Știri

Toate canalele de irigaţii din Prahova, distruse după revoluţie, vor fi reabilitate

În anul 2011 se vorbea despre un proiect întocmit la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) de reablilitare și reformă a sistemului de irigaţii din Prahova, însă fără a fi făcut vreun efort de investiţii în acest sens. Observatorul Prahovean informează astăzi că au fost alocate 6 miliarde de euro în cadrul unui program naţional cu finanţare europeană pentru amenajarea tuturor canalelor de irigaţii construite înainte de 1989 din judeţul Prahova. 
Foto: lumeasatului.ro
Amenajat înainte de revoluţie, sistemul de irigaţii din Prahova funcţiona fie prin intermediul sistemelor zonale, fie prin cele naţionale. Înainte de anul 1989, judeţul avea o rețea de canale care permitea irigarea a peste 20.000 de hectare de terenuri agricole, pentru ca în 2002, statistica MADR să includă doar 9.781 hectare irigabile în Prahova.
Din păcate, după Revoluție, multe dintre acestea au fost distruse (s-au furat pompele și dalele de beton), s-au colmatat sau au fost pur și simplu acoperite de vegetație în lipsa unor lucrări de reabilitare. Așa se face că, în prezent, doar 5.000 de hectare de terenuri agricole din Prahova pot fi irigate, majoritatea fermierilor fiind victimele secetei, mai scriu cei de la Observatorul Prahovean. 
Primul proiect al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) în acest sens va debuta prin amenajarea „1 AHC Câmpia Buzăului”, unde apa curge gravitațional, fiind umplute cu apă 20 de km de canale, iar până în primăvara anului viitor se intenționează reabilitarea unui canal de 9 km deservit de stația de pompare din zona Mizil.
„În Prahova, la finalizarea lucrărilor, se vor putea iriga peste 20.000 de hectare de terenuri agricole, însă în cadrul programului național se vor efectua lucrări de desecare pentru protejarea de inundații a peste 50.000 de hectare, dar și lucrări de prevenire a eroziunii solului de pe o suprafață de 37.000 de hectare” a declarat pentru observatorulph.ro directorul general ANIF, Ștefan Constantin. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare