BREAKING NEWSȘtiri

Un triptic din lemn sculptat, realizat de Nicolae Goage la Câmpina, licitat de Casa Artmark în cadrul evenimentului de Crăciun dedicat artei sacre

Casa Artmark a lansat recent cel mai nou catalog de licitație dedicat artei religioase, cuprinzând o selecție de icoane pe lemn și pe sticlă, semnate sau atribuite unor zugravi renumiți.
„Vă invităm să parcurgeți această deosebită selecție, unde veți găsi remarcabile exemple pentru pictura icoanelor. Printre acestea, pot fi descoperite icoane semnate sau atribuite unor zugravi celebri, cum ar fi Pavel Zamfir, Ioan Pop de la Făgăraș, Matei Purcariu zis Țâmforea sau Constantin Boghină. De asemenea, regăsim icoane reprezentative pentru pictura practicată pe teritoriul Tărilor Române, realizate în perioada voievozilor Ieremia Movilă, Alexandru Lăpușneanu sau Constantin Brâncoveanu. Selecția este încununată și de prezența unor icoane create de celebra școală de la Căldărușani, alături de exemple reprezentative pentru școala de pictură grecească și rusească. Purtătoare de har, icoanele sau piesele de artă sacră reprezintă daruri de colecție pentru sărbătoarea Crăciunului, care ne amintesc de perpetua căutare și întruchipare a divinului” – au transmis organizatorii.

În cadrul licitației este prezentă și o lucrare realizată, cel mai probabil în atelierul său din Câmpina, de artistul Nicolae Goage, cunoscut în epocă drept „băiatul de șevalet al lui Nicolae Grigorescu”. Este vorba despre un triptic sculptat în lemn, intitulat „Sfântul Ierarh Nicolae”, creat în primele decenii ale secolului trecut (dimensiuni: 58,5 x 43,5 cm, sculptură manuală, semnat dreapta-jos prin incizare: „N. Goage Câmpina”). Prețul de pornire pentru acest obiect de artă sacră este de 300 de euro.
Nae Goage, foarte cunoscut în comunitatea locală a orașului Câmpina, a fost principalul ajutor al pictorului Nicolae Grigorescu, pe care l-a sprijinit o lungă perioadă de timp la pregătirea pânzelor și a culorilor. El îi confecționa ramele pentru tablouri (așa numitele rame „Grigorescu”), îi purta șevaletul la peisaj, îl însoțea la București cu ocazia expozițiilor. Prezență constantă lângă pictor, Goage a fost și un talentat lucrător în lemn. A realizat numeroase modele de troițe, cruci, casete și obiecte de folosință cotidiană, sculptate în lemn. Recent, la Câmpina, o nepoată a sa a publicat un album dedicat bunicului ei în care se regăsesc reproduse astfel de obiecte păstrate în familie” – se arată în descrierea Casei Artmark.
Licitația de Crăciun – Artă Sacră va avea loc miercuri, 11 decembrie, atât la Palatul Cesianu-Racoviță din București, cât și online, pe platforma Artmark Live, de la ora 18:00. Publicul are acces la expoziția dedicată evenimentului, deschisă gratuit între 27 noiembrie și 11 decembrie, zilnic (luni-duminică), între orele 10:00 și 20:00, la Galeriile Artmark (str. C.A. Rosetti nr. 5).

Un comentariu

  1. Ce frumos si ce interesant trebuie să fie.Baniesc ca se vad si urmele lasate de uneltele de atunci,cand nu era atata mecanizare,sporindu-i si mai mult sacralitatea.Faptul ca la noi sacrul se transmite mai mult prin imagini decat prin cuvinte,explică,într-o mare masură,diferenta de mentalitate dintre est si vest.E vorba de acea mentalitate,pe care o simtim ca este diferită,atunci cand intram in contact cu civilizatia apuseană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare