Reportaje

La SanConfind, pacienții se pot recupera post-Covid

(P) Pandemia Covid 19 nu dă niciun semn că s-ar apropia de ”sfârșitul” ei. Ghilimelele sunt puse pentru exprimarea stilistică, întrucât coronaviroza apărută în China, la finalul anului 2019 , nu va pieri definitiv niciodată, ci va deveni sezonieră precum gripa clasică. Iar acest lucru este subliniat de majoritatea specialiștilor în boli infecțioase și în politici de sănătate publică. Virusul SARS – CoV 2 încă se răspândește puternic în multe țări ale globului. În Europa, mai ales în partea ei răsăriteană.

Românii, codași la vaccinare, dar fruntași la decese

Deși în multe state din nordul și vestul Europei vaccinarea populației a fost un succes real, atingându-se ”imunitatea de turmă” (ce urât sună!), adică peste 70% din populația respectivă a fost imunizată, România a rămas repetentă și la acest capitol. Nu degeaba un vechi proverb românesc trage o concluzie deloc lăudabilă pentru urmașii lui Decebal și ai lui Traian: „Dă-i, Doamne, românului, mintea de pe urmă!”.  Fiindcă noi nu învățăm niciodată din timp ce trebuie să facem și ce nu. Cam cât de nepăsător să fie poporul nostru, de a trebuit înțelepciunea populară să nască o asemenea zicere de duh?! Se pare că Dumnezeu, milostiv cum este, a mai aruncat o dată peste Carpați mintea care lipsește, drept pentru care, în ultima vreme, sute de mii de români s-au vaccinat cu prima doză (în cazul vaccinurilor care se administrează de două ori) sau cu doza unică a vaccinului Johnson &Johnson. E un lucru îmbucurător, dar nu este decât primul pas (ce-i drept, cam mic), pentru revenirea la normalitate. Însă antivacciniștii de altădată care s-au convertit recent nu trebuie să se culce pe-o ureche, fiindcă oricât am căuta prin folclorul nostru nu găsim nicio maximă cu referire la a două ureche pe care ar trebui să i-o dea românului bunul Dumnezeu. În România, până la data de 24 octombrie ora 13.00, s-au înregistrat 1.561.928 de cazuri confirmate de infecția provocată de coronavirus, dintre care 44.679 decese. În ultimele două săptămâni, rata infectărilor zilnice a crescut de la 10.000 la 15-16.000, iar media deceselor s-a situat în intervalul 450 – 500. Ce-i drept, duminica trecută numărul infectaților și cel al morților la ATI au fost ceva mai mici, dar duminica se fac întotdeauna mai puține testări.

Tratamentele postCovid au dat rezultate

În luna martie 2021, Centrul Medical Sanconfind din Poiana Câmpina a venit cu o ofertă de servicii medicale foarte utile: recuperare post-Covid. Tratamentele respective se fac în Baza de Recuperare Medicală, prima structură funcțională a spitalului. De atunci, mulți pacienți care au trecut prin nemiloasa boală, dar au rămas cu sechele și tot felul de urmări neplăcute, s-au adresat centrului pentru recuperare medicală Sanconfind. Și bine au făcut, de vreme ce tratamentele de balneo-fizio-kinetoterapie pe care le-au urmat au dat rezultate bune. Experţii noștri în astfel de recuperări fac consulturi de specialitate, educarea respiraţiei, exerciţii pentru îmbunătăţirea mersului şi evaluare psihologică pentru integrarea normală în societate.
S-a constatat că mulți dintre cei vindecați de Covid rămân cu sechele de tipul: respiraţie îngreunată, anxietate, depresie, dureri musculare, modificări la nivelul ficatului, al plămânilor şi al inimii. Infecția cu SARS-CoV-2 este o boală care afectează  multiple organe și poate lăsa sechele complexe: respiratorii, cardiace, neurologice, musculoscheletale, psihologice. Toate acestea determină dizabilitate și o scădere a calității vieții.
Respectivele sechele pot fi remediate şi eliminate cu ajutorul exerciţiilor de gimnastică medicală pentru respiraţie, al masajului, mişcării în apă, inhalaţiilor sau prin evaluări psihologice. Alte consulturi de specialitate se pot adăuga în funcţie de necesitate, în special recuperarea pulmonară. În plus, se pot face investigaţii imagistice: CT, RX, RMN, sau analize de laborator.

Categoriile de vârstă care se pot adresa centrului de recuperare medicală post Covid sunt atât copiii cât şi adulţii.

Obiectivele propuse în programul de recuperare post-Covid la SanConfind sunt: o oxigenare mai bună a ţesuturilor şi a muşchilor, reducerea retenţiei secreţiilor, prevenirea complicaţiilor, eliminarea oboselii fără motiv. Tratamentul de recuperare se recomandă la aproximativ 30 de zile de la revenirea din boală.
Având în vedere că scăderea forței musculare are o prevalență de peste 50%, în primele 2-3 săptămâni fiind cea mai intensă, experţii noștri în recuperare medicală post-Covid aplică un program complet de analiză şi tratament care cuprinde şi masajul. În urma acestuia, pacienţii au reuşit ca după 10 zile de recuperare medicală să îşi îmbunătăţească starea de sănătate şi ulterior să revină la normal.
Cele mai recomandate proceduri de recuperare medicală sunt: mersul contra curentului în bazinul cu apă sarată dedicat (automat, în bazin pacienții beneficiază și de aerosoli datorită vaporilor de apă care se ridică), kinetoterapia cu exerciții pentru articulațiile afectate, reeducarea respiratorie, masajul general sau parțial.

www.sanconfind.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare