Ați auzit de Andrei Terian? Nu prea cred, pentru că nu există emisiuni pentru oameni ca el la televiziuni și nu face ratinguri. Este un tînăr istoric literar, profesor de literatură la Universitatea Sibiu. S-a dat în trecere știrea că a cîștigat un grant de 1 milion 400 mii euro (sic!) pentru un proiect care s-ar traduce O istorie transnațională a literaturii române. Oamenii au publicat știrea doar pentru enormitatea sumei, comparată cu ceea ce se alocă în bugetul nostru pentru cultura scrisă. Nu vă speriați, acest articol este tot despre mizeria politică, nu despre cultură. Doar mă mir de mirarea celor care se miră de ascensiunea troglodiților în politică. Doar TVR ridică ode lui Adrian Năstase într-un limbaj scos din celebrele Omagii de acum 40 de ani. Sunt atît de mărginiți, că nici nu sînt în stare ceva nou. Doar nu e TVR în stare să transmită în prime time nicio emisiune cu amintitul istoric literar, nici să preia ceva zoom-uri cum ar fi discuția despre destin dintre Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu, sau dezbaterea organizată de Dana Jalobeanu despre istoria ideilor sau cea a dilematicilor despre C.S. Lewis și recenta lui carte despre moarte și suferință. Dar nu, televiziunea de partid și de stat ne dă a mia oară unul din cele mai proaste filme din istoria cinematografiei noastre, ceva despre pescuirea unui monstru în Deltă. Radioul îl invită să comenteze rezultatele la alegeri pe „maestrul” Cristoiu, același radio care va plînge ipocrit zilele astea pe mormintele celor uciși în decembrie 89. La Digi24 alt „maestru”, CTP, ne dă lecții de civilizație, anti-rasism și pro-feminism.
Presa română e mult mai jalnică decît politica, dar cine să spună asta, în afara presei? România după alegeri e o bulibășeală, perfect exprimată de abjecția presei. Nu ar suporta „publicul” emisiuni de tipul celor citate mai sus? Nu-i nimic, așa crește nivelul cultural. În zgomotul actual, cu toți ochii ațintiți asupra negocierilor pentru viitorul guvern, cine să mai stea să comenteze că la testele TIMSS 2019 am ieșit iar pe ultimul loc în UE (este vorba de un test la „științe”: matematică, fizică, biologie, chimie)? Și asta explică îndestul, pentru cine vrea să vadă, și rezultatele alegerilor și de ce nimeni nu vrea să ia Ministerul Învățămîntului în noul guvern. Este sinucidere curată 1. Pentru că acest domeniu nu poate fi reformat acum și nimeni nu știe cum; 2. Pentru că nu sînt bani; 3. Pentru că, inevitabil, imaginea publică va fi proastă. Dar rezultatele alegerilor (nu așa surprinzătoare cum se clamează cu acute false), cifrele epidemiei, nivelul televiziunilor, proliferarea personajelor dezaxate și a teoriilor conspirației în prim plan au toate strînsă legătură cu analfabetismul funcțional.
Și de rezultatele la alegeri nu zici nimic? – aud din public întrebarea. Păi dl. Ciolacu trâmbițează că a cîștigat. De fapt, colegii de partid îl vor mazili la prima ocazie. Ca să înțelegem ceva, corect este să comparăm legislativele 2020 cu cele din 2016. Nu cu localele, nici cu europenele. Nu comparăm mere cu pere. Deci, în 2016 PSD: 45% din voturi, 35 de județe. Acum, sub 30% voturi și doar 22 județe. Deci o scădere de 15% voturi și 13 județe. Triumf! Să nu uităm: în contextul pandemiei și măsurilor aberante luate de putere! Liberalii, 3 județe în 2016, 12 acum. Sub 20% din voturi atunci, 25 acum. Victorie precum Pyrhus pentru PSD, echivalentă cu un dezastru, victorie fără putere pentru inconsistentul PNL. Cu USR-ul e altă poveste, de discutat separat. Ciolacu și ceilalți au pus placa „victoriei strălucite” (bolșevismul a știut totdeauna să proclame victorii în cele mai mari dezastre). Toți spun, cu o deloc inocentă scăpare de logică, precum senatorul Romașcanu de mai multe ori într-o emisiune la Radio (urmăresc atent, e caietul de sarcini): o treime dintre români ne-au votat! O minciună cât procentul PSD: i-au votat cam 1/10 din listele de electori. Din nou triumf. Încă o asemenea victorie în următorul ciclu electoral parlamentar și PSD-ul va ajunge acolo unde îi este locul: la nesemnificativ. Dl Dîncu își poate face un partid de stînga modernă, macroniană, dar nu cred că un asemenea partid are vreo șansă în România. Caz în care va intra în coliziune cu USR+. Partid care se vinde de dreapta, dar susține toate ideile stîngii.
Cum spuneam, bulibășeală. O chestie de igienă publică este dispariția din lumea politică a cuplului Ponta & Tăriceanu. PNL e partidul care a avut toate atuurile în mînă, alături de președinte, pe care le-a decartat foarte prost. Ei aveau datoria să coboare PSD sub 20% și merită sancționați electoral că nu au făcut-o și au permis astfel ascensiunea AUR, altă belea. Mamă, ce vaiete de mimoze pudice printre comentatori: ce tragedie, „a intrat un partid extremist în parlament! N-am știut!” Păi atunci de ce nu vă dați demisia? Nu era datoria prin meseria voastră de „analiști politici” să știți? Ați dat un chix enorm (ca și exit polurile din noapteaalegerilor). Este, în primul rînd, vina PNL și a USR că au permis această ascensiune printr-o greșită compoziție a agendei electorale. Despre asta, vom avea timp de discutat. Urmează cele mai triste sărbători din ultimii 30 de ani. Să ne bucurăm deci….
Christian CRĂCIUN