Știri

Societatea care ecologizează batalul din strada Lacul Peştelui a fost amendată!

Proiectul de „Reabilitare teren contaminat istoric, batal de depozitare reziduuri petroliere Lacul Peştelui” era demarat anul trecut cu mare tam-tam de către autorităţile locale, mândre că este „o lucrare de pionierat” pentru oraş. La vremea respectivă, chiar managerul de şantier al firmei EcoPlast Industries Group anunţa într-o conferinţă de presă că  „termenul de finalizare este în decembrie anul acesta (n.r.-2012), dar noi dorim să terminăm totul până în septembrie, maxim 15 octombrie, cu toate că e mult deja. O să venim cu mai multe pompe, cu mai multe instalaţii de centrifugare, o staţie de resorbţie termică mai mare. Instalaţia noastră poate să ardă într-o zi 200 de mc.”
Nu s-a reuşit finalizarea proiectului, lucru recunoscut de către primarul Horia Tiseanu într-un interviu, în care preciza la începutul acestui an că „trebuia finalizată în decembrie lucrarea dar, au fost nişte probleme care nu au depins de firmă. Sunt convins că se va finaliza, chiar în prima parte a anului.”
Între timp, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat un control pe strada Lacul Peştelui, pentru a vedea cum se desfăşoară proiectul de ecologizare, în valoare de 10,26 de milioane de lei, fără TVA. În urma acestui control, s-au constatat următoarele nereguli, aşa cum reiese dintr-un comunicat de presă difuzat de către Garda Naţională de Mediu: buletinul de analiză pentru deşeul lichid rezultat în urma procesului tehnologic nu preciza locul de prelevare a probelor date spre analiză şi încadrarea acestor probe ca deşeu; din procesul de centrifugare nu rezultă apă sau apă uzată, aşa cum este menţionat în actul de reglementare, respectiv în autorizaţia de mediu deţinută de societatea EcoPlast; stocarea deşeurilor periculoase solide rezultate din batal şi de pe amplasament (deşeuri plastice şi textile, lemn etc.) nu se făcea conform prevederilor legale, iar pe suprafeţele din incinta punctului de lucru existau scurgeri petroliere, în urma spargerii unor furtunuri şi conducte.
Ca urmare a celor constatate, societatea Ecoplast a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare 100.000 lei, conform OUG 195/2005, pentru faptul că nu a notificat autoritatea de reglementare cu privire la elementele noi (eliminarea deşeurilor lichide) care au apărut în procesul tehnologic până la data eliberării autorizaţiei de mediu.
„Comisarii de mediu au impus societăţii în cauză să solicite revizuirea autorizaţiei de mediu în vederea încadrării conforme a fazei lichide rezultate în urma procesului tehnologic şi gestionarea cantităţilor rezultate conform legislaţiei în vigoare, respectiv luarea în evidenţă a elementelor noi privind desfăşurarea proiectului şi activităţilor specifice”, se precizează în comunicatul Gărzii Naţionale de Mediu. 
Carmen Negreu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare