Vă reamintim că în anul 2008, între spital şi clinica bucureşteană Romgermed s-a încheiat un contract de preluare a unor servicii de laborator. Pe parcursul derulării contractului, societatea prestatoare de servicii a întocmit note de plată în valoare chiar şi de 100.000 de lei lunar, fără să-şi respecte însă obligaţiile în totalitate. Pe parcursul derulării procesului, Spitalul Municipal Câmpina s-a aflat la un pas de a plăti obligaţii de aproape 1 milion de euro acestei societăţi în baza contractului încheiat. Prin neachitarea acestei sume s-ar fi putut ajunge la încetarea activităţii spitaliceşti. Din fericire, instanţa a dat câştig de cauză spitalului, datorită unei echipe de avocaţi care a reuşit să dovedească ingineriile financiare ale societăţii Romgermed, prin care aceasta l-ar fi putut desfiinţa.
„Am reuşit să analizăm şi să demontăm contractul cu Romgermed. Acest contract a ajuns şi la DNA, spunându-se clar că a fost absolut legal, în ciuda speculaţiilor vehiculate. Spitalul a trecut, într-adevăr, prin momente grele. Cu acest prilej ţin să mulţumesc domnului primar şi instituţiei pe care o conduce, pentru că fiind ordonator de credite, s-a constituit parte civilă alături de spital, ceea ce a fost foarte important” – a precizat Alexandru Matei, directorul spitalului.
Din culisele contractului încheiat de spital cu firma Romgermed
„Nu este vorba doar de un proces, ci de un sistem de procese. Romgermed este o entitate extrem de eficientă şi agresivă, din punct de vedere pecuniar. Din informaţiile pe care le avem, mai are asemenea gen de contracte cu aproximativ 45 de spitale din ţară. Noi cunoaştem experienţa spitalului Lehliu, care nu e mai puţin dramatică decât a celui de aici. Finalitatea demersurilor celor de la Romgermed era ca pur şi simplu să golească financiar, să închidă aceste spitale. Pentru că asta urma să se întâmple când asupra noastră exista, la Trezorerie, deja depus de către executorul judecătoresc, demersul pentru executarea silită. Dacă noi pierdeam procesul de luni, 26 noiembrie, astăzi spitalul avea conturile blocate. Şi se închidea! Sunt foarte deştepţi cei de la Romgermed. Au găsit o modalitate extraordinară de a spolia spitalele! Dar hotărârea instanţei a salvat spitalul de aşa manieră încât se pot întoarce «cărţile». Acum atacăm noi şi vom lua de la Romgermed aproximativ 80 de miliarde de lei. Nu mai suntem noi, cei care vom fi executaţi pentru 40 de miliarde de lei vechi. Ei solicitau aceşti bani, cu titlu de pretenţii ce decurgeau din contractul de asociere în participaţiune cu spitalul, adică penalităţi de întârziere, facturi neachitate, dobândă, inflaţie. Cuantumul acestor datorii se judecă în dosarul care este în apel la Tribunalul Ploieşti, având termen pe 3 decembrie. Noi considerăm că această sumă urmează să se diminueze substanţial”, a precizat avocatul Dorin Georgescu.
Avocata Raluca Ifrim a ţinut să completeze: „Avem o expertiză contabilă. A fost pentru prima dată când s-a admis spitalului o astfel de expertiză”.
Avocatul Dorin Georgescu a explicat în continuare: „Manevra societăţii Romgermed nu a păcălit doar spitalul Câmpina, ci 45 de spitale, care plătesc «fericite», facturi la Romgermed. Ce am descoperit noi şi am obţinut printr-o expertiză care a rămas aşa, pentru că n-au obiectat-o pe aspectul acesta, faptul că în facturi, în loc să ceară cotă de 67% din profit, cum se prevede din contract, au facturat 67% din venituri, plus 33% din cheltuieli. În aşa fel încât spitalul plăteşte sută la sută din cheltuielile asocierii în participaţiune şi 67% din venituri. De ce sută la sută? 33% plăteşte pe factură separată iar veniturile înglobează profitul şi cheltuielile. Nu a observat nimeni, până la noi, acest sistem de facturare, în sensul că au facturat veniturile şi cheltuielile în loc de profit. Nu l-am sesizat nici eu, până nu am angajat la Lehliu un expert contabil (…) Lucrăm la acest caz de doi ani, împreună cu domnul doctor Matei. Romgermed e un mare adversar cu specialişti, cu jurişti remarcabili, cu echipă managerială foarte bună. E prima dată când câştigăm un proces cu ei. Sunt 10 procese pe care le-am avut şi mai urmează vreo 10. N-are rost să vă povestesc despre contestaţia la executare, cu Ordonanţa 22. Astea sunt chestiuni tehnice, n-are rost să vă dau detalii pentru că e complicat, dar se va amâna executarea silită cel puţin 5 ani. Consider eu. Dar în 5 ani, vom lua înapoi de la Romgermed, cel puţin 80 de miliarde de lei, constând în penalităţi, daune materiale, poate şi daune morale.”
Procesul câştigat creează un precedent juridic la nivel naţional
Avocata Raluca Ifrim a intervenit, precizând: „Instanţa de fond a fost Judecătoria Câmpina care a soluţionat o contestaţie la executare. Soluţia din 26 noiembrie e soluţia pronunţată în recurs de Tribunalul Prahova. Dosarul 1924/229/2012. Tribunalul Prahova a respins recursul Romgermed-ului ca nefondat. Au făcut recurs la hotărârea pe care noi am câştigat-o la Câmpina, referitor la contestaţia la executare, despre care Judecătoria Câmpina a spus foarte clar că Romgermed nu ne poate executa în acest moment, pentru că nu există nicăieri titlu executoriu. Şi totuşi, ei porneau o executare silită, printr-o somaţie din 30 martie 2012, bazată pe o sentinţă în alt dosar, care se află acum la Curtea de Apel Ploieşti. Romgermed nu avea dreptul să execute acea hotărâre care se află în apel, pentru că nu era definitivă şi irevocabilă.”
În continuare, avocatul Dorin Georgescu a mai spus că „este pentru prima dată când în România se admite o astfel de contestaţie, când se admite ideea că împotriva autorităţilor publice şi a instituţiilor publice, cum e spitalul, hotărârile judecătoreşti nu pot fi titluri executorii decât dacă sunt irevocabile. Până acum nu a fost aşa. Până acum s-au executat sentinţe şi împotriva primăriilor, Guvernului”.
Şi totuşi…
Până la urmă, analiza temeinică şi pe termen lung a documentelor, munca titanică efectuată de echipa de avocaţi în a descurca meandrele financiar-contabile în circuitul contractului dintre spital şi Romgermed, pot avea la bază o lipsă (voită sau nevoită?) de atenţie sau poate chiar de competenţă, în primul rând a juriştilor care au redactat contractul, apoi a contabililor. Cu condiţia ca managerul care a încheiat contractul cu Romgermed să fi dorit implicarea juriştilor, deoarece reprezentantul legal al unei instituţii publice poate semna şi singur un astfel de contract.
Oricât a încercat avocatul Dorin Georgescu să scoată în evidenţă faptul că nu a observat nimeni multă vreme ingineriile contabile ce umflau notele de plată trimise spitalului de către Romgermed, sunt totuşi greu de exonerat cei care au contribuit la întocmirea contractului la vremea respectivă. Întrebat despre aceste aspecte, doctorul Alexandru Matei a încercat să arunce pisica în curtea doctorului Călin Tiu. Acesta a fost managerul spitalului în perioada 1 august – 21 decembrie 2009, când doctorul Matei fusese demis, chiar dacă domnia sa a încheiat contractul cu Romgermed, ca manager, înainte de a veni la conducere medicul Călin Tiu. Astfel, campania electorală în care se află Alexandru Matei, fiind candidat din partea PDL-ARD pentru Camera Senatului, şi-a spus cuvântul. Domnia sa a uitat să precizeze că în perioada scurtă de timp cât a manageriat spitalul doctorul Călin Tiu, acesta a sesizat Curtea de Conturi şi poliţia cu privire la neregulile legate de contract. Poliţia Câmpina, respectiv Serviciul Investigaţii Fraude, a ridicat documentaţia respectivă, iar şefa contabilă a fost dată afară. Şi atât! Despre juriştii spitalului nu vorbeşte nimeni. Să fi ţinut cont cineva de apartenenţa la PDL a şefei contabile?
Se pare că în perioada respectivă s-a descoperit şi lipsa unei pagini din contractul în cauză, în care figurau penalităţile pe care trebuia să le plătească spitalul, cât şi lipsa unor semnături care trebuiau să apară pagină cu pagină. Iată o temă de lucru pentru echipa de avocaţi, care ar putea fi de ajutor în demersurile ei, aducându-i mai aproape de onorariul cuvenit.
În prezentarea cazului, avocatul Dorin Georgescu a scăpat „un porumbel”, spunând la un moment dat: „Finalitatea demersurilor celor de la Romgermed era ca pur şi simplu să golească financiar, să închidă aceste spitale„.
Încercând să lămurim această afirmaţie, avocatul Dorin Georgescu a retractat cele declarate: „Nu, nu nu! Scopul a fost să câştige foarte mulţi bani”, referindu-se la firma Romgermed. Ar fi interesant de cercetat dacă spitalele închise de Guvernul Boc aveau sau nu contracte încheiate cu această firmă.
Gurile rele spun că în spatele firmei Romgermed s-ar afla şeful grupului de senatori PDL, Cristian Rădulescu. Ne-am fi mirat dacă nu ne loveam şi de politică.
În ciuda acestei prezentări detaliate a cazului legat de contractul controversat dintre spital şi Romgermed şi a erijării directorului Alexandru Matei în salvatorul spitalului, oportunitate ce-i poate netezi drumul către fotoliul de senator, rămân încă multe necunoscute în acest caz. Este un lucru bun, cu siguranţă, evitarea plăţii milionului de euro de către spital, ceea ce a eliminat riscul închiderii lui. S-ar fi putut evita din start această situaţie şi plata consistentă către o casă de avocatură? E o întrebare care încă mai aşteaptă răspuns.