Știri

Tone de gunoi strânse în prima etapă a campaniei de ecologizare «Câmpina Curată»

„Ce s-a întâmplat azi e doar un mic pas spre normalitate” – declara, sâmbătă, 24 aprilie, Clara Leica, unul din inițiatorii proiectului civic Câmpina Curată

Sâmbătă, 24 aprilie, a avut loc prima acțiune de ecologizare din cadrul campaniei Câmpina Curată, un proiect inițiat de societatea civilă prin care se dorește igienizarea municipiului Câmpina și schimbarea mentalității cetățenilor în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător, proiect desfășurat în parteneriat cu Primăria Câmpina, Floricon Salub și Ocolul Silvic Câmpina.
Pentru buna organizare a primei etape de ecologizare, grupul de inițiativă s-a reunit cu partenerii proiectului miercuri, 21 aprilie, în vederea stabilirii zonelor ce urmau a fi ecologizate și a componenței fiecărui grup responsabil de aceste zone.

Clara Leica

„Grupul de inițiativă aduce împreună în această zi sute de participanți, care au fost împărțiți în grupe de 20 persoane, cărora li s-au alocat zone în funcție și de componentă fiecărui grup. Spre exemplu, echipele care sunt alcătuite și din copii de școală primară sau gimnazială, deși aceștia vor fi însoțiți de adulți – părinți și cadre didactice, vor colecta în zone care nu prezintă niciun risc, cum ar fi parcul pe care toți încă îl cunoaștem cu numele de Mitu-Chițu. Cele mai multe grupe, însă, au în componența lor adolescenți și adulți, iar nu puțini dintre aceștia au experiență semnificativă în acțiuni de ecologizare. Asftel, s-a reușit și alocarea anumitor zone care sunt constant vizate de aceia care ilegal depozitează mase mari de gunoi în natură“ – declara, sâmbătă, Clara Leica, unul dintre inițiatorii proiectului.
Un sprijin consistent a venit din partea autorităților locale, care au mobilizat peste 170 de persoane pentru a participa la acțiunea de ecologizare.


24 aprilie avea să susțină prin fapte acest proiect ce arăta bine pe hârtie și în declarațiile publice ale inițiatorilor săi. Mobilizare exemplară și tone de gunoi strânse printr-un efort comun al celor implicați, fie că a fost vorba de reprezentanți ai ONG-urilor locale, ai administrației locale, ai școlilor și liceelor, ori ai societăților comerciale.
„Văd oameni chiar mai entuziasmați decât mă așteptam, văd o promovare a acțiunii de astăzi care mă bucură, dar mă și uimește într-o oarecare măsură. Ce s-a întâmplat astăzi este doar un mic pas spre normalitate. Poate cer prea mult dacă sugerez să ne dozăm bucuria, poate avem nevoie în aceste vremuri să ne manifestăm libertatea și entuziasmul cu orice ocazie, oricât de mică. Ce încerc să spun, însă, este că proiectul CÂMPINA CURATĂ înseamnă multă muncă și răbdare, munți de tenacitate și încredere, că există multe obstacole prevăzute deja, dar și neprevăzute, și că, pentru succesul acestui proiect, toți oamenii care se implică este bine să se înarmeze cu aceste atribute.


Nu spun că am o problema cu entuziasmul, căci entuziasmul inspiră. Eu însămi promovez entuziasmul. Dar să ne observăm puțin comportamentul general. Dacă e cazul, să renunțăm la emfază, la patos, la prejudecăți. Cine muncește la organizarea unui astfel de proiect nu are timp prea mult sau energie să alimenteze conflicte, spre exemplu. Vorbim prea mult, când am putea, de fapt, să ajutăm efectiv. Dacă acuzăm „generatorii de gunoi” (mi-am permis să îi numesc așa, ca să evit o enumerare prea lungă), sau autoritățile, ori salubristul local sau orice altă entitate, însă facem asta pe rețelele de socializare, sau în alte contexte, fără să inițiem realmente un dialog, sau fără să propunem soluții, sau chiar cedând prea repede, invocând veșnicul „N-ai cu cine!” – dacă facem acest lucru și ne mulțumim cu el, ajungem efectiv înconjurați de gropi de gunoi, căci lucrurile nu se modifică cu nimic în bine, și nici nu stagnează. Gropile cresc, zonele insalubre din interiorul orașului se înmulțesc, indignarea noastră crește, frustrarea că suntem neputincioși ne modifică starea și comportamentul de fiecare zi, iar noi ne mințim că ne simțim bine călătorind de trei ori pe an într-o țară civilizată. Sau trăind doar în casă noastră curată, în mașină, în firmă. Haideți să nu fim „oameni în minge de apă”. Să nu ne rostogolim în oraș… netraind, efectiv, în el. Să ne plimbăm puțin mai mult pe jos. Și să luăm atitudine civilizat și eficient atunci când vedem că în oraș este o zona murdară. Echipa noastră e bucuroasă să primească oameni harnici.


Sunt fericită că ziua de astăzi s-a încheiat fără incidente, că s-au respectat normele de siguranță și că participanții trăiesc un sentiment benefic sănătății.
Câmpina este tot o casă. Iar noi nici pe departe nu am terminat curățenia generală. O vom fi terminat abia când vom avea măsuri împotriva „generatorilor”, măsuri convingătoare. Probabil în câteva zeci de ani. De aceea spun că eu, personal, îmi dozez entuziasmul. Sunt mult prea concentrată pe efortul care mai trebuie depus. A fost doar o etapă, și mai sunt încă trei zile de ecologizare: 15 mai, 5 iunie, 3 iulie. Și multe alte activități, în cadrul aceluiași proiect. Vom cauza, cu siguranță, modificarea unui tip de comportament. Câțiva pași în plus spre o civilizație normală. Căci avem destul de mult de recuperat.
Avem nevoie de oameni pe teren, pentru inventarieri, spre exemplu. Poate veți întreba de ce nu fac asta autoritățile. Nu pot să nu menționez, însă, că acestea susțin foarte mult proiectul. Dacă facem echipa așa cum am făcut pe 24 aprilie, voi fi cu atât mai încrezătoare. Din partea ONG-urilor și a școlilor s-au format 13 grupe, cu membri de vârste diferite – de la cei de școală primară, până la cei foarte antrenați. Însă din partea autorităților au venit alte 8 echipaje și vă rog să mă credeți că unele dintre acestea au fost chiar foarte solide.
Așadar, dacă mă întrebați despre sentimentul pe care îl am față de oamenii care au luat astăzi parte la activitate, da, acum mă exaltez și eu: atitudinea acestor oameni este un balsam pentru suflet. Nu suntem atât de nepăsători pe cât părem și în nici un caz nu suntem leneși. Ne trebuie doar un imbold să credem. În noi, și în ceilalți” – a mai afirmat Clara Leica la câteva ore după încheirea acestei prime etape de ecologizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare