De curând, SanConfind și-a adăugat încă o specialitate medicală importantă la cele, deloc puține, pe care le avea. Este vorba despre neurochirurgie, una dintre cele mai complexe ramuri ale chirurgiei, care solicită un profesionalism de excepție, fiindcă orice intervenție asupra creierului și sistemului nervos necesită o pregătire deosebită și o finețe extraordinară. În urmă cu două săptămâni, și-a început colaborarea cu Spitalul SanConfind medicul specialist neurochirurg Adrian Enache, care vine de la unul dintre marile spitale private din București. Deocamdată, domnul doctor acordă consultații în cabinetul de specialitate din cadrul Policlinicii SanConfind, însă oricând este gata să opereze, dacă va fi cazul, anumite afecțiuni neurologice, în special herniile de disc lombare și cervicale, precum și stenozele de canal vertebral lombar sau cervical. Neurochirurgul de la SanConfind va putea interveni, de asemenea, și în unele formațiuni tumorale, atât cerebrale, cât și vertebrale sau spinale. Toate intervențiile sale chirurgicale se vor face numai sub microscop.
Hernia de disc
Hernia de disc, una dintre cele mai frecvente boli ale coloanei vertebrale, reprezintă compresiunea unor elemente nervoase din măduva spinală, care determină dureri, deficit motor și amorțeli. Legat de hernia de disc intervertebral, ar fi de spus că această afecțiune ia naștere prin ruperea inelului fibros. Între vertebrele coloanei există așa-numitele discuri intervertebrale, care au rolul de a amortiza șocurile sau de a favoriza mobilitatea coloanei vertebrale. Un disc are în componența sa un inel fibros și un nucleu pulpos. Nucleul pulpos, partea gelatinoasă dintre discurile intervertebrale, este o structură care transmite și uniformizează presiunea la care este supusă coloana, astfel încât să nu existe zone mai solicitate decât altele. Pe măsură ce rupturile din straturile interne ale inelului fibros se măresc, ele creează un spațiu în care herniază nucleul pulpos. În cele din urmă, straturile externe ale inelului fibros pierd rezistență, astfel încât nucleul pulpos determină bombarea inelului și presează asupra unei rădăcini nervoase din zona respectivă. Operația de hernie de disc urmărește practic eliberarea nervului comprimat, eliminându-se astfel riscul producerii unei pareze.
Un spital la standarde europene
”Am găsit la Poiana Câmpina un spital deosebit, la standarde europene de calitate, cu un personal dedicat și profesionist, cu dotări excepționale în aparatură medicală. Toate operațiile de chirurgie, la modul general, sunt importante, fără a avea, desigur, aceeași complexitate și dificultate, și toate prezintă o anumită doză de risc, iar după multe dintre ele este necesară recuperarea postoperatorie, însă eu voi vorbi, în continuare, din punctul de vedere al unui medic neurochirurg. Intervenția operatorie, deși decisivă, reprezintă doar un pas în tratamentul unor afecțiuni neurochirurgicale, uneori fiind necesar un tratament de fizio-kinetoterapie (recuperare neuromotorie), pentru reabilitarea totală sau aproape totală a pacientului. Pacienții operați au un mare avantaj, pentru că baza de tratament de aici ajută foarte bine la recuperarea postoperatorie. Aceia care au suferit intervenții chirurgicale majore, urmate de lungi și necesare tratamente de recuperare, înțeleg cel mai bine acest avantaj – Baza de Tratament și Recuperare de la SanConfind oferind o mare diversitate de proceduri și cabinete. Sala bazinelor din baza de tratament oferă multiple proceduri de balneokinetoterapie cu apă minerală foarte sărată, captată printr-o conductă subterană dintr-un vechi izvor al comunei”, ne-a declarat domnul doctor.