La Câmpina s-au desfăşurat în acest sfârşit de an mai multe acţiuni caritabile care au pus în valoare spiritul sărbătorii sfinte a Crăciunului, care îndeamnă la gesturi menite să aducă bucurie în sufletele celor din jur. Între acestea s-a aflat şi proiectul „Fără daruri, Crăciunul nu este Crăciun!”, organizat de o întreagă echipă de la Şcoala Centrală din oraşul nostru. Cadre didactice, elevi din clasele primare şi părinţi au jucat rolurile spiriduşilor lui Moş Crăciun şi au strâns daruri pentru copiii de la Şcoala Gimnazială, clasa pregătitoare şi Grădiniţa din comuna Şotrile.
„Este o onoare să fii voluntar în comunitatea în care trăieşti. Ştiut fiind faptul că apropierea Crăciunului reprezintă unul din acele momente din an când oamenii se simt mai buni, mai darnici, mai generoşi, atât eu, cât şi colega şi partenera mea în acest proiect, prof. înv. primar Marieta Necula, am găsit o mulţime de voluntari, şi mai mici, şi mai mari, pentru realizarea acestuia. Ne-am propus ca în luna decembrie să strângem cărţi, rechizite, hăinuţe şi jucării pentru a le dona unor şcolari şi preşcolari. În perioada 3-14 decembrie am strâns aceste daruri, le-am ambalat şi în ultima săptămână de şcoală le-am dăruit copiilor de la şcoală şi grădiniţă” – a declarat profesor învăţător primar Laura Iordache.
Darurile nu au fost numai materiale, ci şi muzicale, elevii de la Şcoala Centrală pregătind cu temeinicie un moment artistic din care nu au lipsit colindele.
Copiii din comuna Şotrile s-au pregătit, de asemenea, să-şi întâmpine oaspeţii în straie de sărbătoare, purtând cu mândrie costume tradiţionale populare. „Ne bucurăm că ne-au ales pe noi, ca şcoală şi că astfel le putem oferi o surpriză micilor noştri elevi de la grădiniţă şi de la clasa pregătitoare. Sper ca această colaborare să fie de lungă durată şi să avem şi alte proiecte prin care să îi învăţăm pe copii că, într-adevăr, de sărbători trebuie să fim mai buni şi să păstrăm tradiţiile şi obiceiurile” – ne-a mărturisit Maria Dobrescu, profesoară de limba şi literatura română la Şcoala Gimnazială Şotrile.
Din echipa Şcolii Centrale din Câmpina a mai făcut parte şi prof. înv. primar Simona Dinu, iar din partea instituţiilor de învăţământ din Şotrile, sprijinul a fost acordat şi de către prof. înv. primar Raluca Mihalache şi Oana Dumitraşcu.
Principalul scop al proiectului a fost acela de a trezi şi a dezvolta spiritul voluntariatului la copii, de a cultiva valorile lui, activitatea putându-se constitui într-una dintre sarcinile de seamă ale educatorilor, aceea de a transforma valorile sociale în principii de conduită personală.
Proiectul va continua şi în anul care urmează, însă de această dată micuţii de la Şotrile vor veni în vizită la Câmpina. În cadrul programului Săptămâna Altfel, şcolăriţele din comună, însoţite de mamele lor, vor oferi câteva lecţii de artă populară elevilor de la Şcoala Centrală.
Andreea Ştefan