Știri

Tipuri de masaj şi efectele acestora

Masajul este unul dintre cele mai vechi tratamente ale suferinţei umane înregistrate vreodată. Masajul s-a dezvoltat concomitent în multe culturi, iar terminologia, tehnicile de masaj, ca de altfel şi acceptarea lui ca terapie au suferit numeroase schimbări şi dezvoltări în timp. În ziua de astăzi, tehnicile de masaj sunt aplicate de către maseuri profesionişti, dar şi de alţi terapeuţi, la recomandarea medicului de specialitate – în urma unui consult, sau la cererea pacientului – în acest ultim caz fiind posibil doar masajul de relaxare. Preparatorii fizici ai sportivilor de performanţă au utilizat masajul încă de la începuturile acestei profesii. 
Beneficiile masajului
Masajul are ca scop reducerea intensităţii durerii, creşterea fluxului sanguin, îmbunătăţirea drenajului limfatic şi stretchingul ţesutului conjunctiv, efecte benefice demonstrate prin observaţie şi experienţă. Cu siguranţă, reducerea contracturilor musculare permite un drenaj limfatic mai bun, iar energia mecanică transferată în timpul masajului întinde ţesutul conjunctiv. Alte efecte ale masajului sunt: combaterea oboselii, reducerea stresului, încălzirea ţesuturilor, stimularea proceselor de vindecare, scurtarea perioadei de convalescenţă şi corectarea pe cât posibil a sechelelor. Tehnicile de masaj ale ţesuturilor profunde de la nivelul punctelor trigger pot cauza durere profundă în timpul masajului, dar cu dispariţia acesteia pe durate de timp mai îndelungate. 
Tipuri de masaj 
Tipul de masaj se recomandă în funcţie de scopul urmărit, regiunea care urmează a fi masată, vârsta pacientului, afecţiuni coexistente, contraindicaţii ale masajului.
Masajul terapeutic (obişnuit)
Masajul terapeutic conţine tehnicile de masaj cele mai cunoscute, cum sunt: efleurajul, fricţiunea, frământatul, tapotamentul, vibraţiile, şi nu numai. Aceste tehnici se îmbină în funcţie de scopul urmărit şi se aplică la indicaţia medicului specialist în afecţiuni reumatismale, ortopedice, neurologice, neurochirurgicale, vasculare pentru ameliorarea durerii şi contracturilor musculare şi pentru a permite desfăşurarea programului fizicalkinetic.
Masajul de tip Shiatsu
A fost descoperit în urmă cu 2000 de ani şi constă în aplicarea unei presiuni cu degetele sau palmele la nivelul meridianelor corpului, în funcţie de afecţiune. Acest tip de masaj este recomandat atât persoanelor bolnave, cât şi celor sănătoase.
Masajul reflex
Mult timp considerat doar un masaj de relaxare, acesta a dovedit că este o formă de terapie cu rezultate foarte bune în anumite afecţiuni. Se presupune că stimularea terminaţiilor nervoase libere de la nivelul extremităţilor (în principal, de la picioare), are un efect benefic asupra întregului sistem nervos şi grăbeşte vindecarea.
Masajul Cyriax
Metoda Cyriax este un tip de masaj profund, transversal, ce se adresează manifestărilor dureroase de la nivelul musculotendinos şi capsulo-ligamentar. Are efect puternic sedativ şi desface aderenţele din profunzime, permiţând o mai bună mobilizare articulară. 
Contraindicaţiile masajului
Masajul fiind o formă de terapie noninvazivă, relaxantă, este considerat în general un tratament sigur pentru majoritatea persoanelor. 
Există însă şi contraindicaţii ale masajului, care pot fi absolute (nu este permis niciun tip de masaj), locale (nu este permis masajul anumitor regiuni ale corpului), relative (masajul se poate executa doar la indicaţia medicului specialist).
Printre contraindicaţiile absolute ale masajului se numără: 
– Febra;
– Boli contagioase;
– Intervenţii chirurgicale recente sau posttraumatisme recente;
– Afecţiuni cutanate.
În cazul unor afecţiuni locale, nu este permis masajul regiunii corporale afectate, cum ar fi: regiunea abdominală în timpul sarcinii, articulaţie afectată în timpul unui puseu de artrită, membre inferioare cu vene varicoase etc.
În cazul unui cancer, edem limfatic, tensiune arterială crescută, afecţiuni cardiovasculare acute, şi nu numai, masajul este recomandat doar de către medicul specialist, după un consult amănunţit şi investigaţii imagistice suplimentare.
Masajul este o soluţie alternativă şi/sau adjuvantă utilizată în multe afecţiuni (inclusiv în medicina sportivă şi de recuperare), cu rezultate foarte bune, dacă este ales tipul de masaj adecvat şi dacă este executat de personal specializat. 
       Dr. Simona Fătulescu, medic specialist Recuperare medicală
Centru Medical SanConfind: Str. Uzinei nr. 457, Poiana Câmpina
Telefoane de contact (pentru programari): 
Recepţie Baza de Tratament: 0731.999.332; 0731.999.334
Cabinet Acupunctură: 0732.327.414
Departament Imagistică: 0372.327.427

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare