BREAKING NEWSȘtiri

Veronica Romașcanu, cel mai în vârstă locuitor al Câmpinei, a împlinit 101 ani

Astăzi, 28 ianuarie, câmpineanca Veronica Romașcanu a împlinit venerabila vârstă de 101 ani, deținând în prezent titlul de cel mai în vârstă locuitor al municipiului Câmpina. Momentul a fost marcat și de administrația locală, prin intermediul primarului Alin Moldoveanu, care i-a oferit sărbătoritei, în semn de respect și prețuire, un buchet de flori, un tort și o diplomă.

Povestea, pe scurt, a vieții doamnei Romașcanu, ne-a fost prezentată de nepotul domniei sale, Alexandru Popescu, căruia îi mulțumim pe această cale pentru ajutorul oferit.
„Veronica Iordan (căsătorită Romașcanu) s-a născut la 28 ianuarie 1920 la Paris (Franța). Părinții ei, Oprea și Florica Iordan, se aflau în capitala Franței deoarece în acei ani Oprea era la o bursă de specializare în meserii (instrumente medicale) alături de Gheorghe Romașcanu, chiar tatăl viitorului lui ginere.
Copilăria și-o petrece în satul Grebănu, comuna Plevna, județul Buzău, iar liceul îl urmează la Râmnicu Sărat. Veronica a fost crescută într-o familie dedicată muncii și spiritului antreprenorial, tatăl ei având o moară, iar mama, casnică, provenind din familia de boieri buzoieni Cristescu.
Începând cu anul 1938, urmează cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale (AISCI – actual ASE, Academia de Studii Economice). Printre profesorii pe care i-a avut se numără: Nicolae Iorga, Victor Madgearu, Victor Slăvescu.
În timpul rebeliunii legionare din 21-23 ianuarie 1941, un glonț ajunge în balconul din blocul bucureștean de la care asista la evenimente cu curajul specific vârstei.
În 1943, la Biserica Sfântul Silvestru din București, s-a căsătorit cu Dumitru Romașcanu, inginer, iar în același an, cei doi s-au mutat la Câmpina. Dumitru Romașcanu are parte de o evocare în Anuarul Societății de Științe Istorice din România – Filiala Câmpina – 2018.
În timpul bombardamentelor aliate din 1943 și 1944 asupra Câmpinei, se refugia temporar împreună cu soțul la Cornu și la Brebu. În timpul unei astfel de retrageri, bucăți incandescente dintr-un rezervor explodat al Rafinăriei au căzut la numai câțiva metri în spatele celor doi.
După o reîntoarcere la București pentru câțiva ani, cei doi soți revin definitiv la Câmpina în 1955 împreună cu fata lor, Rodica, unic copil, născută în anul 1951. În 1968, Veronica Romașcanu îl vizitează pentru o scurtă perioadă pe soțul ei în Algeria unde acesta fusese detașat în baza unui acord încheiat de România cu țara nord-africană în domeniul extragerii petrolului. Având o escală la Paris, Veronica și fata ei au asistat la protestele studenților parizieni din acel an.
Veronica Romașcanu a ajuns contabil șef la sucursală locală a Băncii Naționale. Apreciată de către colegi și de către superiori, a fost ghidată de seriozitate, dedicare, loialitate și colegialitate.
Cei doi soți Romașcanu au format unul din cele mai respectate și active cupluri din Câmpina. Drumețiile și călătoriile au fost pasiunea principală a Veronicăi Romașcanu. Devenită ghid ONT (Oficiul Național de Turism), ambii soți au cutreierat țara și munții, în special împreună cu diverse familii câmpinene. Această descriere reiese și din rememorarea câmpinenilor în vârstă, iar o parte a preocupărilor lor apare în articolul profesorului Alin Ciupală, în ziarul local Oglinda din 1 noiembrie 2016: În perioada aceea, când nu exista televiziune sau alte variante de divertisment pe care le avem azi, câmpinenii plecau în weekend pe munte în număr mare. Familia Roşculeţ, împreună cu Tanţa şi Nelu Ciosu, cu familia Romaşcanu şi alţi prieteni, erau mari iubitori de munte. În acel grup de excursioniști pasionați se mai regăseau familiile Asia, Chelaru, Hoitan, Teodorescu, Burduhosu, Călinescu, Șerbănoiu. Cei enumerați și nu numai se reuneau deseori pentru a depăna impresii după călătorii, discuțiile continuând până târziu în noapte, într-o atmosferă deosebit de plăcută.
După ieșirea la pensie, doamna Romașcanu s-a ocupat de creșterea celor doi nepoți (Oana și Alexandru), dar și cu organizarea de zeci de excursii de sfârșit de săptămână sau de câteva zile sau chiar drumeții montane. Împreună cu un grup entuziast de pensionari câmpineni au admirat toată țara, descoperind locuri minunate de care România nu duce deloc lipsă.
Chiar și la vârsta centenarului, Veronica Romașcanu organizează mici ieșiri în țară împreună cu familia, pasiunea pentru turism fiind extrem de puternică”.

3 Comentarii  

    1. Mulțumesc frumos din toată inima! Am să-i transmit mamei mele! Vă doresc numai bine și în primul rând.. multă sănătate!

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare