Știri

Ziua Mondială a Sănătăţii a fost marcată la Câmpina de către elevii Şcolii Postliceale „Louis Pasteur”

Anul 2016 a fost dedicat, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, DIABETULUI ZAHARAT şi în acest context, elevii Şcolii Postliceale „Louis Pasteur” din Câmpina au susţinut joi, 7 aprilie, la Casa de Cultură „Geo Bogza”,  mai multe lucrări menite să atragă atenţia populaţiei asupra riscului de a dobândi această boală.
Sub îndrumarea maiştrilor instructori şi a profesorilor şcolii, invitaţii au audiat lucrările expuse şi au învăţat care sunt elementele de risc major în diabet, dar şi care sunt măsurile pe care trebuie să le ia o persoană bolnavă de diabet astfel încât să ducă o viaţă „aproape normală”.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile şi cea mai frecventă boală endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor şi prin complicaţii care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. În esenţă, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o foloseşte eficient. Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar parţial. Pe de o parte, se ştie că apariţia ambelor tipuri de diabet este legată într-o oarecare măsura de factori ereditari, genetici. Pe de altă parte, factorii de mediu joacă şi ei un rol important. 
In functie de cauze, diabetul se împarte în diabet zaharat primar şi diabet zaharat secundar. Atunci cand nu există nicio altă boală asociată, vorbim de diabet zaharat primar.
Prof. Natalia Enache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare