Editorial

Editorial. LA MULȚI ANI!

Nu, nu este ziua nimănui în mod special. Mă refer doar la o inițiativă a unor minți prea fără treabă din parlament care au propus să le fie date salariaților zile libere în data aniversară. Năstrușnică idee! Populismul care a devenit cam singura dimensiune a politicii băștinașe găsește mereu supape de a ieși la suprafață. Într-o țară încă neașezată, în care este nevoie nu numai de autostrăzi, ci și de o mulțime de legi care să ne aducă socialmente în primul sfert al veacului XXI, noi pierdem timpul cu asemenea futilități. Numai să gîdilăm electoratul pe burta nemuncii. La fel sînt concepute, de pildă, legile privind învățămîntul, sînt mai toate făcute astfel încît domnul elev să muncească pe cît se poate mai puțin, să aibă cît mai puțin stres, totul să fie „cîntec, joc și voie bună”. Se dau zile libere și „punți” cît mai lungi, HORECA își permite să intervină în legile învățămîntului, cerînd vacanțe mai lungi; nu ar trebui, într-o țară normală, să fie o legătură atît de strînsă între datele vacanțelor și starea turismului. Cum să ne explicăm că sînt țări în care școala începe la sfîrșitul lui august, dar care au un turism cu cifre de afaceri de sute de ori peste al nostru? Uite o inadvertență la care este de gîndit.
Deja a început, nedeclarată, campania electorală, partidele se grăbesc să fure startul cu măsuri populiste, acum sînt pornite pe taxa de solidaritate cu care ne asupresc multi-naționalele. Și tot de aceste jocuri penibile ține noul asalt la codul penal (un fel de gumă de mestecat întinsă în toate părțile în funcție de interese politice) care cică ar propune pedepse mărite cu închisoarea pentru „tulburarea liniștii publice”, adică pentru orice fel de mitinguri anti-putere. Asta într-un stat în care nici parlamentul, nici justiția nu au lămurit nici crimele de la revoluție, nici pe cele de la mineriade sau de la jandarmeriada din 10 august 2018. Dar sînt foarte preocupați de a evita asemenea mitinguri de protest. Ne dau în schimb zile libere de aniversare. Bun trocul!
Un alt asalt se dă pe partea ajutoarelor sociale de tot felul. Încurajînd tot mai mult nemunca. În acest timp, micii producători de orice, de la lapte la legume și meșteșuguri, se plîng că nu sînt sprijiniți legal și financiar de către stat. Ei nu au liber de ziua lor. Este limpede pentru orice observator, cît de cît atent, că nivelul intelectual al parlamentului actual (și aici includ și guvernul) este sub cota mării. Plagiatul lui Bode este, pe de o parte, un simplu fapt divers prin dimensiunea generală a fenomenului în lumea politică, pe de altă parte o foarte gravă vulnerabilitate a siguranței naționale. Orice analfabet ieșit din sistemul de învățămînt este un pericol la adresa supraviețuirii naționale. Discuția despre rotația guvernamentală (o expresie stupidă pentru că inexactă) nu are nicio importanță pentru democrația română, reprezintă mai degrabă o fundătură a ei. Un partid pe care ultimele alegeri îl împinseseră benefic spre margine revine triumfător – numai prin jocuri de culise, lichelism și compromis politic (USR & PNL & UDMR) – în fruntea bucatelor, face frenetic toate jocurile. Așa că nu mai facem cinste colegilor de birou cu pizza și bomboane și stăm o zi acasă și dormim pînă la prînz.
Demagogia rezultată din precaritatea de gîndire a liderilor noștri nu are nici măcar anvergură, e măruntă și meschină, au terminat cu gălețile de plastic și dau acum cu zile libere în popor. Și poporul îi înjură cordial și se bucură că „statul” „a mai dat” ceva. Un ajutor social, o mărire de pensie, o îndulcire a legilor circulației, o ridicare a glasului împotriva UE ca să se vadă ce cocoși patrioți sîntem noi, toate fac pandant cu ziua liberă. Între timp se împiedică în chestiunea pensiilor speciale, a legilor învățămîntului, a funcționării puzderiei de agenții de stat bugetivore, neconectate între ele informatic șamd. Eșecul răsunător și radical al României educate se resimte acum din plin, dar era de prevăzut din punctul lui de pornire. Și va fi tot mai evident pe măsura trecerii anilor. Nu poți construi un popor educat cu o „elită” grobian needucată. Scenă, surprinsă la TV. Locul acțiunii: Cluj, balul operei. Spectacol cu pretenții de ștaif. Doamne în rochii de seară, domni în costume negre cu papioane. În primul rînd, un domn, avînd în plus și un elegant fular alb de mătase, butona calm un telefon în timp ce orchestra condusă de Tiberiu Soare cînta cu patos. Asta este România. Educată! Ca să n-o mai compar cu Șoșoacă sau cu Dinu Gându. Nu știți cine e ăsta? O să aflați. Are mari perspective după părerea Ministerului de Externe și a parlamentului. Mai bine lipsă! Reprezentanți ai unei țări în care eșecul educației este flagrant. Și asta se cheamă eșecul unui popor.

Prof. dr. Christian Crăciun

2 Comentarii  

  1. Perspectiva mea este alta. Ca om care munceste zilnic 8 ore si jumatate, cu 21 de zile de concediu pe an, fara „punți”, cred ca o zi libera in plus e o adevarata gura de oxigen…
    La bugetari, la profesori, altă poveste.
    Exemplu profesori 36 săptămâni x 18 ore/săptămână .

  2. Urmează sa se dea liber pentru cei care îsi serbează onomastica.Pe cei care îi cheamă Gheorghe,de sfantu’ Gheorghe,pe cei fara nume de sfant,de macinici,s.a.m.d..Deja a început cu Ioni!!!Gasesc ei o formulă si pentru restu’,ca sa fie echitabil si voturile sa curgă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare