Cultură

Lasare de carte la Casa Căsătoriilor: HEMOLEXII sau cititul cu sine însuși

Publicistul Christian Crăciun, editorialist al ziarului Oglinda de Azi, și-a lansat la Câmpina cea de-a șaptea carte

Vineri, 26 noiembrie, începând cu ora 18.00, Casa Căsătoriilor a fost gazda unei reuniuni cărturărești de înaltă ținută ce a susținut lansarea cărții de eseistică HEMOLEXII, semnată de cunoscutul comentator, critic și scriitor Christian Crăciun. Evenimentul s-a bucurat de prezența unei numeroase asistențe ce a luat parte, în litera restricțiilor anticovid, la încă un strălucit eveniment cultural realizat sub egida Seratelor Culturale Elstar, ajunse la cea de-a 42-a ediție.
Prezența publicistică în presa culturală și socială-politică românească de peste trei decenii a  prof. dr. Christian Crăciun, născut în 13 decembrie 1953 la Florești, o reflectă miile de articole de atitudine publicate în gazetele de pe la noi: PUBLIC, JURNALUL DE PRAHOVA, OGLINDA CÂMPINEI, precum și în REVISTA NOUĂ, URMUZ, LITERE, cu deosebită valoare estetică în VIAȚA ROMÂNEASCĂ, ORIZONT, TRIBUNA, în revista B.O.R., LUMINA. Recent,  revista APOSTOLUL a Sindicatului din Învățământ și Cercetare Neamț, a publicat interviul pe  care acesta i l-a acordat, sub genericul „Avem o literatură mai bună decât o merităm”!, tipărit pe două pagini în ediția pe octombrie 2021. Prezent, totodată, la aproape toate evenimentele culturale – lansări, vernisaje, lecturi, dezbateri – oficiate de Biblioteca Municpală „C.I. Istrati”, Casele de Cultură „Geo Bogza” și Tineretului, dar și în amfiteatrele școlii „Ion Câmpineanu” ori a Liceului „C.I. Istrati”, sub cupolele muzeelor Grigorescu și Hasdeu, în librăriile Diverta și cu precădere Elstar, Christian Crăciun este un intelectual de primă clasă pentru cultura Câmpinei de 33 de ani încoace! Conferințele, discursurile și scrierile sale îl motivează indiscutabil a fi oricând un merituos Cetățean de Onoare al urbei lui Hasdeu-Istrati-Grigorescu!

Codruț Constantinescu, amfitrionul manifestării, a subliniat generozitatea autorului, “care aproape că nu știe să refuze pe nimeni, implicându-se cu un sfat, cu o prezentare și participare la lansările autorilor câmpineni, care ar trebui să-i fie recunoscători”. Codruț Constantinescu și-a amintit cum l-a întâlnit prima oară pe strălucitul eseist și profesor, în primăvara anului 2006 și a citit numeroasei audiențe un fragment din „Intrări în labirint” (2005) care a marcat debutul editorial al lui Christian Crăciun: „Scriitorul asigură păstrarea și sporirea necontenită a complicității lumii împotriva tuturor forțelor conștiente și inconștiente, care vor să reducă la un număr comun, la o formulă unică de rezolvare”. Codruț Constantinescu a citit audienței și un fragment edificator din cronica recentă la acest volum, scrisă de Dan C. Mihăilescu, prieten și fost coleg de studii al lui Christian Crăciun, apărută în revista ORIZONT de la Timișoara.
Între invitații la lansare s-au numărat și Vianu Mureșan (scriitor, publicist, doctor în Filosofie) și Valentin Ajder (editor, directorul editurii „Eikon”). Filosoful Vianu Mureșan a reușit un adevărat curs universitar condensat „despre personalitatea și opera lui Christian Crăciun”: „Am urmărit cu multă plăcere erupția din ultimul deceniu a operei domnului Crăciun în domeniul eseistic, al criticii literare de întâmpinare. Încă din „Lectio incerta” apar semnele hemolexiei de acum. Trebuie să subliniez că valul critic este foarte important și de asemenea valul criticii de întâmpinare, în care domnul Crăciun este un maestru! Domnia sa dovedește o efervescență stelară!”
Evocarea personalității scriitorului Christian Crăciun, etalată prin câteva momente povestite expresiv, în cuvinte impregnate de respect și recunoștință, a desăvârșit-o domnul Valentin Ajder, directorul editurii EIKON, autorul fiind de peste 14 ani colaborator și consilier literar al acestei editurii. O dualitate profesională competent pusă în serviciul cuvântului scris și tipărit, însoțită de o camaraderie devotată, demnă de model în branșa complexă a literaturii! Până acolo au urcat elogiile domnului Ajder încât, editor cu prestanță națională, a mulțumit sincer revistei clujene TRIBUNA pentru că a tipărit excepționala antologie de eseuri HEMOLEXII.
Titlul dat cărții sale de Christian Crăciun este o doctă urmare, conform celor mărturisite de domnia sa în „Explicația” drept prefață a cărții, a unui asiduu și neliniștit cercetător al vieții și scrierilor poetului Nichita Stănescu: „A venit îngerul și mi-a zis: de atâta vreme te veghez ca să ajungi om de știință și tu până acum n-ai inventat nimic! Cum să nu: am inventat; numai că știința pe care eu am creat-o este atât de subtilă, încât uneori se confundă cu firescul. Ea se numește hemografie, adică scrierea cu tine însuți” Este binecunoscutul fragment  al lui Nichita Stănescu din „Respirări”. De aici, de la acest mod de scriere plecăm. O interpretă a operei nichitiene, Carmen-Maria Mecu, psiholog de formație, a avut formidabila intuiție de a forța prin similitudine termenul hemolexie. Citire cu sine însuși. Am împrumutat cuvântul ca titlu al acestei cărți și a unor contexte. Că prefixul lui trimite și la sânge, la sacrificiu și fluid vital ține de o speculație pe care, firește, nu o voi dezvolta aici. Se înțelege de la sine că unei hemografii trebuie să-i corespundă pentru o hermeneutică adecvată o hemolexie”.
Serata literară s-a încheiat cu un moment încărcat de emoție, audiența cântându-i „La mulți ani” lui Christian Crăciun. La mulți ani în slujba culturii române!

Serghie Bucur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare