Povestea omului de afaceri prahovean Constantin Stoica, administratorul Migab Forest, a apărut într-o publicație lunară de specialitate în industria lemnului. Vă invităm să citiți, în continuare, un reportaj publicat în revista Intarzia & Castor, ediția octombrie 2019, semnat de Alexandra Irimiea.
Ce faci atunci când nu găsești pe nicăieri un angajat bun? Constantin Stoica, un antreprenor de pe Valea Prahovei ce lucrează în exploatare forestieră pare că a găsit soluţia perfectă! Crește, chiar la el în curte, generaţii de mecanici forestieri, bine instruiţi pe utilaje.
C-tin Stoica, alături de Stefan Daniel Cautis, instructor mecanic, si o parte din elevii clasei de mecanici forestieri |
Andrei are 16 ani, dar manevrează fără probleme un utilaj John Deere, un forwarder cu care colectează cu dibăcie bușteni. „A fost un pic mai greu pe utilaj, e altfel senzația decât pe simulator, locul am învățat mai întâi comenzile“, spune el entuziasmat. Nu-l sperie mărimea utilajului și nici complexitatea lui. Andrei este o mină de aur pentru mulți antreprenori din exploatarea forestieră, având în vedere criza de personal calificat din domeniu. Așa că, cine n-are un Andrei, să-și cumpere!, cum spune vorba din popor. Ei bine, iată că un antreprenor din industrie a luat decizia să investească în el. Tânărul este în clasa a X-a, la o școală profesională în sistem dual și se pregătește să devină mecanic forestier. După un an de instruire, a venit la Forest România, târgul de la Zizin, ca să facă demonstrații pe simulator și pe utilaje. După ce l-a văzut cum lucrează l-a felicitat chiar și ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș. Dar doar atât!
Andrei, elev în învăţământul dual la Valea Doftanei |
Un „Bravo!“ spus în grabă și o strângere de mână de la ministru
„E de salutat că în România sunt tineri care vor să facă o meserie și s-o facă bine. Nouă asta ne lipsește, inclusiv în zona forestieră“, ne-a declarat pe scurt miniștrul Deneș. Întrebat cum ar putea și statul să se implice mai mult în calificarea tinerilor, atragerea lor către meserii și rezolvarea acestei crize acute de personal în firmele românești, ministrul a dat o explicație seacă. „Obligația autorității publice locale este de a crea un cadru legal care să faciliteze concurența corectă. Este de admirat ceea ce face pe partea practică pentru că, la urma urmei, ceea ce lipsește la ora actuală în România sunt meseriașii în toate domeniile, dar cei care lucrează în exploatare trebuie să aibă o singură voce“. Apoi ministrul a plecat grăbit.
A încercat să dea o soluție Ciprian Dumitru Muscă, președinte ASFOR: „Ceea ce se întâmplă la Valea Doftanei e o inițiativă privată. Formarea trebuie s-o facem continuu, dar trebuie să începem să ne organizăm. Învățământul românesc are limitele lui, dar antreprenorii, prin asociere, în colaborare cu liceele și cu asociațiile profesionale, își pot forma proprii angajați. Statul ne oferă sistemul de învățământ“.
C-tin Stoica împreună cu prima generaţie de elevi din clasa de învăţământ dual pe care o finanţează |
Ce faci când nu găsești muncitori buni?
Constantin Stoica, unul dintre antreprenorii din industria lemnului, ce lucrează în exploatarea forestieră din România a găsit o soluție pentru lipsa forței de muncă din domeniu. Sau cel puțin speră că a găsit-o. A înființat o clasă de profesională în sistem dual, în localitatea în care își desfășoară activitatea. „Nevoia de forță de muncă calificată a fost primul lucru de care ne-am lovit. Apoi, în condițiile în care și pe noi, la rândul nostru, ne-a învățat cineva, trebuie să învățăm și noi tinerii“, explică el pe scurt.
Constantin Stoica |
Practic, compania sa, Migab Forest, dă o mână de ajutor statului ca împreună cu Liceul Tehnologic „Carol I” din comuna Valea Doftanei (Prahova), într-o colaborare public-privată, îi învață meserie pe elevi de 15 ani. Clasa înființată este unică în țară, calificarea profesională fiind de mecanic forestier, iar anul acesta școlar continuă specializarea cu o nouă generație. În total sunt 26 de elevi, de clasa a IX-a și a X-a care, prin sistem dual, învață să exploateze pădurea. În fiecare lună ei primesc 200 de lei de la stat și încă 300 de lei de la Migab Forest, tot societatea fiind cea care, prin contract, le asigură echipamente. Constantin Stoica le este tutore și, împreună cu instructorii de la școală, le arată tinerilor cum se lucrează cu utilaje moderne direct pe teren. Fac practică în pădure, în condiții reale de lucru, pe utilaje performante.
La rândul lui, Constantin Stoica a urmat o pregătire în școala profesională și își aduce aminte că făcea orele de practică într-un atelier. „În domeniul mecanic forestier, ca operator, nu ai ce căuta decât dacă ai utilaje. E o specializare aflată la început în țara noastră“, explică el.
Citiți continuarea reportajului în următorul număr al ziarului „Oglinda“.
Pe cand mai cresteti si niste "plantatori"forestieri, nu doar taietori de paduri( mecanici forestieri) ?! Ca padurile dispar simplu, mai greu e cu reimpadurirea…!
Cine sant oamenii adevarati din spatele firmei MIGAB FORESTsrl?Pare un adevar spus pe jumatate.Il bagati in fata pe C.Stoica.