Editorial

Editorial. DEMOCRAȚIA DEZAMĂGEȘTE

De aici, de la această observație realistă trebuie pornit. Poporul – demosul – este totdeauna dezamăgit de unul sau altul dintre aspectele democrației. Dacă politicienii și pontifii media nu ar mai vinde gogoși idealiste, paradoxal, democrația ar funcționa mult mai bine. Fraza atribuită lui Churchill, cum că democrația este cel mai rău dintre regimurile politice, cu excepția tuturor celorlalte, nu spune altceva. Liderul legendar făcea parte din acea pierdută specie de politicieni (poate ultimele exemplare) care își permiteau să spună lucruri neconvenabile publicului. Asistăm, în civilizația occidentală, în general, și în cea românească la nivel de febră acută, tocmai la exacerbarea acestei dezamăgiri. Tocmai de aceea civilizațiile marginale celei euro-atlantice, cărora puțin le pasă de democrație, par „mai puternice” și fascinează  pe unii. În acest context, cred că trebuie să privim deraiata democratură românească.

Să avem în postura de candidați la președinție, pe de o parte, pe Antonescu și (poate) Ponta, două dintre cele mai toxice personaje din politica dîmbovițeană din ultimele decenii, pe de altă parte, deformări în oglinzi de bîlci ale naționalismului ceaușist pe linia Georgescu, Simion (că presa spune că sînt de extremă dreaptă nu intră deloc în contradicție cu ce spun), ține de coșmar istoric. Nu mă impresionează deloc sprijinul PSD pentru Antonescu. Anti-pesedist visceral, cum am fost acuzat pe aici, nu marșez deloc la ideea că partidul căpușă îl va sprijini într-adevăr, la nivel general, pe Antonescu, dincolo de declarații ipocrite și pompoase în care oamenii săi sînt specialiști. Cred că vor face un joc dublu, de fentă, și sprijinul la nivel larg va merge în cu totul altă parte. Ghiciți în care… Oricît de măsluite, sondajele spun ceva în acest sens. Apoi, ce se va întîmpla cînd Georgescu își va depune candidatura? CCR nu are decît: 1. fie să o respingă, pentru că nimic din ceea ce s-a întîmplat cînd a decis invalidarea turului II și a oferit motivația nu s-a schimbat 2. fie să o accepte ceea ce, exact pentru motivul spus la 1, nu se poate. De-o fi 1, de-o fi 2, sciziunea socială și conflictele vor fi inevitabile. Astea toate se vor servi în sos de criză economică și e de urmărit seriozitatea cu care aceleași personaje lugubre care ne-au dus în groapă, îndatorînd țara pînă la plăsele din motive electorale, țipă acum că sînt singurele care pot să ne salveze. Salvatori s-au proclamat din ianuarie 1990, și de atunci ne tot „salvează”, pînă pe buza prăpastiei istorice.
În acest context vin faptele mărunte. Nu contează, cum s-au îngrămădit să demonstreze erudiții de Facebook, dacă furatul coif era dacic, scitic, sarmatic ori aparținea extratereștrilor care au construit piramidele. Contează că un bun excepțional de patrimoniu ne-a fost furat cum se evaporă un portofel în autobuzul plin.  Asta cu complicitatea, mi se pare evidentă, fie și doar prin incompetență, a autorităților noastre (i)responsabile. Doamna Intotero este de nepovestit prin inadecvare la un post față de care evident o desparte o distanță cosmică. Ocupați fiind cu aceste chestii de prim-plan, nu s-a băgat de seamă cum vine dl. Daniel David și dă cu barosul în ultimele cărămizi care au rămas în picioare din ruina care se numește școala românească. Tare aș vrea ca mulțimea de voci sonore intelectuale, oripilate de creșterea valului georgescu-simion-șoșoacă, să fie cel puțin la fel de vehementă (și bine informată) împotriva măsurilor recente de epurare a programelor de liceu luate de dl. ministru psiholog. Întregul învățămînt românesc este conceput pentru a forma votanți ai ipochimenilor respectivi. De aici începe totul. Atentatul la adresa disciplinelor umanistice (istorie, geografie, latină, literatură, filozofie etc) și al matematicii (există o legătură strînsă, chiar dacă nu pare, nu o pot demonstra aici) asta pregătește: inși decerebrați, masă de manevră, la îndemîna tuturor manipulărilor de pe televiziuni și rețele. În vreme ce în Europa aia pe care vrem noi să o imităm și pe care o invocăm demagogic la tot pasul, școlile de elită cresc dificultatea examenelor și duritatea selecției, la noi nu mai știm cum să anulăm orice selecție, orice examen. Cu același autoritarism lipsit de orice control din partea demosului, s-a bulucit și campania împotriva consumului de droguri la volan. Făcută fără minte și fără discernămînt (ca și cea administrativă a d-lui Bolojan, provocatoare de scandal), această campanie nu este decît un grosolan exercițiu de imagine. Timp în care consumul explodează și tinerii se distrug. Urmează o sută de zile de foc pentru o țară destructurată, în pierdere rapidă de viteză. Scapă cine poate…

Prof. dr. Christian CRĂCIUN

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare