Știri

Un nou salon internaţional de artă fotografică la Casa de Cultură

Zilele trecute, Câmpina a jucat din nou rolul unei capitale internaţionale a artei fotografice, datorită celei de a doua ediţii a Salonului Internaţional de Artă Fotografică ONYX. De fapt, ONYX Campina International Exhibition of Photography este denumirea oficială a evenimentului despre care vă vorbim, vernisat, ca de obicei, în Sala Mică a Casei de Cultură „Geo Bogza”. 
El reprezintă, de fapt, una dintre cele două expoziţii fotografice surori, evenimente de anvergură mondială, găzduite, începând cu decembrie 2016, de către Câmpina, graţie eforturilor organizatorului lor, Răzvan Băleanu, un câmpinean stabilit în Bucureşti, care lucrează în televiziune, dar este un îndrăgostit incurabil de fotografie. Celălalt salon de fotografie (de fapt, primul, dacă este să respectăm ordinea cronologică), s-a născut în decembrie 2016 şi se numeşte Campina International Exhibition of Photography (Salonul Internaţional de Artă Fotografică din Câmpina). Cele două expoziţii sunt unice în România datorită patronajelor obținute de Răzvan Băleanu (Societatea Americană de Fotografie, Uniunea Globală a Fotografilor, Image Colleague Society International, Asociaţia Artiştilor Fotografi), dar și datorită numărului foarte mare de fotografi înscrişi, precum și de țări participante. 
Câmpina se poate mândri că la aceste expoziții participă mari nume din arta fotografică mondială cu lucrări de excepție. Bunăoară, la cea de-a doua ediție a Salonului Internațional de Artă Fotografică ONYX au participat 463 de artiști fotografi din 59 de țări de pe toate continentele, care au trimis 6.328 lucrări. Expoziția propriu-zisă s-a desfășurat, ca şi precedentele ediţii, sub un format modern, care se practică tot mai mult în ultima vreme. În fapt, Răzvan Băleanu, a proiectat, în cadrul unei prezentări sub forma unui montaj filmat, fotografiile selectate ale participanților din țară și străinătate, precum și cele premiate. Toate fotografiile fuseseră trimise cu ceva timp în urmă, după care ele au fost jurizate de către un juriu alcătuit din profesioniști ai artei fotografice. În afară de proiecţia video, întocmai ca la precedentele ediţii, a fost realizată și o expoziție a celor mai bune fotografii, ce au fost expuse pe pereţii sălii. Aşa cum ne-a obişnuit deja, Răzvan Băleanu a organizat expoziţia în cinci secțiuni: color open, color people, monochrome open, travel, nature, pentru fiecare dintre secţiuni acordându-se câteva premii. 
De remarcat că, la această ediţie, a participat şi un fotograf câmpinean, Mircea Scorţeanu, cu o fotografie foarte frumoasă, intitulată „Prietenie” (foto). 
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare