Știri

Ziua de 9 mai a fost o sărbătoare a copiilor

Ziua de 9 mai are pentru poporul român o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc în această zi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în Al Doilea Război Mondial (realizată la 9 mai 1945), dar şi Ziua Europei. În urmă cu 132 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, armata română condusă de principele Carol I a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi. Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-Al II-lea Război Mondial pe continentul european. Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei. În urmă cu 58 de ani, ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi a capitalurilor. Ca urmare, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoarea Uniunii Europene de astăzi, care există din 1992, de la Tratatul de la Maastricht. Data de 9 mai a fost aleasă Ziua Europei de Consiliul European de la Milano în 1985. 
În Câmpina, Casa de Cultură “Geo Bogaza”, în colaborare cu Primăria Câmpina şi Asociaţia “Cultul Eroilor”, a organizat Ziua Europei în Parcul de la Soldat, cu participarea a zeci de copii, preşcolari şi elevi ai mai multor unităţi de învăţământ din localitate, care au oferit publicului momente artistice de înaltă ţinută, bine apreciate şi primite de către privitori. Programul manifestării a cuprins momente muzicale, de dans tematic, scenete, ateliere de creaţie. Au impresionat corul de copii de la Clubul Copiilor, pregătit de profesoara Ruxandra Brezeanu, dar şi dansatoarele profesoarei Doina Spânu, de la secţia de dans a Clubului Copiilor. 
Concursul cu premii “România în Uniunea Europeană” a fost câştigat de echipa Şcolii Gimnaziale “Al. I.Cuza”, pe următoarele două locuri clasându-se Şcoala Gimnazială Nr. 3 şi Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”. În cadrul atelierelor de creaţie, copiii participanţi au realizat steguleţe ale Uniunii Europene, dar şi desene şi picturi având ca temă Europa unită şi câteva dintre reperele ei geografice cele mai importante. La eveniment au participat scriitorul Florin Dochia, directorul Casei de Cultură, administratorul public al municipiului, Remus Bădulescu, consilierii municipali Marian Dulă, preşedintele Asociaţiei “Cultul Eroilor”, Viorel Bondoc, din conducerea aceleiaşi asociaţii şi Florin Frăţilă, preşedintele comisiei de cultură a Consiliului Local.  A.N.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare