UPDATE, 17 IULIE. Semnalul de alarmă tras ieri, 16 iulie, de publicația noastră, nu a rămas fără urmări. Prefectura Prahova s-a autosesizat și a trimis o comisie de verificare condusă de subprefectul Mircea Tănase din componența căreia au mai făcut parte reprezentanții DSP Prahova și ai Casei de Asigurări de Sănătate Prahova. Verificările au început la Spitalul Municipal și continuă în acest moment la Primăria Câmpina.
Codul roșu de caniculă ce a cuprins ca o gheară de foc România în ultimele zile scoate în evidență la Câmpina, pe lângă lipsa de reacție a autorităților locale privind amenajarea mai multor centre de prim ajutor pentru populație, și faptul că la Spitalul Municipal Câmpina instalația de climatizare/ aerul condiționat lipsește cu desăvârșire în saloanele pacienților și în toate spațiile destinate tratării acestora, fie că este vorba de camera de gardă, de blocul operator ori de cabinetele medicilor și asistentelor.
Publicația noastră a primit numeroase sesizări de la pacienți și aparținătorii acestora, care s-au declarat stupefiați de condițiile inumane în care sunt tratați cei internați la Spitalul Municipal în aceste zile toride, cu temperaturi record de peste 40 de grade. „Este de neconceput să reziste cineva în saloanele pacienților sau în cabinetele de tratament, unde aerul este înăbușitor. De câteva zile, merg în vizită la mama, internată pentru o problemă la plămâni și îmi spune de fiecare dată că nu mai rezistă în cuptorul din salon. I-am întrebat pe cei de acolo ce se întâmplă și mi s-a răspuns că vechile aparate de aer condiționat au fost demontate în vederea punerii în funcțiune a unei noi instalații, numai că Primăria Câmpina a stopat finanțarea lucrărilor. Este inadmisibil, o bătaie de joc la adresa noastră a tuturor care îi plătim pe acești indivizi iresponsabili”- ne-a declarat Marian A., aparținătorul unui pacient internat în aceste zile la Spitalul Municipal Câmpina.
Pentru a înțelege cum s-a ajuns în această situație critică, am încercat să obținem informații de la responsabilii care ar trebui să asigure buna funcționare a Spitalului Municipal. Ne-am adresat atât conducerii instituției, cât și serviciilor de specialitate din Primăria Câmpina, care se ocupă de proiectul de reabilitare și modernizare aflat în desfășurare aici. Este vorba despre proiectul „Creșterea eficienței energetice în cadrul Spitalului Municipal Câmpina”, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 și demarat de fosta administrație condusă de Horia Tiseanu. „În cadrul acestui proiect este prevăzută punerea în funcțiune a unui sistem complex de climatizare. Sistemul respectiv a fost montat în secțiile spitalului, însă până în prezent nu a fost dat în folosință, lucrările fiind sistate” – aflăm de la managerul spitalului, Marius Niculescu.
Acesta subliniază, în răspunsul trimis publicației noastre, că a luat cunoștință de sistarea lucrărilor prin intermediul unui e-mail primit în data de 19 iunie 2024 de la firma constructoare SC Just Civil Engineering SRL care își justifică decizia astfel: „Lucrările de execuție sunt în acest moment sistate începând cu 22.05.2024 deoarece Primăria Municipiului Câmpina nu face demersurile necesare încheierii unui act adițional de contract, act adițional ce trebuia încheiat încă din decembrie 2023 și care ne privează de dreptul de a ne încasa sume certe din situația de lucrări din 8.12.2023; până la clarificarea situației dintre noi și Primăria Municipiului Câmpina nu mai putem avansa cheltuieli noi pentru acest proiect”.
După cum se poate vedea, pacienții și cadrele medicale din Spitalul Municipal suferă în aceste zile toride, în condiții infernale de muncă și tratament, din pricina unei neînțelegeri financiare ce trenează de luni de zile între firma constructoare și Primăria Câmpina condusă de Alin Moldoveanu.
Marius Niculescu, managerul Spitalului Municipal, susține că în tot acest conflict instituția pe care o conduce a solicitat în repetate rânduri atât Primăriei Câmpina, cât și firmei constructoare, soluționarea de urgență a problemei, însă nu a primit niciun răspuns. Totodată, acesta a inițiat măsuri compensatorii pentru confortul pacienților și al salariaților, respectiv asigurarea apei minerale și montarea de dozatoare cu apă, „dar fără un rezultat real pentru combaterea efectelor generate de caniculă”.
Cum era și firesc, am cerut un punct de vedere din partea celor două părți aflate în conflict, respectiv Primăria Câmpina și SC Just Civil Engineering SRL. Iustin Roșu, reprezentatul firmei constructoare, a refuzat orice discuție pe această temă, invocând clauzele de confidențialitate din contract. La rândul său, Daniela Croitoru, directorul Direcției de Dezvoltare din Primăria Câmpina, în a cărei răspundere se află acest proiect finanțat cu fonduri europene, ne-a comunicat printr-un mesaj telefonic următoarele: „Referitor la solicitarea d-voastră, vă facem cunoscut că a fost notificat constructorul pentru punerea în funcțiune în regim de urgență a instalației de climatizare”.
Asupra lucrărilor de la Spitalul Municipal atrăgea atenția în urmă cu ceva timp și Irina Nistor, noul primar al Câmpinei: „Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Câmpina de miercuri, 27 septembrie, se află o hotărâre privind proiectul „Creșterea eficienței energetice în Spitalul Municipal Câmpina”. Primarul PNL Alin Moldoveanu le propune consilierilor spre aprobare devizul general actualizat pentru această investiție. Ce nu se spune e că lucrările nu se vor finaliza până la finalul anului, așa cum ar fi trebuit. Consecința? Toți banii cheltuiți după 1 ianuarie 2024 pentru acest proiect vor fi din bugetul local, nu din fonduri europene, așa cum era prevăzut! Pe 21 august 2023, Primăria a notificat Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia că proiectul „Creșterea eficienței energetice în Spitalul Municipal Câmpina” intră în categoria proiectelor nefinalizate, iar termenul de finalizare se prelungește pentru anul 2024. Toate cheltuielile făcute în 2024 vor fi considerate neeligibile, ele urmând a se face din banii câmpinenilor, nu din fonduri europene așa cum ar fi trebuit. Totodată, deși în bugetul aprobat pe 13 septembrie 2023 proiectul are o prevedere bugetară de doar 17.683.410 milioane de lei, prin devizul de pe ordinea de zi se propune majorarea valorii investiției la 33.773.089 milioane de lei, dar Primăria Câmpina nu suflă o vorbă despre gradul de realizare a proiectului și despre gradul de absorbție a fondurilor europene” – spunea Irina Nistor în urmă cu aproape un an de zile.
Surse care au vrut să își păstreze anonimatul ne-au informat că problema acestui litigiu financiar este departe de a fi rezolvată, având în vedere că ultima întrevedere dintre primarul Alin Moldoveanu și reprezentanții firmei Just Civil Engineering, care ar fi avut loc la Primăria Câmpina nu cu mult timp în urmă, s-a încheiat cu uși trântite.
Potrivit datelor din Sistemul de Achiziții Publice, contractul cu Just Civil Engineering a fost modificat la data de 15 ianuarie 2024. Modificările au vizat suplimentarea prețului contractului care a ajuns de la valoarea inițială de 26.528.353,25 lei la 30.757.276,14 lei (cu TVA inclus) și la prelungirea duratei de execuție a lucrărilor până la data de 30 iunie 2024.
Just Civil Engineering este o firmă din Ploiești, înființată în august 2019, a cărei cifră de afaceri a crescut, în numai patru ani, de la 372.258 lei, în 2019, la 15.626.894 lei în anul 2023. Aceeași firmă a câștigat mai multe licitații publice lansate de Primăria Câmpina și a obținut contracte de sute de mii de euro pentru lucrările de reabilitare termică a Liceului Tehnologic „C-tin Istrati” și de reabilitarea termică a unor blocuri de locuințe aflate pe B-dul Carol I.
Bine ca scapam de acest impostor Moldoveanu! Si de Anastase si carausii veseli de la Ploiesti, ca doar ei sunt toti pe acelasi ciolanas…Cum sa iti bati joc de atatia pacienti????