La Câmpina, problema câinilor comunitari este o… problemă. Din motive diferite, administraţia din ultimele două mandate nu a reuşit găsirea nici unei soluţii pe termen lung, care să rezolve cu adevărat această delicată problemă. O problemă cu care am intrat în Europa, pentru că doar la noi umblă câinii cu covrigi în coadă. Numai că aceştia trebuie să mai şi stea pe undeva. Şi aici apare problema…
Proces cu Fundaţia pentru Protecţia Câinilor Comunitari
În anul 2001, administraţia încheia un parteneriat cu Fundaţia pentru Protecţia Câinilor Comunitari, în care municipalitatea punea la dispoziţie un teren pentru amenajarea unui adăpost specializat pe Calea Doftanei, în apropiere de Zorile. Filosofia pe baza căreia îşi desfăşura activitatea această fundaţie era una extrem de simplă: strângea căinii, îi steriliza, iar pe cei care nu erau bolnavi sau foarte agresivi le dădeau drumul înapoi pe stradă pentru a-şi apăra teritoriul. Astfel, conducerea Fundaţiei credea că într-un interval de timp relativ scurt numărul câinilor fără stăpân urma să scadă pe cale naturală, oprindu-se reproducerea lor.După 2004, administraţia a reziliat unilateral contractul cu Fundaţia invocând tocmai faptul că aceasta le dădea drumul câinilor înapoi pe străzi. De atunci, cele două părţi se judecă…
Fundaţia vrea să stingă litigiul şi să rezolve şi problema cailor!
Despre această întreagă situaţie, managerul fundaţiei, Ştefan Negoiţă, a declarat: „Noi am investit peste 100.000 dolari în amenajarea unui adăpost ultramodern. Din păcate, de când a venit Tiseanu în fruntea Primăriei ne-a pus numai beţe-n roate. Nu ştiu ce interese o avea, dar el a fost cel care ne-a reziliat contractul unilateral, fără nici un motiv, fără nici o discuţie… Totuşi, noi ne-am continuat activitatea, pentru că nu ne poate împiedica nimeni să strângem câinii fără stăpân, să-i sterilizăm şi să avem un control permanent asupra lor, determinând astfel scăderea câinilor comunitari. De altfel, noi avem contracte cu administraţiile din Măgureni, Băneşti, Filipeşti, Floreşti. Noi considerăm că fiecare câine îşi merită un stăpân. Pentru a stinge litigiul cu administraţia câmpineană, am înaintat primarului o adresă în 12 martie 2008 prin care solicităm să cumpărăm sau să închiriem terenul pe care ne desfăşurăm activitatea şi care ne-a fost dat în folosinţă gratuită. De asemenea, am menţionat că avem puterea şi pregătirea necesară pentru a amenaja şi un adăpost pentru cai, care să rezolve şi această problemă a comunităţii. Nu am primit nici un răspuns…”
Ultima soluţie, înc-o licitaţie
Întâmplător sau nu, pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Local s-a aflat un proiect iniţiat chiar de Horia Tiseanu, în care s-a discutat concesionarea prin licitaţie publică deschisă a Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân. Peste tot în cuprinsul proiectului nu se vorbea decât despre contractul existent în perioada 2003 – 2007 cu Administraţia Parcului Memorial „Constantin Stere” din Bucov, care nu a mai dorit prelungirea contractului pentru că nu ar avea spaţii suficiente pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţiile legii. Contractul cu această administraţie a funcţionat până la 31 martie, dar nicăieri nu se vorbea nimic despre posibilitatea rezolvării problemelor prin Fundaţie pentru protecţia Câinilor Comunitari. Nicăieri nu s-a spus consilierilor că există o solicitare din partea Fundaţiei pentru stingerea litigiului şi pentru rezolvarea şi problemei cailor. De ce?Printre dispute suficient de mult politizate de aleşii locali – doar se apropie vremea când umblă câinii cu covrigi în coadă – Marian Constandache a avut singura poziţie mai intransigentă: „Conform prevederilor Legii nr. 227 eram obligaţi să realizăm un adăpost pentru câinii fără stăpân prin mijloace proprii. În opinia mea, acest proiect este o fugă de răspundere şi înseamnă pasarea unei probleme grave, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul rampei de la Băneşti. Nu vine nici Brigitte Bardot, nici Andreea Marin, nici Băsescu să ne rezolve problema câinilor! Trebuie rezolvată în mod real această problemă! Ce avantaje are cel care va veni să realizeze acest serviciu? Nici unul, ba, noi îi mai cerem şi redevenţă!?” Preşedintele şedinţei, Mihail Şerbănoiu, a pus punctul pe i: „Este singura posibilitate de a acoperi un vid legislativ”.Cu o singură împotrivire (Marian Constandache), consilierii au aprobat concesionarea prin licitaţie a acestui serviciu, Horia Tiseanu adăugând că „inclusiv Fundaţie se poate prezenta la această licitaţie”. „Doar după ce va fi alt primar”, a adăugat din fundul sălii Ştefan Negoiţă, managerul Fundaţiei pentru Protecţia Câinilor Comunitari. Dar nimeni nu avea urechi să-l audă… Aleşii se gândeau doar cum să convingă lumea că la Câmpina câinii umblă cu covrigi în coadă…
“Pentru a stinge litigiul cu administraţia câmpineană, am înaintat primarului o adresă în 12 martie 2008 prin care solicităm să cumpărăm sau să închiriem terenul pe care ne desfăşurăm activitatea şi care ne-a fost dat în folosinţă gratuită. De asemenea, am menţionat că avem puterea şi pregătirea necesară pentru a amenaja şi un adăpost pentru cai, care să rezolve şi această problemă a comunităţii. Nu am primit nici un răspuns…” – a declarat Ştefan Negoiţă, managerul Fundaţiei pentru Protecţia Câinilor Comunitari.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!