Reportaje

A doua zi după după implantarea unei proteze de șold, pacientul SanConfind poate să meargă cu ajutorul unui cadru

În anul 2021, la Centrul Medical SanConfind a fost realizată prima protezare de șold, urmată, la câteva luni, de o altă premieră notabilă pentru chirurgia ortopedică SanConfind, prima protezare de genunchi. Reușitele îi aparțin medicului specialist Viorel Albu, un profesionist desăvârșit în domeniul ortopediei și traumatologiei. Ortopedul ”belgian” – cum este alintat de către pacienți, datorită faptului că a lucrat mulți ani în spitale din Belgia, unde a căpătat o bogată experiență –, are la activ multe asemenea intervenții, operații deosebit de dificile și de complexe. În decursul activității sale medicale, operase multe implanturi de proteze (de șold sau de genunchi), dar intervențiile chirurgicale amintite mai sus au fost evenimente remarcabile pentru spitalul din Poiana Câmpina, care i-au îmbogățit și mai mult imaginea în lumea medicală prahoveană, și nu numai. Ortopedia SanConfind este din ce în ce mai cunoscută, iar nu cu mult timp în urmă, alături de medicul Viorel Albu s-a alăturat un alt chirurg ortoped priceput, dr. Stelian Anghel, specializat în ortopedie spinală, adică în operații pe coloana vertebrală. Revenind la protezările domnului doctor Albu, astăzi vrem să vă vorbim despre un caz dificil de protezare de șold, care a reușit foarte bine, ca multe altele, și de care a beneficiat un câmpinean. Atât de bine au decurs lucrurile, încât Alexandru (din motive lesne de înțeles, nu îi vom publica întregul nume), a început să meargă încet, ajutat de un cadrul metalic, chiar a doua zi după operație. Dar mai bine să citiți, în cele ce urmează, povestea cazului său medical.

„Am fost tratat foarte bine la SanConfind”

Alexandru a acceptat să ne povestească ce i s-a întâmplat pentru ca ”toți aceia care suferă de coxartroză să știe că boala aceasta poate fi rapid vindecată la SanConfind, printr-un implant de proteză realizat de un medic priceput, cu cele mai bune materiale medicale dedicate dureroasei afecțiuni”. Vocea lui liniștită era o dovadă clară a convingerii că durerile de odinioară nu se vor mai întoarce niciodată, fiind încredințat totodată că vindecarea sa definitivă se va întâmpla curând. ”Cu vreo cinci-șase ani în urmă, am început să simt o scădere a mobilității piciorului stâng, din șold: nu puteam să-l mai rotesc. Mergeam tot mai greu, iar atunci când trebuia să urc sau să cobor scări, pante, ori schimbam brusc direcția de mers, simțeam nu atât o durere, cât o imposibilitate de a roti piciorul din șold. Mi se blocase piciorului la nivelul șoldului, pentru că, așa cum aveam să aflu de la doctorul Viorel Albu, care m-a tratat, cartilajul articular de la nivelul articulaţiei şoldului ajunsese grav deteriorat. Iar în cazul în care acest cartilaj articular este distrus, mişcări obişnuite precum răsucirea piciorului, mersul pe jos sau ridicatul şi aşezatul pe scaun pot fi dureroase şi dificile. Odată cu avansarea bolii, poți să simţi durere chiar la repaus. Afecțiunea mea s-a acutizat în timp, ceea ce m-a obligat să recurg la singura soluție posibilă: implantul unei proteze. Cunoșteam, din cele citite și auzite, faptul că Spitalul SanConfind oferă tratamente deosebite, că în cel mai mare spital privat din județ pacientul se simte într-o totală siguranță, așa că nu mi-a fost greu să aleg. Și, hotărât lucru, alegerea mea a fost una fericită și inspirată, întrucât nu cred că la Ploiești sau la București aș fi fost îngrijit mai bine. În orice caz, trebuie să subliniez că la SanConfind am fost tratat foarte bine. În doctorul Viorel Albu am avut de la început încredere, iar mai târziu s-a dovedit că încrederea mea nu a fost înșelată câtuși de puțin. La primul consult, mi s-a făcut o radiografie, apoi domnul doctor mi-a explicat foarte bine cum stau lucrurile, iar în trei săptămâni de la acea întânire, eram operat”.
„Toată operația am vorbit cu doctorul”
Interlocutorul nostru ne-a relatat cu amănunte cum a decurs operația. ”Mi s-a făcut o rahie-anestezie, deci nu am simțit nimic doar de la brâu în jos. Fiind conștient pe tot parcursul intervenției, am vorbit adeseori cu doctorul în timpul operației. Mi-a plăcut foarte mult că îmi spunea mereu ce urmează să facă: ”acuma voi tăia… aici voi pune… asta este proteza, uite cum o să ți-o montez… ne pregătim să încheiăm… am terminat, iar acum vom coase și vom pansa…” Treaba acesta mă liniștea și îmi întărea convingerea că totul va fi bine. O grijă deosebită am simțit și din partea asistentelor. De fapt, nu pot să nu fiu recunoscător întregii echipe medicale, cu deosebire domnului doctor Albu, dar și medicului anestezist – doamna doctor Bucur. Operația propriu-zisă a durat peste două ore, dar am stat în sala de operație vreo patru ore, diferența de timp fiind dedicată anesteziei și celorlalte pregătiri. Tot ce a trebuit să coasă la mine domnul doctor după operație a durat vreo 50 de minute. Știu, îți vine greu să înțelegi de ce atâta timp. Deoarece întâi coase mușchiul pe care îl taie la începutul intervenției, vreo 18 cm a fost tăietura, după aceea coase pielea pe dedesubt, pe unul dintre straturile interioare ale pielii, tocmai ca să fie cicatricea cât mai subțire, iar apoi urmează cusătura exterioară, cea prin care a scos firele care trebuie tăiate în final. Deci au fost trei rânduri de cusături. Am fost internat patru zile. Ce să vă mai spun… Spitalul este foarte curat în toate spațiile sale. Condițiile sunt excelente din toate punctele de vedere. Mâncarea a fost bună și multă, cu carne în fiecare zi. Te săturai și dacă aveai 150 de kilograme. Pot să-ți dau un exemplu. Într-o seară, nu mai știu ce era la masă, am întrebat dacă mai au din iaurtul pe care ni-l dăduseră la prânz. Mi-au adus imediat iaurtul dorit. Toată spitalizarea m-am simțit în siguranță.”

„Personalul spitalului îți induce o stare de spirit tare plăcută”

„Personalul spitalului îți induce acea stare de spirit tare plăcută, că te vei face bine în curând. La 24 de ore după operație, m-am dat jos din pat și am început să merg, ajutându-mă de un cadru metalic. Când m-a văzut asistenta, cred că s-a speriat. Apoi, am mers numai asistat de ea, ca să nu fie vreo problemă. Am început totodată niște exerciții de recuperare medicală, kinetoterapie, pentru întărirea musculaturii piciorului operat. La câteva zile, mi-au scos firele și am trecut de la cadru la cârjă. Mi s-a implantat o proteză din ceramică și zirconiu. Acesta este un metal între siliciu și aluminiu, întâlnit rar în natură, care se întrebuințează la fabricarea recipientelor rezistente la temperaturi înalte și a unor oțeluri speciale. După operație, am citit pe internet că proteza de şold este un implant biocompatibil în alcătuirea căruia intră diverse materiale metalice: titan, cobalt-crom, zirconiu și altele, dar și materiale plastice speciale (polietilenă) sau materiale ceramice speciale. Componenta metalică a unei proteze intră în contact cu cea alcătuită din polietilenă sau ceramică. Atunci când şoldul este mişcat în timpul mersului, apar forțe de frecare între aceste componente, care în timp pot degrada proteza. Datorită preocupării pentru minimizarea acestor forțe de degradare au apărut materiale din ce în ce mai performante în industria fabricării protezelor de şold. De aici provine şi diversitatea foarte mare a implanturilor de şold. Indiferent de materialul din care este alcătuit un implant, supraviețuirea unei proteze depinde foarte mult de indicația ortopedului, ca şi de tehnica lui de implantare. Pe lângă diversitatea materialelor din care este făcută proteza de şold, aceasta se caracterizează printr-o diversitate mare şi în ceea ce priveşte componența şi forma. Există proteze totale de şold, ce înlocuiesc toată articulația, sau proteze intermediare, ce înlocuiesc doar componenta femurală. În coxartroză sunt utilizate protezele totale. Pentru început, trebuie să mă mișc doar înainte-înapoi, și să nu fac mișcări bruște. La trei săptămâni de la scoaterea firelor se face radiografia de control, ca să se convingă doctorul că totul s-a prins bine. În acest moment nu las pe piciorul operat decât circa 25 % din greutatea corpului, dar cu timpul voi crește încărcarea piciorului. ”

Apariția protezei de șold

Prima operație de artroplastie de șold (protezarea șoldului) a fost realizată în 1940 de dr. Austin Moore. La noi în țară a fost efectuată pentru prima dată în 1960, dovedindu-se a fi una dintre cele mai de succes intervenții chirurgicale. De atunci, inovațiile în domeniul materialelor şi tehnicilor chirurgicale au contribuit semnificativ la îmbunătățirea performanțelor acestei intervenții. Dintr-o discuție mai veche cu domnul doctor Viorel Albu, am aflat că la formarea articulației șoldului iau parte două oase: coxalul (care, împreuna cu osul sacru, formează bazinul) și femurul (osul coapsei). Ele alcătuiesc articulația șoldului (coxofemurală). În osul coxal există o cavitate (cotiloida) în care pătrunde capul femurului. Extremitatea superioară a femurului prezintă un cap, capul femural, dar și un gât (colul), care leagă capul femural de corpul osului. Protezarea totală a șoldului este operație ce se realizează în două situații. Una dintre situații o reprezintă fracturile de col femural produse în urma unor traume. În cazul tinerilor pacienți se face tot posibilul pentru a se menține capul femural cu ajutorul unei prinderi în trei șuruburi (tehnica triple-vissage), dar numai dacă fractura nu este cu deplasare. Însă la pacienții de 40-50 de ani, fracturile de col femural deplasate, de ordin traumatic, se rezolvă prin proteza totală de șold. O a doua situație în care se recurge la artroplastia totală de șold o constituie existența coxartrozei, atunci când se înlocuiește articulația coxo-femurală cu o articulație ceramică-ceramică sau cu una formată dintr-o bilă de oțel inox și un plastic special extrem de dur. Protezele pot fi cimentate (pentru cei cu osteoporoză etc) și necimentate (pentru tineri și cei cu capital osos bun). Domnul doctor Viorel Albu ne-a explicat atunci și cum se face protezarea șoldului la SanConfind: ”În artroplastia totală de șold realizată la SanConfind folosim o proteză bipolară, o proteză mai specială, pe o fractură de col femural. Toate elementele protezei sunt fixate fără ciment. Producătorul protezei folosite la SanConfind o acoperă cu un strat de hidroxiapatită și titan poros, tehnologie care ne permite să nu folosim cimentarea. Recuperarea pacientului după o astfel de proteză durează, de obicei, două-trei luni. În primele două săptămâni, el va merge cu o cârjă sau un cadru, iar ceva mai târziu, după scoaterea firelor, va începe kinetoterapia activă”.
Când se recomandă artroplastia de șold
În cadrul protezării totale a articulației şoldului, osul şi cartilajul deteriorat sunt îndepărtate şi înlocuite cu elementele protezei. Înlocuirea articulației de șold se face într-o anumită ordine: 1. Porțiunea superioară a femurului deteriorat este îndepărtată şi înlocuită cu o tijă metalică (coada protezei), care se introduce pe centrul femurului. Tija femurală poate fi sau nu cimentată în os. 2. O bilă (capul protetic) metalică sau ceramică este fixată la partea superioară a tijei. Ea înlocuieşte capul femural deteriorat care a fost îndepărtat. 3. Cartilajul articular deteriorat de la nivelul acetabulului este îndepărtat şi înlocuit de o emisferă metalică (cupa protezei) ce se va potrivi perfect în concavitatea osului coxal. Ea este fixată uneori cu ajutorul unor şuruburi sau cu ciment. 4. Un distanțier de plastic sau ceramică este introdus între bilă (noul cap femural) şi cupa protezei pentru a permite o alunecare uşoară.
Coxartroza este principala boală pentru care medicul ortoped vă poate recomanda artroplastia totală de şold, dar această operație se recomandă și în alte situații: fie atunci când există dureri severe de şold care limitează activitățile zilnice, precum mersul pe jos sau aplecarea, fie la o durere moderată sau severă de şold care nu cedează în timpul repausului diurn sau nocturn; în cazul în care înțepenirea şoldului limitează capacitatea de mişcare sau ridicare a piciorului; la lipsa de răspuns la alte tratamente, precum medicația antiinflamatorie, fizioterapia, folosirea unor elemente ajutătoare la mers (cadru/ cârje/ baston).

www.sanconfind.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare