Editorial

Editorial. PORECLE

Unul dintre lucrurile elementare învățate de la părinți în prima copilărie (pe vremea cînd părinții încă îi mai învățau pe copii), pe lîngă a da „bună ziua”, a fost și „să nu poreclești”. Mai tîrziu, cînd am învățat cîte ceva, am înțeles potențialul antropologic de violență, degradarea celuilalt pe care îl ascunde o poreclă. Așa începe… mai întîi o anume categorie este degradată prin nume: dușman al poporului, dușman de clasă, bandit, chiabur, jidan, țigan, pupător de moaște, medieval etc. Apoi se trece la eliminarea categoriei respective. Povestea „marelui alb” ține strict de acel război despre care scriam acum două săptămîni, în numărul din 28 septembrie. Este încă un atac, unul virulent. Sigur, titlul reportajului este șocant publicistic, dar el discreditează dintru început o investigație jurnalistică ce se vrea obiectivă. Este strict ca în procesele staliniste: sentința este dată înainte de a începe procesul, iar apărarea nu are cuvîntul. Cu asta închei subiectul, jubilația cu care a fost întîmpinată această pseudo-investigație de către anti-clericali, în perioada marelui pelerinaj de la Iași, spune totul despre războiul româno-român (Paler).
Să observați, însă, că revoltații aceștia nu scot o vorbă împotriva altor religii, au ce au cu ortodocșii, în rest poți să fii orice: yogin, mormon, adept voodoo sau scientolog, new age-ist sau budist. A analizat cineva cîți dintre frații predicatori (neo)protestanți fac propagandă anti-vaccinistă? Îi vedem doar pe unii preoți ortodocși. În bezna informațională în care trăim ne trebuie multă claritate a minții pentru a înțelege și ceea ce nu se spune. Incitarea la ură și-a atins scopul: ați văzut răbufnirile dejective verbale de pe paginile unor preoți  minunați – și oameni de aleasă cultură în același timp – ca Visarion Alexa, Crin Triandafil Theodorescu, Constantin Necula? Amenințați direct cu bătaia, injuriați… Sistemul încurajează ura, care ne este vîndută sub numele de toleranță corectă politic.
Despre criza politică nu ai ce spune, ea survine, dacă sîntem atenți, direct, ca o consecință, din ceea ce scriam mai sus. Cîțu este un personaj profund antipatic și – probabil – mărginit, dar campania declanșată împotriva lui are toate datele unei operațiuni bine pregătite din exteriorul și interiorul partidului. Un om mult prea mic pentru pălăria lui. USR-ul este foarte sprijinit de high life-ul nostru intelectual, dar acesta se face cu încăpățînare că nu vede că, totuși, în acest conflict faptele vorbesc: USR a votat alături de AUR și de PSD! Cum să faci guvern alături de PNL și UDMR? Acesta e un fapt, dincolo de orice alte „explicații”. Iar omul de la care a pornit așa zicînd criza, Stelian Ion, a fost (iar nu se spune de fanii USR) avocat al lui Mazăre, înainte de a deveni ministru de justiție. Cioloș este un tehnocrat, cu defectele și calitățile categoriei, dar deloc un om politic. Dovadă că practic nu a negociat pentru guvern. Iohannis este, ca de obicei, pe altă traiectorie. PNL-ul se sinucide în sunet de fanfară, cu cinism prostesc, refuzînd să depășească funestul model PSD. Tocmai de aceea este cel mai urît partid la ora actuală. Iar populația, ei bine, populația regretă PSD-ul pentru că fura mai cu ștaif, pupînd-o demagogic în freză. Aici am ajuns, să o regretăm pe Dăncilă.
Și, peste toate, epidemia care ucide. Metodic. Din cauză că a fost intens politizată. Inclusiv de unii medici (asta nu se mai spune în rapoartele oficiale). Impotența politică se traduce în colapsul unor sub-sisteme sociale fundamentale: învățămîntul, sănătatea, cultura. Obsedați de economie, uităm că un sistem social nu funcționează doar economic și, în lipsa celor amintite mai sus economia e vană. De la nivelul de jos al primăriilor, pînă sus, la factorii decizionali, suferim de o lipsă de viziune cronică. De un electoralism ucigător. Adică, nu gîndim decît în termeni de vot: asta aduce sau nu voturi? Vorba lui Bolojan: voi ăștia de la Filarmonică nu îmi aduceți voturi! Asta este problema României decerebrate. Înecată în ideile primite de-a gata, din care țîșnește ura. Sigur, facem parte dintr-un Sistem global, sistem el însuși construit pe ură și intoleranță. Un vechi parlamentar conservator englez, din 1983, a fost înjunghiat zilele trecute într-o biserică. Căsătorit, cu cinci copii, militant anti-avort și pentru familia normală, pentru Brexit, dacă ar fi trăit în România ar fi fost caracterizat de profesorii noștri de democrație drept „nefrecventabil”, „iliberal”, „nedemocrat”, „misogin”, „șoșocist” și alte epitete drăguțe. Nu, nu era decît un reprezentant al unei democrații vechi, care înseamnă firescul coexistenței punctelor de vedere diferite, chiar opuse. Nu ader la catastrofismul care bîntuie spațiul nostru public. Nu, nu este cea mai gravă criză din istoria României, doar una de etapă, care va trece fără urmări majore. De altfel notele date de agențiile de rating sau un grafic al creșterii PIB-ului în țările balcanice din 1980 încoace și care situează România pe primul loc (Balkan GDP Nominal: Top 10 Balkan Countries by GDP Nominal (1980-2019) – YouTube) contrazic acest catastrofism. Gîndiți-vă cîți oameni (politicieni, jurnaliști, comentatori politici, „specialiști” în tot felul de chestii) trăiesc (foarte bine) vînzîndu-ne nouă catastrofe. Da, și ăsta este încă un război. Albul păcii, cînd apare, îi face să vadă roșu.

Prof. dr. Christian CRĂCIUN

2 Comentarii  

  1. Nu e prima oara cand scrieti pe langa subiect. Sunt 100% convins ca nici nu v-ati informat cu privire la ancheta „Recorder”, dar v-ati inflamat pavlovian si ati lovit in niste jurnalisti fara sa va obositi sa vedeti daca si-au facut sau nu datoria. Daca v-ati fi informat minimal, ati fi descoperit (bingo!) ca porecla „marele alb” nu a fost data de sexomarxisti sau dusmnanii ortodoxiei, ci de catre cei din jurul patriarhului. Dupa ce desfiintati dintr-un condei munca acestor jurnalisti despre care scrieti fara sa aveti habar, ziceti ca gata, nu mai adaugati nimic. Normal, aruncati cu oala de noapte apoi sunteti curat ca zapada, nici nu vreti sa murdariti. Eaxct asta ati facut dv, ati pus sentinta asupta lor inainte sa inceapa procesul. Nu va deranjeaza deloc ca in ancheta este vorba despre cheltuirea unui miliard din banii publici.

    Ortodoxia a majoritara, ce-i dati inainte cu sefii de secte? Adica totuna e sa vorbeasca prostii un episcop ortodox cu un pastor de pe unde nici n-ai auzit?

    Daca ati fi stiut de unde i se trage porecla patriarhului, nu ati mai fi tras cu arcul nu doar pe langa tinta, dar fara macar sa aveti habar care e tinta! Stiu, v-am inteles gresit iara.

    1. Ca de obicei citiți superficial, pe lângă text. Una este porecla din interiorul bisericii, altul sensul jignitor pe care l-au dat ÎN TITLU jurnaliștii. Eu nu desființez munca nimănui, cer doar onestitate. Care lipsește cu totul din reportaj. Cifrele publicate de una dintre firme, de ex, „la șurub” cum s-ar zice arată îndestul superficialitatea, de nu și reaua voință. Eu nu spun nicăieri că BOR sau oamenii ei nu pot fi criticați (am păreri foarte proaste despre reacțiilor unor ierarhi, la anchetă sau la chestiunea vaccinării), spun, dacă ați citi cu atenție, că sunt împotriva anchetelor care au concluzia înaintea analizei. Porecla injurioasă (dacă ăsta nu e hate speech, atunci ce e?) din titlu sugerează că Patriarhul este la curent, tolerează, încurajează toate malversațiunile despre care e vorba. Or, nicăieri nu se aduce vreo dovadă despre asta. Aici e buba, pe care vă faceți că n-o înțelegeți. Citiți asta: https://www.vaticannews.va/ro/vatican/news/2021-07/imobil-londra-tribunal-vatican-proces-becciu.html L-a acuzat cineva pe Papă de asta? Aici e diferența în ton. dar tonul face muzica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare