Pe 8 ianuarie, Câmpina marchează 522 de ani de la prima mențiune documentară, ce datează din anul 1503. Deși în trecut evenimentul a fost adesea ignorat, anul acesta, autoritățile locale, pe de o parte, și cetățeni pasionați de promovarea istoriei locale, pe de alta, încearcă să aducă în prim-plan bogata istorie a Câmpinei printr-o incursiune în trecutul orașului, așa cum a fost surprins de-a lungul vremii prin lentila aparatului de fotografiat, a camerei video ori în documentele de arhivă.
Expoziția „Câmpina de odinioară” – o fereastră către trecut
Astfel, miercuri, 8 ianuarie, Primăria Câmpina, în colaborare cu Casa de Cultură „Geo Bogza”, vă invită să descoperiți istoria și farmecul orașului în cadrul expoziției de fotografie „Câmpina de odinioară”.
Evenimentul care va avea loc în foaierul Casei Tineretului, începând cu ora 10:00, reunește o selecție de fotografii rare din colecția domnului Gelu Mostovoi. Aceste imagini neprețuite oferă o privire nostalgică asupra străzilor, clădirilor și oamenilor care au construit identitatea Câmpinei, transformând expoziția într-o adevărată fereastră către trecut. Intrarea este liberă, iar organizatorii speră să atragă un număr cât mai mare de vizitatori, de la tineri curioși să-și cunoască rădăcinile, până la cei care doresc să retrăiască momente alei unei epoci apuse.
Asociația «1503» publică, în premieră, documente și imagini de arhivă inedite
Tot pentru a marca această zi specială, Asociația «1503», din Câmpina, condusă de Ionuț Oprea, a pregătit o serie de materiale foto și video inedite, publicate în premieră, care vor fi disponibile online pe pagina de Facebook a asociației. Printre acestea se numără o filmare din 1993, realizată la aniversarea a 490 de ani de la prima mențiune documentară, imagini de la primele serbări ale orașului, dar și documente inedite furnizate de fostul primar Mihai Stănescu.
De asemenea, hotărârea adoptată de Consiliul Local în anul 1995, care a stabilit oficial data de 8 ianuarie ca „Ziua municipiului Câmpina”, ori răspunsurile primite de la autoritățile centrale și județene în contextul demersurilor pentru obținerea statutului de municipiu, moment de la care s-au împlinit recent 30 de ani. Un alt document interesant îl reprezintă publicația CÂMPINA, editată în 1993 de Consiliul Local și Fundația Hasdeu, pe a cărei primă pagină găsim articole semnate de profesorul Ion Bălu și de prozatorul și jurnalistul câmpinean C.N. Mihăilescu-Conemy.
Tradiție și identitate
În ultimii 30 de ani, doar două aniversări mai notabile au fost organizate la Câmpina: în 1993, la 490 de ani și în 2003, la celebrarea celor cinci secole de la atestare. Cu toate acestea, istoria orașului este permanent redescoperită și reinterpretată. În acest sens, contribuția istoricului Mădălin Focșa, publicată aici în urmă cu câțiva ani, oferă celor interesați noi informații despre data atestării documentare a Câmpinei.
Fie că alegeți să faceți o vizită la expoziția foto, fie că explorați materialele ce vor fi disponibile online, profitați de ocazie pentru a sărbători Câmpina și a ei istorie la împlinirea a mai bine de jumătate de mileniu de la certificarea existenței sale, descoperind esența unei așezări cu rădăcini adânc înfipte în timp.
Campino,”La trecutu-ti mare”,cum ti-e viitorul?Devii „Campinică” sau te mentii la inaltimea anilor de glorie? De data aceasta nu pamantul,cu lichidul lui negru,te-ar ridica,ci seninatatea cerului.Soarele lui sta,fată de celalalte localitati(nu numai din tară),cel mai mult pe bolta ta cerească,contemplată,tot in vremea ta de glorie,de cei mai mari pictori,care l-au imortalizat pe panză,în cele mai albastre si stravezii culori miscatoare.Dacă toate acoperisurile cladirilor tale si toate coclaurile tale ar fi acoperite cu panouri fotovoltaice,vei deveni,din nou,izvor de energie,care s-ar duce,nu în vagoane,pe calea ferată,care ti-a fost taiată,ci pe cablurile de inaltă tensiune.Iar ,vaile tale pot fi transformate în partii de urcat surplusul de kilovatii în vîrful lor,adică sub formă de blocuri de beton,pe cablu,care,atunci cand soarele nu mai e pe cerul tau generos,acestea,prin slobozirea lor incetisor la vale,sa producă curent ,si atunci ,cand acesta este mai scump.Va costa mai putin decat rafinaria,dar va produce energie verde,raportat la metrul patrat de panou,mai multă si mai ieftină decat oriunde în altă parte.