Reportaje

La SanConfind, un medic ortoped specializat în chirurgia coloanei vertebrale

Recent, Centrul Medical SanConfind a încheiat o colaborare cu un medic specialist de ortopedie-traumatologie care a realizat cu succes numeroase operații pe coloana vertebrală. Este vorba despre doctorul Stelian Anghel, absolvent al Facultății de Medicină din Braşov. După terminarea rezidențiatului (patru ani în Bucureşti şi doi ani în Târgu Mureş), a plecat din ţară, dorind să se perfecționeze în chirurgia coloanei vertebrale. A reușit această specializare după o muncă susținută și o activitate laborioasă desfășurată în trei țări cu sisteme medicale dintre cele mai performante: Australia, Marea Britanie şi Irlanda. Din anul 2015 și până nu de mult, a lucrat în mai multe spitale universitare din țările amintite, căpătând permanent abilități practice recunoscute, care l-au ajutat să devină un profesionist desăvârșit. Astfel, în Australia a lucrat la “Princes Alexandra Hospital” și “Mater Private Hospital”, în Anglia – la “Royal State University Hospital”, iar în Irlanda – la “Tallaght Hospital “şi “Beaumont Hospital”. Spitalele amintite aveau peste 1000 de paturi și primeau pacienți în stare gravă, direcționați de la alte spitale mai mici. Doctorul Stelian Anghel a consultat zeci de mii de pacienţi doar în străinătate, obţinând astfel o experienţă foarte bogată, în special în domeniul intervenţiilor chirurgicale pe coloana vertebrală. După terminarea rezidenţiatului, înainte de a pleca în străinătate, domnul doctor a lucrat la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, iar mai apoi, la Spitalul Militar Central Bucureşti, unde l-a întâlnit şi pe dr Viorel Albu, ortopedul actual de la SanConfind. În viitorul apropiat, cei doi medici de la Poiana Câmpina vor face echipă în abordarea unor operații complexe în zona atât de delicată a coloanei vertebrale.

Cel mai dificil caz de traumatologie

În cariera de ortoped, dr. Anghel Stelian a întâlnit nenumărate cazuri grele de traumatologie, persoane cu multiple fracturi de brațe și de picioare, cazuri care au necesitat mai multe operaţii zilnice, timp de o săptămână. În Preston, a avut de tratat pacienţi accidentați grav în urma unor accidente rutiere. Cel mai impresionant caz a fost un motociclist cu fracturi de tibie, de femur, de antebraţ, de umăr, plus o fractură de bazin. Dr. Stelian Anghel consideră că un medic ortoped nu poate lucra singur, ci numai în echipă: “Din fericire, am putut să lucrez întotdeauna în echipă, niciodată singur. Am lucrat mereu cu medici de ATI, chirurgie, neurologie, neurochirurgie. Noi, medicii ortopezi, suntem ultimii care acţionează în tratamentele de acest gen. E totul ca un puzzle pe care trebuie să îl refaci. Intri în alertă şi eşti atent la cele mai mici detalii, ca să nu îţi scape nimic. Ții cont de toate celelalte specialităţi, pentru că traumele altor organe pot să îţi afecteze decizia. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să stabilizezi pacientul.”

Alegerea meseriei

A ales meseria de medic și cariera în chirurgie ortopedică, deoarece a considerat că este foarte îndemânatic şi atent. “Vizualizez foarte bine 3D, lucru care, mai ales în chirurgia coloanei, este extrem de important. Înţeleg natural mecanismele, cum acţionează forţele şi mişcările pe care le poate face corpul omenesc, şi cu care este înzestrat.” De asemenea, domnul doctor consideră că un rol important după o intervenţie chirurgicală îl constituie recuperarea medicală. Aceasta se poate face uneori și înainte de operație. Recuperarea are un loc aparte şi contează foarte mult în tot acest proces complex pe care îl parcurge pacientul.

Speranța celor grav accidentați la coloana vertebrală

Medicul ortoped Stelian Anghel este un specialist apreciat în domeniul său de activitate, iar faptul că paleta activităților medicale ale Spitalului SanConfind s-a îmbogățit cu chirurgia coloanei vertebrale nu poate decât să fie în beneficiul pacienților din Câmpina și din întreg județul Prahova. Și nu numai… Astfel,  prahovenii care au suferit accidente grave, cu afectarea vertebrelor celei mai solicitate structuri osoase ale organismului uman, vor avea, în curând, posibilitatea să fie tratați la SanConfind. Fără îndoială, calitatea actului medical este comparabilă cu cea oferită de marile spitale private din București, iar costurile tratamentelor vor fi sensibil diminuate.

Recomandări post chirurgicale

Recomandările postchirurgicale pe care le face domnul doctor sunt diversificate, unele fiind la modul general, nevizând o anumită patologie. Putem vorbi despre recuperare medicală prin fizioterapie, kinetoterapie (gimnastică medicală). Aceste proceduri de recuperare medicală au un rol foarte important în afecţiunile coloanei. “Prezenţa unui dezechilibru în mişcare poate avea la bază multe afecţiuni ale coloanei. Pacientul se mişcă într-un anumit fel, ridică într-un fel anume, iar dacă nu o face corect, se generează un dezechilibru mecanic. Până la un anumit punct, există prevenţie prin mişcare şi postură. De exemplu, condusul unei maşini poate influenţa echilibrul coloanei. O poziţie nemişcată, o lungă perioadă de timp, poate sta la baza unei patologii a genunchiului sau a şoldului.” În ultimii doi ani, noul ortoped de la SanConfind s-a confruntat în Anglia cu foarte multe cazuri de patologie tumorală a coloanei din cauza stilului de viaţă, ori provocate de cauze genetice sau de mediu.

O poveste africană

Dr. Stelian Anghel a adăugat la numeroasele sale experienţelor medicale şi o serie de acţiuni umanitare în Africa (Namibia şi Uganda), unde a făcut educaţie medicală si chirurgie generală în condiţii de trai deosebit de grele. ”Ce m-a impresionat cel mai mult a fost mirosul greu de infecţie şi plânsetele de copii într-o sală de aşteptare improvizată, lipsa personalului medical, lipsa unor spitale construite adecvat. Am lucrat într-un complex de case de la ţară, cu o singură intrare, aparatură de sterilizat care nu funcţiona, o sală de operaţii nouă, cu instrumentar nou, dar nefolosit. Am găsit un generator nou şi, cu echipa formată, am reuşit să-l punem în funcţiune. Așa am reușit să facem operațiile. Am operat pe chirurgie generală foarte multe infecţii şi muşcături de crocodil. Acolo nu puteam să rezist mai mult de trei săptămâni, după care mă întorceam acasă.” Povestea africană a început cu o şcoală unde copiii aveau nevoie de diagnosticare, ca să nu fie nevoie transportarea tuturor în locaţia unde se afla spitalul. Un caz interesant întâlnit în Namibia a fost cel al unei tinere de 25 ani care căzuse dintr-un jeep şi spunea că nu mai poate să meargă. Era întinsă pe o rogojină, iar în urmă cu șase luni suferise o fractură de bazin. După cum arăta radiografia, fractura se vindecase, însă ea susținea că încă nu poate să meargă. Așa știa ea, așa simțea… Când medicul ortoped Stelian Anghel i-a spus că nu mai are nimic, s-a ridicat şi a mers normal. A fost probabil ceva mental care nu funcţiona. Și mai mult ca sigur, o profundă lipsă de educaţie medicală.

(PUBLICITATE)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare