BREAKING NEWSReportaje

Decontaminarea terenului fostei Rafinării Steaua Română, una dintre marile provocări ale noului proprietar 

În anul 1990, România avea 10 rafinării: şase mari şi patru mici, printre acestea din urmă numărându-se şi Rafinăria Câmpina.
Intrată în proces de privatizare la finalul anilor 90, rafinăria Steaua Română este achiziționată în 1997 de Omnimpex Chemicals. Treisprezece ani mai târziu, la 1 august 2010, societatea își închide porțile și concediază 344 din cei 360 de salariaţi, cei rămași urmând să se ocupe de pază şi de conservarea utilajelor.
Intrată în insolvenţă din anul 2013, compania își declară falimentul în 2020, iar activele sunt cumpărate de către TDR Energy SRL București pentru suma de 3.388.439 lei (fără TVA), companie care n-a ascuns niciodată intenția de a vinde mai departe ceea ce a cumpărat. Intrată inclusiv în posesia stadionului rafinăriei, în suprafață de 28.795 mp, TDR Energy a vândut anul acesta baza sportivă unui dezvoltator imobiliar din București, SC Entire Reale Estate Solutions SRL. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică. Ceea ce se știe însă este faptul că stadionul a fost scos la licitație, pentru prima dată, în anul 2003, contra sumei de 26 miliarde lei, apoi în 2016 contra sumei de 1.937.293 euro. După mai multe licitații succesive, terenul a rămas nevândut până anul acesta.
Nu mult a durat până când TDR Energy a găsit cumpărător și pentru cele 17 hectare din ceea ce a fost odată prima rafinărie de petrol din Europa. După cum vă informam la începutul săptămânii trecute, Rafinăria Steaua Română din Câmpina a fost achiziționată, la sfârșitul lunii octombrie, de compania Soceram pentru suma de 5 milioane de euro. Cele 17 hectare vin la pachet cu cu o parte din construcțiile aflate pe acesta, diverse instalații și stocuri de produse.
Soceram și-a declarat public intenția de a construi în acest perimetru generos un parc cu loc de joacă pentru copii, un muzeu al industriei câmpinene, precum și clădiri comerciale sustenabile energetic. Reprezentanții companiei intenționează să colaboreze cu societatea civilă în ceea ce privește dezvoltarea proiectului.
Una din cele mai mare provocări ale noului proprietar va fi decontaminarea terenului. Potrivit unui raport al ANPM din 2013, pe teritoriul Rafinăriei s-ar afla câteva amplasamente ce pot fi încadrate drept zone critice: zonele parcurilor de rezervoare şi rampa căii ferate, unde solul are un conținut total de hidrocarburi din petrol superior pragului de intervenție, datorat poluării istorice din zonă.

„Costurile de decontaminare sunt mari, dar sunt acolo spații care pot fi folosite fără să necesite o intervenție asupra solului”

Gheorghe Sandu

Fost lider al sindicatului „Rafinorul“, unul dintre puținii oameni care cunosc în amănunt istoria recentă a societății Steaua Română, Gheorghe Sandu declara în urmă cu ceva vreme, în cadrul unui interviu acordat publicației noastre, că „s-a vrut la cel mai înalt nivel ca Rafinăria Câmpina să intre în declin”. Am vrut să știm care este părerea domniei sale astăzi, după încheierea tranzacției în urma căreia fosta rafinărie a intrat în posesia companiei Soceram.
„Este un lucru bun pentru oraș, pentru comunitate, pentru că, din ce am citit si eu în presă, Soceram și-a declarat disponibilitatea să facă acolo o combinație între un fel de muzeu al orașului, probabil tehnic și o zonă de agrement îmbinată cu spații comerciale. Bănuiam că proprietarul care a fost înainte are de gând să vândă, fără să facă investiții. E bine așa cum e acum, mai ales că Soceram are și ceva forță financiară să dezvolte ceva acolo. Sigur, costurile de decontaminare a solului sunt mari, dar sunt acolo spații care pot fi folosite fără să necesite o intervenție asupra solului. Acolo unde se vor face construcții cu fundație, de exemplu, în anumite zone, terenul trebuie decontaminat, dar unde a fost zonă verde de foarte mult timp și nu a mai existat activitate, cred eu că terenul este curat. În principiu, cred că vorbim cam de două treimi de teren care ar trebui decontaminat, tot ce înseamnă parcul de rezervoare, spre Bobâlna, acolo toată zona trebuie decontaminată dacă se intenționează să se construiască. Mai sunt zonele din preajma instalațiilor de distilare, în jurul cărora, de regulă, au existat parcuri de rezervoare și acolo au fost scurgeri, deci trebuie decontaminat“.
Gheorghe Sandu susține că o zonă foarte interesantă care ar fi intrat în această tranzacție, circa 3 hectare, este la stația de pompare a apelor, la podul de la Zorile. „Pe drumul din dreapta e stația de apă, acolo e un teren unde se poate dezvolta o zonă de agrement, sunt două lacuri care trebuie decolmatate. Stația veche de apă nu e a rafinăriei, pentru că aceea a fost luată de ICR și acolo a fost depozit de conserve. În ceea ce privește sosta secție chimică, a fost vândută de casa de insolvență“.
În privința informației potrivit căreia Steaua Română ar deține în continuare o instalație nouă care poate produce combustibil, fostul lider de sindicat spune că „instalația de hidrofinare, care poate să producă motorină Euro 6 și uleiuri, nu a fost pusă în funcțiune, pentru că mai trebuiau aproape 2.000.000 de euro pentru fabrica de hidrogen și pentru echipamente“. Pe de altă parte, Elena Albu, președintele Consiliului de Administrație al Soceram a infirmat în spațiul public informația, spunând că respectiva instalație „nu a fost vândută, TDR Energy o va demonta și transporta într-un alt loc“. Cât privește fierul vechi, „dacă nu s-a mai vândut între timp din el , la o evaluare din 2010-2011, valora atunci sub 2 milioane de dolari“ – explică Gh. Sandu.
„Să nu uităm că în vremurile bune, cifra de afaceri a Rafinăriei era aproximativ egală cu a tuturor unităților economice din Câmpina însumate, fără ACC. Dar și costurile erau la fel de mari. Rafinăria a avut majoritatea conturilor bancare deschise la BCR Câmpina. Așa cred că se explică de ce BCR, sucursala locală, a avut o perioadă înfloritoare cât timp Rafinăria a prelucrat țiței, iar acum și-a restrâns activitatea la câteva birouri” – a mai declarat fostul lider de sindicat.  

Un ONG și-a exprimat intenția de a colabora cu noii proprietari în vederea stabilirii eligibilității obiectivului ca monument istoric

Într-o postare făcută pe pagina sa de internet, Asociația Cultural Educativă pentru Protejarea și Promovarea Patrimoniului Tehnic, Știintific și Istoric, numită pe scurt „Suntem România!“ (care a făcut în trecut o cerere de clasare a fostei rafinării în Patrimoniul Național) salută intenția declarată a celor de la Soceram de a dezvolta sustenabil, dar își exprimă în același timp rezervele asupra faptului că ar putea exista, pe viitor, intervenții distructive asupra valorilor din perimetrul fostei rafinării.
„Pornind de la premiza că intențiile Soceram sunt lăudabile si axate pe dezvoltare „sustenabilă” (folosim si noi acest cuvânt atât de abuzat deja, ca să „dăm bine”), în ideea realizării unui oraș de mare valoare turistică, Asociația „Suntem România”, ca inițiatoare a cererilor de clasare in Patrimoniul Național a fostei rafinarii si a liniei de cale ferata istorice „Teleguta” susține in continuare orice inițiative de protejare si de promovare, dar si de valorificare economică NEDISTRUCTIVĂ a valorilor tehnice, istorice, culturale si educative, asa cum a facut-o încă dinainte de înfiintare ca Asociație, cu demersuri legale, cercetari, analize, monitorizari si consiliere la cerere, în mod GRATUIT pentru orice doritor/investitor interesat de astfel de obiective pe plan local sau național“ – se arată în mesajul acestora.
Alex Stoian, președinte al Asociației, a transmis totodată oficial conducerii companiei o propunere de colaborare „pentru cercetarea tehnico-istorică a obiectivului Rafinăria Steaua Română“, ONG-ul fiind interesat „ca prin cercetare în teren si arhivistică să ajute la a stabili dacă acesta este eligibil ori nu ca Monument istoric/ tehnic/ arhitectural“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare