Știri

Ziua Vecinului la Câmpina – a treia ediţie şi al treilea succes

Câmpina se numără printre puţinele localităţi din ţară în care s-a sărbătorit, şi anul acesta, Ziua Vecinului. O sărbătoare foarte puţin cunoscută în România, dar care în Occident a prins rădăcini încă acum două decenii.  
„Ziua Vecinului” este o iniţiativă care îşi propune să celebreze conceptul de vecinătate şi o mai bună socializare şi coeziune socială între locuitorii micilor comunităţi din cartierele oraşelor (locuitorii unor străzi, ai unor blocuri etc.). 
Iniţiatoarea evenimentului de la Câmpina este medicul Mihaela Sumbasacu, cea care în mai 2013 a organizat prima ediţie a Zilei Vecinului în oraşul nostru, pe strada Libertăţii, stradă pe care locuieşte împreună cu familia sa (soţul şi cei doi copii). 
Pentru prima dată la nivel mondial, “Ziua Vecinilor” a fost sărbătorită la Paris, în anul 2000. De atunci, a trecut Oceanul, fiind sărbătorită şi în America, dar şi în peste 30 de ţări europene. Federaţia Europeană pentru Solidaritate Locală este organizaţia care coordonează „Sărbătoarea Vecinilor” în Europa. S-a împământenit obiceiul ca Ziua Vecinului să fie sărbătorită anual în ultimul week-end din luna mai sau în primul din luna iunie. În România, a fost sărbătorită pentru prima oară la Timişoara, de către locuitorii unui bloc cu 10 etaje. 
Ca şi la precedentele ediţii, Mihaela Sumbasacu a primit ajutorul substanţial al tuturor vecinilor de pe stradă, fără de care sărbătoarea nu ar fi fost posibilă. Anul acesta, în premieră, exemplul celor de pe strada Libertăţii a fost luat de către locuitorii unei străzi alăturate (strada Gheorghe Doja), precum şi de către locuitorii unui bloc de pe strada Erupţiei. 
Încet-încet, dacă măcar pe jumătate din cele aproximativ 260 de străzi câmpinene va prinde rădăcini Ziua Vecinului, viaţa socială a municipiului nostru va câştiga mult în bogăţie şi frumuseţe. De fiecare dată, localnicii socializează ca nişte buni vecini, împărtăşindu-şi unii altora bucuriile, necazurile, experienţele de viaţă, punţile realizate între sufletele lor fiind aproape la fel de trainice ca cele închegate între fraţii de acelaşi sânge. 
“E a treia oară când sărbătorim Ziua Vecinului pe strada noastră. Oamenii ne-au ajutat foarte mult, ca în fiecare an, contribuind fiecare cu ce a putut la reuşita evenimentului. După propriile lor declaraţii, proprietarii celor 24 de locuinţe de pe strada Libertăţii abia au aşteptat să se revadă în această împrejurare. Ca şi anul trecut, am premiat gospodina cu cea mai reuşită prăjitură. De asemenea, am premiat o vecină care pictează foarte frumos, talent despre care aveau habar foarte puţini de pe strada noastră. Am considerat că este bine  să-i popularizăm cât mai mult talentul, mai ales că este o persoană foarte modestă, care merită ajutată şi promovată. Un astfel de eveniment este extrem de benefic pentru comunitatea câmpinenilor, deoarece nu face altceva decât să consolideze relaţiile între vecini, locuitori ai unei străzi sau ai unui bloc. Am organizat prima ediţie a Zilei Vecinului la Câmpina după ce am auzit la radio că un astfel de eveniment s-ar fi organizat într-un bloc din Timişoara”, ne-a declarat Mihaela Sumbasacu. A.N.  

2 Comentarii  

  1. Felicitari vecinilor de pe strada Libertatii!Stau pe strada Gh.Doja si serbam si noi tot de trei ani "Ziua vecinului",nu in premiera :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare