Titlul articolului pare un nonsens, o chestie de domeniul absurdului, dar el reflectă o nefericită realitate. La o populaţie de circa 32 -33.000 de locuitori (după datele ultimului recensământ, cel din 2011, nu după listele electorale, cu incredibile valori ale populaţiei), municipiul nostru ar trebui să aibă aproape 11.000 de gospodării. O treime dintre acestea nu aveau încheiate, anul trecut, contracte de salubritate cu operatorul local Floricon Salub. Asta înseamnă că aproximativ 4000 de gospodari câmpineni sunt duplicitari: se consideră buni gospodari (cel puţin la nivel declarativ), se gospodăresc cum trebuie, pasămite, dar nu ştiu să-şi gestioneze legal deşeurile menajere rezultate în urma activităţilor din gospodăriile proprii.
În toamna anului trecut, managerul general al companiei, Florin Constantinescu, a pus în discuţie problema în plenul Consiliului Local, iar consilierii municipali au decis să instituie o taxă de 20 de lei, plătiţi în plus faţă de tarifele practicate de Floricon Salub pentru cei care nu au contract de salubritate. Taxa respectivă trebuie plătită de la începutul acestui an.
După patru luni de la hotărârea legislativului municipal care instituia taxa cu pricina, câmpinenii nu se înghesuie să intre în relaţii contractuale cu Floricon. Din acest punct de vedere situaţia nu este deloc îmbucurătoare, căci se poate lesne presupune că încă se mai depozitează, masiv şi ilegal, deşeuri menajere pe domeniul municipiului, la marginea oraşului şi la adăpostul întunericului, în locuri ferite de traficul rutier, care devin rapid focare de infecţie.
Câmpina – oraşul contrastelor. Un oraş curat cu mii de locuitori cărora nu le place curăţenia. “Curat-murdar”, cum ar spune nenea Iancu Caragiale.