Știri

Societatea Filarmonică face un apel la iubitorii de muzică ai oraşului Câmpina

Dragi câmpineni, iubitori de muzică, de artă, de frumos, facem un apel pentru a contribui cu câte 500 lei la cumpărarea unui pian de concert pentru Sala Mare a Casei de Cultură a Municipiului Câmpina. Numele celor 200 de persoane care vor face această necesară donaţie vor fi înscrise pe un panou aşezat la loc de cinste, în holul Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza”, alături de mari personalităţi ale oraşului Câmpina precum  savantul  B. P. Hasdeu, pictorul Nicolae Grigorescu, dr. C-tin Istrati ş.a. Cei care vor contribui cu o sumă mai mare vor ocupa un loc privilegiat pe listă.
Expunere de motive:
Oraşul Câmpina a beneficiat timp de o jumătate de secol de un pian de concert Blüthner, dat în grijă de Filarmonica de Stat din Ploieşti, care a stat 30 ani la Institutul de Cercetări Petrol- ICPT (1961-1990) şi 20 ani la Casa de Cultură a municipiului Câmpina (1990-2010). La acest pian au concertat toţi marii noştri pianişti şi pianişti străini de renume. 
În anul 2010, Filarmonica Ploieşti şi-a retras pianul, care a fost restituit în starea  în care a fost primit, astfel că la Casa de Cultură nu a mai existat un pian pe care să se ţină concerte.  
În următorii doi ani vor avea loc două aniversări importante pentru Societatea Filarmonică şi pentru comunitatea iubitorilor de muzică clasică din municipiu: se vor împlini 15 ani de la primul concert al orchestrei (în anul 2019), respectiv 30 ani de la înfiinţarea Societăţii (în anul 2020). Ambele evenimente vor fi marcate printr-un concert al Orchestrei Societăţii Filarmonice în care se va interpreta concertul pentru pian Nr. 4 sau 5  de Beethoven sau Concertul de Schumann. 
În aceste condiţii, am făcut demersuri pentru identificarea şi cumpărarea unui pian nou de concert şi am găsit un exemplar bun, potrivit specialistului consultat, care costă 102.000 lei (20.000 euro).  Termenul până la care trebuie achitat este de numai 3 luni. 
Comitetul de iniţiativă al Societăţii Filarmonice consideră că nu se poate obţine în timp util suma necesară din donaţii de 10 euro, cum s-a mai procedat în trecut pentru achiziţia localului şi pianinei pentru şcoala de muzică, când  s-au strâns bani de la 600 donatori în 8 ani. De această dată s-a considerat că pianul poate fi cumpărat cu donaţii de cel puţin 500 lei. 
De asemenea, trebuie menţionat că aceia care contribuie la cumpărarea pianului vor putea cânta pe el în recital sau concert.                                                                                     
Tudor Moisin
Secretar muzical al Societăţii Filarmonice
(telefon:  0720 219 806)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare