În luna decembrie 2014, a început cea de-a 37-a ediție a concursului internațional de informatică adresat elevilor de liceu, organizat de American Computer Science League. Cinci elevi de la Liceul Energetic din Câmpina (Rareș Dumitrică, Victor Alexandru, Denis Cărăuș, Cătălin Oancea și Gabriel Năstase), îndrumați de profesorul coordonator, Denisa Stoicescu, au participat la Concursul international de informatică ACSL All Star Contest, care a avut loc în data de 23 mai 2015, la Liceul Timber Creek HS, Orlando, Florida, din SUA. Informaticienii, elevi de clasa a X-a M, s-au constituit într-o echipă solidă, numită CADON, titulatură ce reprezintă, de fapt, inițialele numelor de familie ale fiecărui membru. Elevii câmpineni au concurat cu elevi din întreaga lume. În fiecare an, participă la acest concurs peste 200 de licee din America (SUA și Canada), Europa și Asia. Cu toate că nu a fost o competiție ușoară, echipa CADON a ocupat locul al 12-lea dintr-un grup de 48 de echipe, fiind selecționată pentru finala din mai 2016. Pentru a putea participa a doua oară la acest concurs, cei șase elevi de la Liceul Energetic beneficiază din nou de ajutor financiar de la Consiliul Local.
Anul trecut, municipalitatea a sponzorizat deplasarea în America a elevilor și a profesoarei lor cu 33.000 de lei. Aceeași sumă a fost propusă și anul acesta de către consilierul liberal Florin Frățilă, președintele Comisiei de cultură, educație și învățământ din miniparlamentul câmpinean, care a inițiat în acest sens un proiect de hotărâre supus dezbaterii colegilor săi. Promovarea proiectului de hotărâre are la bază cererea Liceului Tehnologic Energetic, trimisă târziu la Primărie, unde a ajuns pe data de 18 aprilie 2016, prin care conducerea liceului solicita Consiliului Local o sponsorizare pentru o nouă participare a celor șase elevi (însoțiți de profesoara îndrumătoare) la Concursul international de informatică ACSL All Star Contest, care, de data aceasta, urmează să aibă loc tot în SUA, dar într-un alt stat, în localitatea Nashua din New Hampshire. Suma necesară pentru acest concurs se ridică la 12.000 de euro (aproximativ 53.000 de lei), ceea ce înseamnă că municipalitatea s-a angajat să suporte mai mult de jumătate din costurile totale. Dacă anul trecut, sponzorizarea echipei CADON din bugetul local nu a ridicat semne de întrebare, anul acesta unii consilieri s-au arătat sceptici cu privire la performanța elevilor de la Energetic și au început să pună întrebări. Inițiatorul proiectului, Florin Frățilă, a atras atenția ca solicitarea a fost trimisă târziu, fapt care l-a oblogat să lucreze la acest proiect de hotărâre chiar în ziua ședinței . ”Nu contest că participarea echipei CADON la acest concurs international este un lucru pozitiv, de pe urma căruia imaginea țării și a orașului are de câștigat, dar solicitarea a fost trimisă foarte târziu, lucru care nu ar trebui să se mai întâmple. A fost extrem de greu să întocmesc proiectul de pe o zi pe alta. Acum, colegii mei au fost înțelegători, dar pe viitor, veniti cu cererea din timp.” Au fost și alți consilieri nemulțumiți de solicitarea târzie a Liceului Energetic. Consilierul Marian Dulăa a atras atenția că, ”pe viitor, nu mai trebuie procedat așa, pe ultima sută de metri, ci va trebui să analizăm mai bine. Dacă vor veni multe alte cereri de la elevi care se înscriu la astfel de concursuri, va trebui să îi sprijinim financiar pe toți?” Elena Albu i-a sfătuit pe elevii prezenți în sala de ședințe ca “pe viitor, să încercați să faceți un proiect și veți primi banii pe Legea 350/2005”, iar Daniel Ioniță le-a sugerat că ”ar fi fost frumos să veniți și voi cu o prezentare a ceea ce ați facut anul trecut la concurs. Așa că rugămintea mea este ca, anul acesta, dupa reîntoarcerea în țară, să veniți să ne arătați rezultatele voastre”. Proiectul lui Florin Frățilă a fost votat, existând doar o abținere, cea a consilierului Adrian Pițigoi, care s-a arătat sceptic, considerând că ”nu este vorba despre o performanță, dacă vorbim despre participarea la un concurs internațional unde se cere a fi plătită o taxă de înscriere de 125 de dolari”. (A.N.)
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!