centre de recoltare: la Poiana Câmpina și la Câmpina – Casa cu Lei. În laboratorul propriu din clădirea spitalului se efectuează o mulțime de analize complexe de sânge și de alte probe biologice, teste RT-PCR covid 19, teste rapide antigen covid 19, teste pentru anticorpi-probă de sânge covid 19. Toți medicii – angajați sau colaboratori, sunt profesioniști recunoscuți. Majoritatea medicilor cu care SanConfind a încheiat contracte de colaborare vin de la spitale de renume din București și Ploiești. Programările pentru toate specialitățile medicale se pot face la numărul 0244.990

Recuperare medicală

Prima structură funcțională a spitalului are un cabinet în ambulatoriul său de specialitate. Serviciile medicale ale cabinetului și ale secției corespunzătoare sunt doar cu plată (nu sunt cofinanțate de CAS). Specialiștii SanConfind pot diagnostica și trata numeroase afecțiuni: artroze, boli reumatismale, osteoporoză, entorse, fracturi, afecțiuni abarticulare, afecțiuni ale sistemului nervos, ale căilor respiratorii, circulație periferică deficitară etc. În urma consultației se face un plan de tratament cu procedurile recomandate pe o perioadă stabilită de timp: hidrokinetoterapie în apă sărată de izvor, hidrokinetoterapie în căzi speciale (cada-fluture), kinetoterapie, proceduri cu nămol de Techirghiol, împachetări cu ceară, electroterapie (curenți interferențiali, diadinamici, galvanoterapie), recuperare cu ajutorul unor roboți medicali ultraperformanți, saune (uscată și umedă), duș Vichy, băi de plante etc.
Recuperarea medicală de la SanConfind  și-a cucerit rapid o faimă bine meritată, în special datorită hidrokinetoterapiei în care se folosesc ape minerale cu o salinitate foarte ridicată (apropiată de cea a Mării Moarte), dar și a procedeelor de fizioterapie realizate cu împachetări de nămol sapropelic de Techirghiol.
În 2019, la Congresul Turismului Balnear din România, Baza de Tratament Balneologic și Recuperare Medicală SanConfind din Poiana Câmpina a câștigat “Marele Premiu pentru Cea mai bună bază de tratament din țară”. Acest fapt atestă încă o dată valoarea actului medical de la spitalul din Poiana Câmpina. Bazinele cu apă minerală sărată foarte concentrată, captată de la un izvor secular, împachetările cu nămol de Techirghiol și alte terapii miraculoase folosite aici alungă o mulțime de boli și tonifică organismul.
Din martie 2021, baza de recuperare medicală oferă un serviciu de recuperare post-Covid. S-a constatat că post-Covid pacienţii rămân cu sechele de tipul: respiraţie îngreunată, anxietate, depresie, dureri musculare, modificări la nivelul ficatului, plămânilor şi inimii. Infecția cu SARS-CoV-2 este o boală cu afectare multiplă de organe și poate lăsa sechele complexe și multiple: respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice etc, care toate determină dizabilități și scăderea calității vieții. Pacienţii care au trecut prin boală și nu şi-au revenit complet au urmat tratamente cu bune rezultate în centrul pentru recuperare medicală SanConfind. Experţii în recuperare fac consulturi de specialitate, educarea respiraţiei, exerciţii pentru îmbunătăţirea mersului şi evaluare psihologică pentru integrarea normală în societate.

Vorbind despre Policlinica SanConfind, folosim vechea denumire a Ambulatoriului de specialitate, deoarece ea este cunoscută de toți oamenii, iar acest articol nu este destinat unei reviste medicale. În Policlinica SanConfind, așa cum se întâmplă, de altfel, în tot Centrul Medical SanConfind, pacientul este cea mai importantă persoană: toate serviciile medicale îi sunt dedicate cu cea mai atentă și mai competentă îngrijire, cu profesionalism și empatie. Conducerea celui mai mare spital privat din județul Prahova are un principiu fundamental în administrarea unității: ”Ne-am pus în locul pacientului și, pornind de la nevoile sale, am construit un centru medical multidisciplinar, cu o echipă de profesioniști care să îi stea alături.” Este un un principiu de bun-simț pentru orice unitate sanitară.

Cabinetele de specialitate

Spitalul SanConfind și-a început activitatea în aprilie 2015, prin darea în folosință a Secției de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie. Ulterior, au început să fie deschise cabinete în cadrul Policlinicii SanConfind, unitatea oferind astăzi servicii de calitate în 19 specialități medicale: obstetrică-ginecologie, dermato-venerologie, endocrinologie, recuperare medicală, pediatrie-neonatologie, gastroenterologie, diabetologie, ortopedie, pneumologie, cardiologie, chirurgie generală, neurochirurgie, urologie, medicină internă, medicina muncii, psihologie, oftalmologie, O.R.L., neurologie. Spitalul are, în prezent, patru secții: recuperare medicală, obstetrică-ginecologie, chirurgie generală, ortopedie-traumatologie. De asemenea, spitalul oferă servicii medicale de înaltă calitate în cadrul Departamentului de imagistică medicală (investigații RMN, tomografii computerizate, radiografii digitale, mamografii 3D, ecografii, osteodensitometrii). O mare adresabilitate are medicina de laborator cu cele două centre de recoltare: la Poiana Câmpina și la Câmpina – Casa cu Lei (în laboratorul propriu din clădirea spitalului se efectuează o mulțime de analize complexe de sânge și alte probe biologice). Toți medicii, angajați sau colaboratori, sunt profesioniști recunoscuți. Majoritatea medicilor cu care SanConfind a încheiat contracte de colaborare vin de la spitale de renume din București și Ploiești. Continuăm prezentarea în serial a cabinetelor medicale din Policlinica SanConfind. Astăzi vom vorbi despre obstetrică-ginecologie și endocrinologie. Programările pentru toate specialitățile medicale se pot face la numărul 0244.990 (call-center).

Obstetrică-ginecologie

SanConfind oferă servicii de obstetrică-ginecologie nu doar prin secția cu același nume, ci și prin cabinetul care funcționează în ambulatoriul de specialitate al spitalului. O precizare importantă pentru viitoarele paciente: cabinetul de ginecologie dispune de un ecograf multidisciplinar ultraperformant, care poate reda imagini cu o precizie extraordinară (3D si 4D). La SanConfind, gravidele beneficiază de toate procedurile necesare pentru urmărirea completă a sarcinii. Viitoarele mămici sunt bine consiliate cu privire la perioada gravidității, astfel încât sarcina să poată fi dusă la bun sfârșit, iar nașterea să decurgă în condiții de totală siguranță. Se realizează ecografii de sarcină/ecografii morfofetale pentru toate trimestrele. Totodată, se pot recolta analize ginecologice specifice. De asemenea, în Baza de Recuperare se efectuează, cu recomandare medicală, proceduri de kinetoterapie și masaj postnatal. Vă puteți adresa oricând medicului specialist ginecolog pentru un sfat util legat de sănătatea dumneavoastră. Screeningul anual, prin efectuarea testului Babeș – Papanicolau, cu ajutorul căruia puteți depista precoce eventuale probleme oncologice la nivelul colului uterin, este important pentru dvs, indiferent de vârstă. Un simplu consult vă poate salva de la multe complicații, deci nu ezitați să vă programați cât mai repede.

Endocrinologie

Endocrinologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu studiul glandelor endocrine și al hormonilor produși de acestea. Dereglările  oricăreia dintre glandele endocrine pot duce la tulburări grave în organism, cu o simptomatologie extrem de diversă, motiv pentru care pacienții ajung de cele mai multe ori la alte specialități medicale. De aceea este foarte important ca medicii din alte specialități sau medicul de familie să vă îndrume către endocrinolog ori de câte ori nu își pot explica anumite simptome sau când administrarea unui anumit tratament nu are efectul scontat.

Cabinetul Gastroenterologie

Cabinetul de gastroenterologie are dotări și oferă servicii aliniate la standardele europene, punând la dispoziția dumneavoastră un personal medical experimentat, specializat în efectuarea de endoscopii, colonoscopii etc. Procedurile pot avea scop diagnostic sau terapeutic, după caz, utilizând aparatură de ultimă generație: Olympus Evis Extera III, care realizează imagini de excelentă rezoluție digitală și permite detectarea unor minime modificări în structura mucoasei digestive sau intestinale. Procedurile endoscopice sunt efectuate cu un maxim confort pentru pacient. Endoscopia cuprinde o mare varietate de tehnici și reprezintă procedura de vizualizare a canalului alimentar cu ajutorul endoscopului. Endoscop este denumirea generică folosită pentru un dispozitiv medical care are o sursă de lumină și vizualizează organe interne. Când este folosit pentru a vizualiza stomacul și partea din față a intestinului, aparatul este denumit endoscop GI superior sau, mai simplu, endoscop, deoarece în lumea medicală de azi endoscopia gastro-intestinală superioară este denumită endoscopie. În această procedură, pacientul va înghiți endoscopul și camera va putea vizualiza pereții esofagului, stomacului și duodenului (o parte a intestinului subțire). Ulcerele și cancerele pot fi vizualizate direct și, dacă este necesar, pot fi luate și probele de țesut. Endoscoapele reduc necesitatea intervențiilor chirurgicale deschise pentru a se face biopsie. Când endoscopul este utilizat pentru a cerceta imagistic colonul (intestinul gros), el este numit colonoscop. Așadar, diferența dintre endoscop și colonoscop o dă cavitatea internă cercetată. Colonoscopul este un tub flexibil prevazut cu cameră video, un canal de insuflație prin care se introduce aer sau apă, un canal de aspirație a diferitelor resturi lichide rămase în intestine, precum și un canal prin care se pot introduce diferite instrumente de lucru cu scop diagnostic sau terapeutic.

Cabinetul Dermato-venerologie

Dermato-venerologia SanConfind este foarte apreciată de către toți pacienții care au trecut pragul cabinetului de specialitate. Când observați primele leziuni la nivelul pielii, ar fi bine să vă prezentați imediat la medicul dermatolog de la SanConfind, deoarece un simptom banal, cum ar fi prurit (mâncărime), poate să fie dat de un psoriazis (o tulburare a sistemului imunitar care determină pielea să se regenereze mai rapid decât în mod normal), de o alergie, de maladia numită ”zona zoster” (cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian, același virus care determină varicela), sau chiar de o infecție fungică. Infecțiile fungice se dezvoltă atunci când țesuturile sunt invadate de una sau mai multe specii de fungi (ciuperci). Acest tip de infecție poate cauza afecțiuni ușoare de piele, dar și infecții grave ale țesuturilor pulmonare sau ale pielii (septicemie) sau boli sistemice. Infecțiile fungice pot fi localizate la suprafața pielii, în pliurile acesteia, dar si în alte zone unde caldura și umezeala sunt păstrate de îmbrăcaminte sau încălțăminte. Totodată, acestea se pot instala în crăpături ale pielii, în mucoasa membranelor, sinusuri și plămâni. Pe măsură ce încercați diverse produse de uz local (creme, pomezi, unguente), din diverse surse (prieteni, familie, vecini, farmacii), leziunile se modifică și apoi devin greu de recunoscut și interpretat, respectiv, foarte dificil de tratat.

Cabinetul Pneumologie

În cabinetul Pneumologie sunt diagnosticate și tratate boli ale aparatului respirator prin mijloace neinvazive. Consultațiile pot fi completate cu investigații de specialitate, precum spirometria și pulsoximetria, radioscopii, radiografii. Spirometria măsoară cât de mult aer expiră pacientul și în cât timp, fiind folosit pentru a aprecia nivelul de obstrucție a căilor respiratorii. Des întâlnit este astmul bronșic, o boală cronică a căilor respiratorii superioare. Acestea suferă o inflamație permanentă care îngreunează respirația. În momentele acute, respirația este foarte dificilă, puternic șuierătoare, însoțită adeseori de o stare de panică și de o scădere a saturației de oxigen din sânge. Simptome frecvente: respirație scurtă, sacadată; respirație șuierătoare; senzație de presiune în piept; dispnee (respirație grea) și senzație de sufocare. O consultație pneumologică la SanConfind este foarte utilă, deoarece poate ajuta la depistarea în fază incipentă a cancerului bronhopulmonar, cu cea mai mare rată de mortalitate în România.

Cabinetul Diabetologie

Denumirea completă a cabinetului este ”Diabet, nutriție și boli metabolice”, pentru că aici se tratează diabetul, dar și diverse tulburări metabolice (obezitate, gută). În ultimul deceniu, asistăm la o creștere a incidenței diabetului zaharat chiar în rândul copiilor. La nivel global, aproape 390 de milioane de persoane au diabet. Prezentați-vă în timp util la medicul diabetolog de la SanConfind, evitând astfel această boală cronică sau afecțiunile generate de ea (neurologice, hepatice, cardiace). Este știut faptul că nimeni nu moare din cauza diabetului zaharat, dar se moare din cauza complicațiilor acestuia. Una dintre cele mai grave complicații este piciorul diabetic, foarte frecvent întâlnită din cauza neuropatiei diabetice (cea mai frecventă complicație a diabetului, o disfuncție a nervilor periferici cauzată de hiperglicemie), a circulației sanguine deficitare sau a infecțiilor de tot felul. Nivelul ridicat al glucozei din sânge poate fi cauzat fie de incapacitatea pancreasului de a produce insulină (diabet de tip 1), fie pentru că insulina produsă nu este eficientă (diabet de tip 2). În astfel de situații pot apărea simptome precum urinare frecventă, sete și foame intensă, specifice ambelor forme de diabet.
– Diabetul de tip 1, mai rar întâlnit, este frecvent diagnosticat în copilărie sau până la vârsta de 35 de ani. Prezintă oscilații extreme ale glicemiei într-un timp scurt. Nu este asociat cu greutatea în exces. Afecțiunea constituie o boală autoimună, deoarece determină sistemul imunitar să distrugă celulele din pancreas care produc insulină. Tratamentul pentru diabetul zaharat tip 1 include administrarea de insulină. Lipsa tratamentului duce la comă sau deces.
– Diabetul de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, este diagnosticat, de obicei, după vârsta de 35 de ani (deși poate apărea la orice vârstă), fiind asociat frecvent cu obezitatea. Glicemia crește într-un ritm mai lent, pe perioade îndelungate de timp. De reținut că nu toate persoanele obeze fac acest tip de diabet. Cauza instalării diabetului de tip 2 constă în incapacitatea corpului de a folosi eficient insulina produsă de pancreas. Cu timpul, acest lucru duce la distrugerea celulelor care produc insulina.

Cabinetul Medicina muncii

Firmele/organizațiile care doresc un parteneriat cu Centrul Medical SanConfind, pentru servicii de medicina muncii, pot încheia contracte pentru angajați, conform normelor în vigoare.  Prețurile sunt avantajoase pentru angajatori, iar serviciile vor fi efectuate cu promptitudine. Medicina muncii, numită în trecut și medicină industrială, este ramura medicinei care se ocupă cu menținerea sănătății la locul de muncă. În țara noastră, un început organizatoric a fost în 1920, cu crearea Departamentului Muncii și Ocrotirii Sociale, cu preocupări în domeniul “medicinii asigurărilor și igienei industriale”. În 1951, se organizează centre sanitare și antiepidemice în toată țara, având și o secție de igienă industrială.

Cabinetul Cardiologie

Consultațiile presupun o evaluare clinică amănunțită, complexă, prin examen ecocardiografic, EKG, la care, în funcție de patologia depistată, se poate adăuga monitorizare Holter EKG, respectiv monitorizare Holter TA. Încercăm, în acest fel, să realizăm o prevenție primară a bolilor cardiovasculare prin depistarea precoce a factorilor de risc asociați cu apariția bolii cardiace ischemice. Ischemia este o stare patologică constând în diminuarea sau întreruperea circulației sangvine într-un organ, provocată de un spasm arterial sau de astuparea unui vas. De asemenea, dacă ați avut deja un eveniment cardiovascular (de exemplu, infarct miocardic sau AVC – accident vascular cerebral), dorim să realizăm o prevenție secundară eficientă pentru a împiedica apariția unui nou eveniment acut de acest fel.

Cabinetul Pediatrie

Lucrăm în strânsă colaborare cu medicii noștri de recuperare, de pneumologie, cardiologie, ortopedie, dermatologie etc. Ne dorim ca, pe parcursul vizitelor dumneavoastră la medicul pediatru sau la medicul neonatolog, să aveți tot confortul necesar, timp de așteptare minim și rezolvarea rapidă a tuturor problemelor de sănătate ale copilului dvs. Tratamentul bolilor întâlnite la copii, în special la cei mai mici, este diferit față de cel al adulților. Începutul pediatriei românești s-a întâmplat în 1897, când dr. Maria Cutarida Hratunescu, prima femeie medic din România, a luat inițiativa creării unui cămin pentru îngrijirea copiilor abandonați.

Cabinetul Ortopedie

Denumirea completă a specialității este ”ortopedie și traumatologie”. Este o specialitate chirurgicală care se ocupă cu diagnosticarea, tratarea și recuperarea afecțiunilor congenitale și dobândite, traumatice și netraumatice, ale aparatului locomotor. Între ortopedie și traumatologie, cele două componente ale disciplinei, există o anumită diferență. Aparatul locomotor al corpului uman, constituit din 206 oase, 310 articulaţii, 439 de muşchi, tendoane, nervi periferici, vase sanguine magistrale şi periferice, cu un specific anatomic şi funcţional, este afectat de diverse patologii, cu particularităţi de manifestare şi evoluţii diferite. Termenul ortopedie a fost propus de renumitul savant şi chirurg francez Nicolas Andry (1658 – 1747). „Ortopedie” este constituit din două cuvinte din greaca veche: orthos – drept, corect; paideia – educarea copiilor, instruire (ulterior, a fost înţeles cu sensul latinesc al cuvântului pedes – picioare). Termenul traumatologie îşi are provenienţa tot de la două cuvinte greceşti: trauma – rană, leziune, şi logos – ştiinţă. Din aceste considerente, traumatologia este ştiinţa despre leziunile corpului uman. Leziuni pot avea toate organele și regiunile anatomice ale corpului uman şi toate s-ar cuveni să fie studiate de traumatologie, după cum se practică în unele ţări ale lumii (SUA, Canada etc.). În multe state europene, printre care și România, traumatologii se ocupă doar de leziunile aparatului locomotor, iar de leziunile altor organe sau regiuni anatomice se ocupă alți medici specialiști (de exemplu, traumatismele craniocerebrale le revin specialiştilor în neurologie şi neurochirurgie).

Cabinetul Neonatologie

Neonatologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul nou-născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor specifice acestei grupe de vârstă, precum și cu îngrijirea și protejarea pentru menținerea stării de sănătate a nou-născutului prematur. În cabinetul Neonatologie SanConfind  (situat în Câmpina, la ”Casa cu lei”), pe lângă consultațiile obișnuite, vă oferim consiliere cu privire la beneficiile multiple ale alăptării. Prin respectarea unei alăptări corecte, bebelușul dumneavoastră va avea cea mai sănătoasă sursă de hrană. De asemenea, pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, vă stăm la dispoziție cu diverse proceduri în Baza de Recuperare, precum: masaj nou-născut, kinetoterapie (gimnastică medicală pediatrică) etc. De asemenea, vă oferim investigații medicale, analize de laborator sau servicii specifice (fototerapia).

Cabinetul Neurologie

În cabinetul de specialitate de la Poiana Câmpina, sunt oferite servicii medicale deosebite în cele mai impresionante afecțiuni neurologice: deficitele motorii sau senzitive (lipsa forței sau a sensibilității într-o anumită parte a corpului), durerea de la nivelul extremității cefalice, în teritoriul unui nerv cranian sau periferic,  tulburările de mers și de echilibru, pierderile de constiență (leșin, criză epileptică etc.), tulburările de memorie.
Neurologia este una dintre specialitățile medicale, nechirurgicale, extrem de complexe și de provocatoare pentru medic și pacient. Acest domeniul al medicinei are în centrul preocupărilor sale sistemul nervos central (creierul – emisferele cerebrale, cerebelul, trunchiul cerebral și măduva spinării), precum și sistemul nervos periferic (ansamblul structurilor nervoase care asigură comunicarea dintre sistemul nervos central și restul organelor și componentelor corpului). Lista cu afecțiunile neurologice congenitale (înnăscute) sau dobândite poate fi ușor regăsită pe internet.
Unii pacienți confundă neurologia cu psihiatria. Sunt două specialități care studiază și tratează afecțiuni ale emisferelor cerebrale, dar din perspective diferite. Neurologia diagnostichează și tratează mai ales afecțiunile organice (ex.: accidente vasculare cerebrale, tumori, infecții etc.), pe când psihiatria are în vedere disfuncțiile mentale cognitive, comportamentale și afective.
Evaluarea unui pacient cu simptome neurologice este extrem de laborioasă, fiindcă între sistemul nervos central și periferic, pe de o parte, și restul corpului, pe de cealaltă parte, există o interdependență fără de care nici una dintre părți nu poate funcționa normal. Anamneza trebuie să fie atent realizată și cu multe detalii, căci funcțiile creierului și ale măduvei  se relevă prin multe simptome, care pot fi progresive sau brusc instalate, remarcate sau ignorate de pacient sau de anturaj, dar esențiale pentru specialist. Această parte a consultației poate dura mult, dar este temelia pe care medicul neurolog de la SanConfind va construi demersul diagnostic și terapeutic al pacientului.  De multe ori, pacienții intră în cabinet și spun că vin pentru interpretarea unor rezultate ale investigațiilor sau pentru recomandarea acestora. Este important să se știe că diagnostic fără anamneză și consult neurologic nu există, indiferent de câte investigații ar face pacientul respectiv. Aceasta nu înseamnă că un neurolog poate realiza anamneza fără toate documentele medicale anterioare ale pacientului, inclusiv imagini ale examenelor CT sau IRM, analize de laborator, alte consultații medicale sau ieșiri din spital. Fără aceste detalii, demersul diagnostic și terapeutic poate fi incomplet.
Examenul neurologic este diferit față de alte examene clinice din cadrul diverselor specialitați medicale și chirurgicale. În timpul acestui examen se evaluează: mersul, echilibrul, nervii cranieni (cele 12 perechi care ne asigură văzul, mirosul, auzul, mișcările feței, ale globilor oculari, limbii, faringelui, laringelui, sensibilitatea la nivelul structurilor extremității cefalice, funcții ale unor organe interne sau de înghițire), motricitatea (forța diverselor grupe musculare), sensibilitatea (superficială sau profundă), reflexele (oseo-tendinoase, cutanate sau patologice), coordonarea, tonusul muscular și funcțiile cognitive. Coroborarea datelor obținute în urma anamnezei și a examenului neurologic va putea duce la o atitudine profesionistă asupra pacientului.
De aceea consultația inițială la neurologie poate dura 40 minute sau peste o oră, dacă avem pacienți la care există deficite motorii importante, tulburări cognitive sau alte afecțiuni neurologice care necesită, pe lângă anamneză și examen neurologic, și alte teste suplimentare (scor UPDRS III în Boala Parkinson, MMSE în tuburările cognitive, scor miastenic în miastenie etc.).
În multe țări din vestul Europei există o consultație aparte rezervată anunțului diagnostic, în cazul unor afecțiuni importante și cu un impact emoțional puternic asupra pacientului. Medicul neurolog de la SanConfind admiră această practică și crede că ”trebuie să empatizăm mai mult cu pacientul și să avem multă grijă în felul în care îi enunțăm o supoziție de diagnostic sau rezultatele nefavorabile ale unor investigații. Pacientul trebuie să aibă timp să pună întrebări, să înțeleagă diagnosticul și necesitatea investigațiilor sau a tratamentului înainte de a părăsi cabinetul medicului, căci altfel riscă să fie sfătuit în mod neprofesionist de alte persoane sau de Internet (din nefericire!)”.

Cabinetul Urologie

Urologia este ramura medicinei care se ocupă îndeosebi cu studiul, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului reproductiv, ale tractului urinar masculin și tractului urinar feminin. În bună măsură, rolul medicului urolog este de a investiga probleme ce țin de disfuncțiile sexuale, incontinența urinară, infertilitatea masculină sau feminină etc. La începutul secolului al XX-lea, termenul de urologie desemna deja o specialitate medicală, care, în scurt timp, și-a câștigat un loc important printre specialităţile chirurgicale. Medicul urolog de la SanConfind s-a format atât în urologia generală, prin chirurgia clasică şi endoscopică, cât şi în domenii de top, cum ar fi robotica, chirurgia transplantului renal, neuro-urologia. Domnul doctor consideră că urologia reprezintă unul dintre domeniile care au făcut posibile utilizarea roboticii în medicină şi dezvoltarea unor tehnici chirurgicale redutabile. În sprijinul acestei afirmații stau numeroasele intervenţii la care a participat, precum: prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, cistectomia radicală pentru cancerul vezical, nefrectomii radicale şi parţiale pentru patologia tumorală renală etc. Urologia SanConfind este o specialitate medicală tehnologizată care beneficiază de proceduri endoscopice, laparoscopice, robotice şi de aparaturi de diagnosticare, precum ecograful şi computerul tomograf. Deşi unii medici mai practică şi astăzi chirurgia deschisă pentru pietrele la rinichi,  medicul urolog de la SanConfind consideră că procedura respectivă devine tot mai mult de domeniul istoriei medicinei. Una dintre intervențiile sale preferate este ureteroscopia flexibilă laser, folosită în tratamentul litiazei renale, operație pe care o practică, de fiecare dată, cu succes. Un sfat important pe care l-ar da oricând pacienţilor săi este acela de a se hidrata bine, pentru că de la deshidratare vin multe probleme. Să fie atenţi la anumite simptome: dureri lombare, probleme la urinat, dureri și disfuncții ale organelor genitale externe la bărbat, pentru că întârzierea diagnosticului duce la complicaţii evitabile. Controlul prostatei este recomandat tuturor bărbaţilor peste 45 de ani. Cele mai întâlnite afecțiuni tratate: urinare frecventă, incontinenţă urinară, senzaţii de usturime, durere și arsuri la urinare, urinarea cu sânge, dureri de spate în zona rinichilor, litiază reno-uretrală, disfuncţie erectilă, infertilitate. Se folosesc cu succes diverse investigații imagistice: ecografie abdominală, ecografie transrectală, scrotală şi peniană.

Cabinetul Oftalmologie

Medicul oftalmolog de la SanConfind a căpătat multă experiență la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București, cel mai mare spital din România și din sud-estul Europei specializat în urgențe oftalmologice, chirurgie și patologie medicală oftalmologică. Doamna doctor a lucrat ani în șir alături de profesori universitari celebri, cunoscuți pe plan național. În cabinetul Oftalmologie SanConfind există echipamente de top, special realizate pentru diagnostic și tratament: computer tomograf, aparatură pentru fundul de ochi, microscop, aparat pentru măsurarea presiunii  intraoculare. O consultație completă oftalmologică înseamnă la SanConfind următoarele: examen biomicroscopic de pol anterior; măsurarea tensiunii intraoculare; examen de fund de ochi; auto-kerato-refractometrie; acuitate vizuală. Alte servicii și investigații medicale: prescriere de ochelari; câmp vizual computerizat; tomografie retiniană; test Schirmer; extracție corpi străini corneeni/conjunctivali/palpebrali; injecții subconjunctivale; spălături căi lacrimale. Dintre operații am putea aminti: șalazion; eviscerație; ectropion (răsucirea pleoapei spre exterior); entropion (răsucirea pleoapei spre interior); chirurgia formațiunilor tumorale palpebrale și conjunctivale – excizie și reconstrucție; tarsorafie/blefarorafie; cura chirurgicală a cicatricilor vicioase palpebrale; oftalmopatia tiroidiană (afectarea oculară dată de bolile glandei tiroide), scoaterea sacului lacrimal, lagoftalmie (imposibilitatea închiderii pleoapelor). Doamna doctor are numeroase competențe clinice și abilități chirurgicale, fiind specializată în chirurgia palpebrală (a pleoapelor). Foarte puțini medici din țară sunt specializați în așa ceva. Micile intervenții oftalmo se vor face în sala mică a blocului operator din Spitalul SanConfind, care este la fel de mare și de dotată precum multe săli de operații ale marilor spitale din București. În plus, la SanConfind se poate aplica și PRP, un procedeu revoluționar prin care se injectează în ochi plasmă îmbogățită cu trombocite. Este o metodă modernă care a început să ia amploare în diverse specialități medicale. În Prahova această metodă se realizează în puține spitale. La SanConfind, metoda se aplică atât în oftalmologie, cât și în ortopedie.

Cabinetul O.R.L.

La Cabinetul ORL SanConfind se acordă îngrijiri și consultații de cea mai bună calitate, reușitele personalului medical crescând considerabil adresabilitatea pacienților. Sunt oferite, de asemenea, servicii specializate în chirurgie cervico-facială.  Demn de remarcat e faptul că unit-ul ORL din dotarea cabinetul respectiv este unul dintre cele mai performante din țară, ceea ce asigură, pe lângă confortul pacientului, calitatea actului medical. Vorbim despre o aparatură medicală ORL ultraperformantă, de ultimă generație, una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnic, realizată de o companie de importanță mondială: firma Atmos. De altfel, în acest cabinet se lucrează numai cu produse și materiale sanitare de înaltă calitate, achiziționate de la branduri renumite pe plan internațional. Cu mici excepții, serviciile ORL oferite la SanConfind au tarife mai mici decât în multe clinici private din județul nostru, la o calitate a actului medical superioară. Dintre cele mai importante tratamente ORL, am aminti câteva: examen endoscopic faringo-laringian, extracție corp străin, incizie drenaj colecție auriculară, cauterizare chimică pată vasculară, incizie flegmon periamigdalian, infiltrație zonă cervico-facială, mici intervenții chirurgicale (abcese etc), tamponamente nazale, endoscopie otică rigidă, prelevare biopsie CAE sub control otomicroscopic, incizie hematom sau abces septal.

Cabinetul Chirurgie Generală

În cabinetul de chirurgie generală din cadrul Policlinicii SanConfind acordă consultații câțiva medici plini de dăruire și profesionalism, unul dintre ei având la activ cinci ani lucrați în Franța, în cadrul unui mare spital situat într-un oraș din vecinătatea Parisului, un spital care deservește un arondisment din regiunea ce înconjoară capitala Franței. Doctorul Emil Barbu, căci despre el vorbim, și-a dovedit cu asupra de măsură empatia profesională, întrucât în cinci concedii consecutive aferente perioadei în care a lucrat în Franța, în cele cinci concedii la care mulți alți colegi ai săi nu ar fi renunțat, medicul altruist a acordat servicii medicale gratuite săracilor din câteva țări africane și din periculoasa junglă amazoniană a Braziliei. După ce a terminat Facultatea de Medicină la Cluj, doctorul Emil Barbu a fost asistent universitar în primii cinci ani ai rezidențiatului. În al șaselea și ultimul an de rezidențiat a plecat în Franța, unde a lucrat la un spital dintr-un oraș situat aproape de Paris, în regiunea Île-de-France (fosta Regiune Pariziană). După terminarea anilor de rezidențiat, a revenit la Cluj, unde și-a dat examenul de specialitate, iar apoi s-a întors în orașul-satelit al Parisului, în care lucrase un an ca medic rezident (intern, cum spun francezii). S-a întors, dar de data asta ca medic specialist, având propriii pacienți și propriile sale operații (era chirurg mâna întâi, cum se zice). Spitalul respectiv are dimensiuni considerabile, funcționând într-o clădire cu 15 etaje dotată cu heliport.

Medicul și binefăcătorul sărmanilor

”Eu sunt membru al unei fundații americane de caritate, iar cu această fundație, în fiecare vară, o lună de zile, când este concediul meu de odihnă, mă duc și operez gratis în țări sărace. Fac voluntariat cu o echipă de medici americani (chirurgi, anesteziști, infecționiști etc). Și în acest fel, am operat până acum în patru țări africane (Burundi, Rwanda, Kenia și Etiopia), plus în Brazilia, în inima junglei Amazonului. Am operat în spitale din țările amintite, dar și în spitale de campanie. Se știe că sistemele sanitare din aceste țări sunt în mare suferință. Am operat și salvat oameni care nu fuseseră în viața lor la un doctor. Mă simt împlinit atunci când îngrijesc sărmani, care mă consideră binefăcătorul lor. Bineînțeles, ceilalți colegi ai mei de echipă, cu care operez în aceste misiuni umanitare, sunt considerați și ei binefăcători, sosiți ca prin miracol ca să îi vindece pe oamenii săraci din Africa (și Brazilia). După câteva luni de la operații, sărmanii pe care i-am operat în țări africane și în Amazonia credeau că i-a vizitat Dumnezeu, prin intermediul nostru. În actul operator voluntar realizat în țări sărace, operezi, în general, cu ce îți aduci de acasă. Fundația americană ne mai aducea materiale sanitare, aparatură medicală, dar, cu toate acestea, erau multe lipsuri, operam uneori în condiții foarte grele. Din cauză că nu aveam tot ce ne trebuie, am operat deseori cu anestezie locală, deși era necesară o anestezie generală. Am făcut multe astfel de operații, care reprezentau o adevărată aventură. A fost dificil, uneori chiar extrem de dificil, nu ca în regiunea Parisului, unde aveam cele mai moderne și mai performante dotări. De fapt, mi-a plăcut în Franța faptul că un pacient, atunci când intră într-un spital, este pacientul întregului spital, nu al unui singur doctor”, ne-a mărturisit Emil Barbu.

Cabinetul Neurochirurgie

Neurochirurgie este una dintre cele mai complexe subramuri ale chirurgiei, fiindcă solicită un profesionalism de excepție, orice intervenție asupra creierului și sistemului nervos necesitând o pregătire deosebită și o finețe extraordinară. În urmă cu câteva luni, și-a început colaborarea cu Spitalul SanConfind medicul specialist neurochirurg Adrian Enache, care vine de la unul dintre marile spitale private din București. Domnul doctor acordă consultații în cabinetul de specialitate din cadrul Policlinicii SanConfind, însă în viitor va putea să opereze, dacă va fi cazul, anumite afecțiuni neurochirurgicale, în special herniile de disc lombare și cervicale, precum și stenozele de canal vertebral lombar sau cervical. Neurochirurgul de la SanConfind va putea interveni, de asemenea, și în unele formațiuni tumorale (cerebrale, vertebrale sau spinale). Toate intervențiile sale chirurgicale se vor face numai sub microscop operator.

Hernia de disc

Hernia de disc, una dintre cele mai frecvente boli ale coloanei vertebrale, reprezintă compresiunea unor elemente nervoase din măduva spinală, care determină dureri, deficit motor și amorțeli. Legat de hernia de disc intervertebral, ar fi de spus că această afecțiune ia naștere prin ruperea inelului fibros. Între vertebrele coloanei există așa-numitele discuri intervertebrale, care au rolul de a amortiza șocurile sau de a favoriza mobilitatea coloanei vertebrale. Un disc are în componența sa un inel fibros și un nucleu pulpos. Nucleul pulpos, partea gelatinoasă dintre discurile intervertebrale, este o structură care transmite și uniformizează presiunea la care este supusă coloana, astfel încât să nu existe zone mai solicitate decât altele. Pe măsură ce rupturile din straturile interne ale inelului fibros se măresc, ele creează un spațiu în care herniază nucleul pulpos. În cele din urmă, straturile externe ale inelului fibros pierd rezistență, astfel încât nucleul pulpos determină bombarea inelului și presează asupra unei rădăcini nervoase din zona respectivă. Operația de hernie de disc urmărește practic eliberarea nervului comprimat, eliminându-se astfel riscul producerii unei pareze.

Un spital la standarde europene

”Am găsit aici, la Sanconfind, un spital deosebit, la standarde europene de calitate, cu un personal dedicat și profesionist, cu dotări excepționale în aparatură medicală. Vorbind la modul general, toate operațiile de chirurgie sunt importante – fără a avea, desigur, aceeași complexitate și dificultate –, și toate prezintă o anumită doză de risc, iar după multe dintre ele este necesară recuperarea postoperatorie. Eu voi vorbi, în continuare, din punctul de vedere al unui medic neurochirurg. Intervenția operatorie, deși decisivă, reprezintă doar un pas în tratamentul unor afecțiuni neurochirurgicale, uneori fiind necesar un tratament de fizio-kinetoterapie (recuperare neuromotorie) pentru reabilitarea totală sau aproape totală a pacientului. Pacienții operați au un mare avantaj, pentru că baza de tratament de la SanConfind ajută foarte bine la recuperarea postoperatorie. Aceia care au suferit intervenții chirurgicale majore, urmate de lungi și necesare tratamente de recuperare înțeleg cel mai bine acest avantaj – Baza de Tratament și Recuperare SanConfind oferind o mare diversitate de proceduri și cabinete. Sala bazinelor din Baza de Tratament oferă multiple proceduri de balneokinetoterapie cu apă minerală foarte sărată, captată printr-o conductă subterană dintr-un vechi izvor al comunei.”, ne-a declarat domnul doctor Adrian Enache.

www.sanconfind.ro

(PUBLICITATE)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare