Știri

Steagul Câmpinei, reales după multe dezbateri sterile

Cât de serioși pot fi consilierii municipali vă puteți da seama singuri, cititori ai noştri de toate vârstele (chiar și copiii mai mari de 10 ani), judecând după câte dezbateri le-au fost necesare membrilor actualului Consiliu Local ca să aleagă felul în care va arăta steagul Câmpinei. Am fi curioși să știm câte dezbateri credeți că au fost până la finalul acestui demers. Câte?! Multe dezbateri dintr-o ședință? Nuuu, se vede treaba că nu le acordați prea multă condescendență… mai încercați o dată. Multe dezbateri din cadrul a două ședințe, două ședințe ați spus? Aș, încă sunteți prea exigenți! Trei ședințe le-au trebuit, v-ați decis la trei? Ei, da, abia de data aceasta ați găsit răspunsul corect. Dar nu vă mai enervați acum, pentru că nu v-a trecut prin cap, de la început, răspunsul acesta. Era greu de anticipat, orice s-ar spune. Aleșii se mișcă mai greu, doar îi cunoașteți, fiindcă au pe umeri responsabilități mari, povara vieții întregului oraș. De la responsabilitățile astea mari cred că le-au crescut mușchii pe care i-au încordat reciproc vreme de trei ședințe. Când i-ați ales nu îi cunoșteați? Ehe, la această întrebare, ne temem că nu puteți da niciun răspuns. Până la urmă, bine că i-ați ales… că rămâneam naibii fără aleși. Așa că, acuma, asta e: ăștia sunt, cu ăștia defilăm… Și cu steagul pe care l-au ales pentru Câmpina, după atâta amar de vreme plină de miștouri amărâte. Și v-am mai spune ceva, dacă ne promiteți că n-o să vă enervați. Din punct de vedere heraldic, al elementelor componente ale steagului, toată lumea a fost unanim de acord că erau justificate imaginile de pe blazon: sonda în erupție, castelul Iuliei Hasdeu, soarele zâmbind călduros dintr-un colț. N-o să vă vină să credeți, supărarea cea mare și dureroasă era alegerea culorii fundalului pe care trona blazonul (stema orașului), a culorii de fond a drapelului. Cum să fie această culoare de fond: galben pai, crem sau albastru azur? 
Deși Câmpina are steag propriu încă din anul 2009 (aceeași stemă pe fundal alb), steag aprobat prin HCL nr. 63/ 2009, s-a întâmplat ca, în anul 2015, să apară Legea nr. 141 privind arborarea și folosirea de către unitățile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii. Acest act normativ prevedea că o administrație locală poate stabili modelul de steag numai după ce au fost consultați cetățenii ei, după ce modelul ales de cetățeni este aprobat de Consiliul Local și, ulterior, de către Guvernul României.  Așa a ajuns în afara legii steagul Câmpinei din anul 2009. Policromia care a ucis armonia a apărut în toamna lui 2017, atunci când pe site-ul Primăriei Câmpina a fost publicat anunțul cu privire la lansarea, în dezbatere publică, a steagului localității. Erau prezentate trei modele, cu cele trei culori de fundal amintite mai sus, imaginea stemei și poziția ei fiind identice. Localnicii erau invitați să trimită în scris „sugestii, propuneri sau opinii cu valoare de recomandare”. Cum au apărut cele trei culori, nu știe nimeni din conducerea Primăriei, sau dacă știe, nu vrea să spună. Este drept, ca să fie o reală dezbatere publică, poporul câmpinean trebuia să aleagă dintre mai multe variante de culori. Din întâmplare sau dintr-o anumită întâmplare, au fost oferite, la alegere sau la o anumită alegere, culorile galben pai, crem și albastru azur. Însă curios a fost faptul că era scoasă din start culoarea albă. De parcă cele trei culori erau deja dedicate unui fabricant de profil (cu profilul cunoscut, dar numai de unii), care nu avea pe stoc și material pentru steaguri de culoare albă.
În ședința din ianuarie 2018 a legislativului municipal, după discuții și controverse de tot râsul, proiectul privind aprobarea modelului de steag al municipiului Câmpina a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței. În februarie 2018, consilierii PNL și PMP (alianța majoritară are 10 consilieri) au propus un fundal crem pentru drapel, însă consilierii PSD și ALDE au vrut fundalul albastru. În absența unui consilier PNL, numărarea voturilor a stabilit un scor egal, iar proiectul a căzut la vot. La ședința de la sfârșitul lunii martie 2018 au fost din nou discuții sterile asupra culorii de fond a steagului Câmpinei, discuții care ne-au adus aminte nouă, celor din presă, de copilărie și de alegerea echipelor înaintea unui meci de fotbal pe maidanul de la marginea orașului. De această dată, consilierii PNL și PMP au vrut un steag cu fundal galben, cei din PSD și ALDE alegând aceeași variantă de fundal albastru. Nici nu s-a mai trecut la vot, fiindcă scorul ar fi fost tot 9 la 9 (lipsea iarăși un consilier liberal), drept pentru care proiectul ar fi picat încă o dată. Ca să îi determine pe colegi să aleagă aceeași culoare, consilierul Elena Albu, președintele de ședință, a propus să fie supus votului vechiul drapel al orașului, cel din 2009, cu fundalul alb. „Pentru că este o culoare neutră din punct de vedere politic, pentru că simbolizează pacea, armonia, înţelegerea şi unirea, dar şi pentru că pe mine mă cheamă Albu, propun culoarea albă ca fundal pentru steag”, a fost propunerea ce a întrunit unanimitatea de voturi a celor care conduc destinele cetății Câmpina. A fost o unanimitate de voturi, dar și de fețe senine. Fără nicio umbră de încrâncenare pe fețele aleșilor. Dumnezeu să-i mai înțeleagă. Cel de Sus are puterea aceasta. Pentru că cel de jos, câmpineanul simplu, nu-i mai înțelege uneori chiar deloc.
Adrian BRAD 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare