Duminică, 10 februarie, după-amiaza, în apropierea Staţiei de tratare a apei Voila, aproape 30 de localnici din satul Lunca Mare (care aparţine comunei Şotrile şi se întinde de-a lungul şoselei) au venit să potesteze împotriva nepăsării autorităţilor publice competente, în special a celor din fruntea Primăriei Câmpina. Motivul: starea deplorabilă în care se află, de ani buni, carosabilul drumului judeţean 102I pe tronsonul dintre ieşirea din Câmpina şi Captare. Această nefericită situaţie i-a adus la exasperare pe locuitorii comunelor Şotrile şi Valea Doftanei care folosesc zilnic această rută, obligaţi să cheltuiască, de două-trei ori pe an, sume importante pentru repararea maşinilor personale, victime sigure ale craterelor din asfalt, deranjante chiar şi pentru căruţaşii zonei. Oamenii nu erau supăraţi pe Consiliul Judeţean, fiindcă aflaseră că legislativul prahovean acordase o sumă de bani municipalităţii câmpinene pentru asfaltarea tronsonului Câmpina – Captare, care se află în domeniul Câmpinei, deci în administrarea municipiului. Supărarea cea mai mare o aveau pe cei din fruntea administraţiei publice câmpinene, care, potrivit unui protestatar, „nu au fost în stare să asfalteze drumul, chiar şi după ce au primit ajutor de la Consiliul Judeţean”.
Alexandru Brebene, un tânăr din Lunca Mare, a fost organizatorul acestui protest, cu ajutorul unor postări de pe pagina sa de Facebook. Din păcate, numai vreo 30 de persoane au anunţat că vin, şi cam tot atâtea au ajuns la acest protest. Iniţiatorul său a anunţat pe Facebook că protestatarii sunt rugaţi să astupe craterele din carosabil cu piese auto stricate de-a lungul timpului din cauza acestui drum. Însă nu s-a ajuns la umplerea gropilor nici cu panseluţe, nici cu piese auto stricate, deoarece, în zilele premergătoare manifestaţiei, Primăria Câmpina le-a luat-o înainte protestatarilor, astupând gropile, la repezeală, cu asfalt care, în unele locuri, este moale şi astăzi. Oamenii erau revoltaţi de nepăsarea conducerii Primăriei, mai ales văzând că, de la Captare în sus, spre barajul Paltinu, DJ 102I este în stare bună, tronsonul amintit fiind asfaltat, vara trecută, de către Consiliul Judeţean. Participanţii nu au ocupat carosabilul, aşa cum se zvonise că vor face. Nici nu au scandat deloc lozinci, cum se obişnuieşte în cadrul unor astfel de manifestaţii de protest. Totuşi, edilul câmpinean nu a scăpat netaxat de către protestatari. Unul dintre ei l-a sunat pe primarul Horia Tiseanu şi, culmea, primarul i-a răspuns, deşi este ştiut faptul că nu obişnuieşte să răspundă la apeluri cu numere necunoscute.
„Prea îşi bat joc de noi… Săptămâna viitoare vom face o pichetare a Primăriei”
Protestatarul apelant şi-a descărcat tot oful pe primar, aducându-i numeroase critici şi considerându-l principalul vinovat pentru neasfaltarea drumului.
„Ideea acestui protest o am de mult timp. Fac naveta la Câmpina şi m-am săturat să bag bani pe mecanica auto de două ori pe an, ca să mai pot circula cu maşina personală pe acest drum infernal. La fiecare ploaie, prefer să ocolesc pe la Brebu, fiindcă nu pot evita craterele din asfalt. Imediat cum am anunţat evenimentul, cei de la Primăria Câmpina s-au grăbit să plombeze gropile. O asfaltare de mântuială, care nu ne mulţumeşte deloc. Un amic de la Valea Doftanei, care este şi el prezent la protest, şi-a dat maşina la fier vechi după şapte ani de navetă. Şi era o maşină nemţească în stare foarte bună atunci când a cumpărat-o. Prea îşi bat joc de noi cei din Primăria Câmpina! Din acest motiv suntem azi aici. Nu suntem prea mulţi, dar acesta este doar un început. Iar la români, începutul e greu. Primarul Tiseanu mi-a spus, după ce am anunţat protestul, că au profitat de vremea bună şi au asfaltat gropile cu patru camioane cu asfalt – trei date de Consiliul Judeţean şi o maşină de la Primărie. Eu cred că i-a fost teamă să nu vadă presa ce gropi erau pe aici, că şi cu căruţa ţi-era greu să treci prin ele. Sigur, nu ne mulţumeşte o astfel de asfaltare, deoarece asfaltul nu va ţine nici un an, în unele locuri este moale de îţi intră tocul pantofului în el, dacă apeşi mai tare. Primarul şi-a motivat inactivitatea în asfaltarea drumului din cauza lipsei de bani. Consiliul Judeţean, mi-a spus el, a dat Primăriei Câmpina doar 25.000 de euro, însă costul total al asfaltării drumului se ridică la aproape 10 milioane de euro, iar diferenţa de bani nu poate fi suportată de la bugetul municipiului. Din 2014 mi-a zis Tiseanu că tot încearcă să asfalteze acest drum, dar cei de la Consiliul Judeţean nu au alocat investiţiei sumele de bani necesare. Săptămâna viitoare vom face o pichetare a Primăriei. Nu ne-am decis asupra orelor de desfăşurare, dar sigur nu vom mai organiza protestul nostru duminica, pentru că, aşa cum am văzut şi azi, duminica lumea nu are chef să protesteze, preferând să stea la căldura căminului, decât să iasă în stradă ca să îşi strige şi să îşi apere drepturile”, ne-a declarat Alexandru Brebene.
La protestul de la Captare de duminică, oamenii erau foarte supăraţi, dar deloc violenţi. Deşi pe câteva maşini protestatarii şi-au scris nemulţumirile, nu s-au scandat lozinci şi nu a fost blocat carosabilul. O manifestaţie de protest paşnică, mai mult paşnică decât protestatară, la care participanţii au fost, în marea lor, majoritate, tineri. Chiar dacă la Lunca Mare cultura protestului public stradal abia acum începe să prindă viaţă, acţiunea de duminică, de la Captare, ar putea fi doar începutul unei serii de proteste mult mai energice, cu participanţi mult mai numeroşi şi ecouri mult mai puternice. Un bulgăre de zăpadă ce poate porni, în viitorul apropiat, o avalanşă.
Adrian BRAD