Vineri, 2 martie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a transmis către toate şcolile primare din judeţ o adresă prin care informa conducerile acestor instituţii de învăţământ că Sindicatul „Şcoala Prahovei”, afiliat la FSLI, a notificat Inspectoratul cu privire la decizia membrilor de sindicat, dintr-un număr de 91 de unităţi şcolare din judeţul Prahova, de a nu participa la simularea “Evaluării Naţionale” pentru elevii de clasa a VIII-a, simulare care se desfăşoară în perioada 5 – 7 martie 2018. În plus, în adresa trimisă de Inspectorat se mai cerea conducerii şcolilor să informeze în timp util părinţii asupra acestei situaţii. Aşa se face că de vineri, 2 msrtie şi până duminică, 4 martie, inclusiv, părinţii copiilor de clasa a VIII-a din oraşul nostru, dar nu numai, au fost asaltaţi cu SMS-uri, mail-uri şi mesaje pe reţelele de socializare în care erau anunţaţi de boicotarea simulării fără prea multe alte detalii. În scurtă vreme de la apariţia acestor mesaje, situaţia a devenit tensionată, mulţi dintre părinţi protestând vehement împotriva boicotului iniţiat pe ultima sută de metri de membrii de sindicat din învăţământ, cărora le-au reproşat, printre altele, că prin acest demers îşi urmăresc doar propriul interes, în detrimentul elevilor şi al şcolii.
Potrivit liderilor sindicali din învăţământ, profesorii au decis să boicoteze simularea examenului de Evaluare Naţională, nemulţumiţi de faptul că în multe cazuri le-au scăzut veniturile odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării şi, pe de altă parte, nemulţumiţi de stagnarea costului standard pentru fiecare elev în ceea ce priveşte cheltuielile materiale, solicitând creşterea acestuia, astfel încât părinţii să nu mai fie nevoiţi să aducă bani de acasă pentru dotarea claselor. Sindicaliştii mai cer şi rezolvarea modului de calcul al sporurilor şi indemnizaţiilor care li se cuvin salariaţilor din sistemul educaţional.
Reacţia părinţilor a determinat în multe şcoli o schimbare radicală de atitudine a unor profesori, care rând pe rând au revenit la sentimente mai bune, acceptând să suspende boicotul şi să participe la simulare.
La Câmpina, toate şcolile primare au organizat examenul de simulare, chiar dacă o bună parte din profesori a ales boicotul. În Prahova, nouă şcoli (printre care Şcoala „Andei Mureşanu” Ploieşti, Şcoala „C-tin Brâncoveanu” Breaza, Şcoala Gimnazială Băicoi) nu au organizat examenul, urmând ca acesta să fie reprogramat de Ministerul Educaţiei.
Revendicările profesorilor par a nu se opri aici. FSLI anunţă printr-un comunicat de presă că în urma consultărilor, membrii de sindicat au cerut şi boicotarea simulării examenului naţional de Bacalaurat care avea loc în perioada 19 – 22 martie 2018.
Aşadar, se poate spune că, cel puţin în acest moment şi în ceea ce priveşte simularea pentru Evaluarea Naţională, această joacă de-a „uite boicotul, nu e boicotul” a sindicaliştilor din învăţământ nu şi-a atins din păcate scopul revendicativ, în schimb a reuşit să-i enerveze pe părinţi şi totodată să demobilizeze mulţi elevi.