Alegeri după reguli noi
Alegerile locale şi parlamentare se desfăşoară anul acesta după noi reguli, adoptate în 2015 de către Parlamentul României. Fiindcă alegerile pentru conducerea municipalităţii câmpinene sunt cele mai apropiate, vom vorbi în continuare despre ele. Unele reguli se vor păstra. Astfel, întocmai ca în alegerile din 2012, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, dar cheltuielile electorale se vor recupera de la bugetul de stat, şi nu din bugetele locale, ca până acum. În schimb, preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi în mod indirect, din rândul consilierilor judeţeni, în prima şedinţă a legislativului respectiv, adică aşa cum se întâmpla şi pâna la alegerile din 2008. Pentru a fi ales, şeful unui consiliu judeţean trebuie să obţină votul majorităţii consilierilor. Totodată, liderii legislativelor judeţene vor putea fi revocaţi cu votul a două treimi din numărul colegilor. Vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg, ca şi până acum, prin vot indirect. Se acreditează ideea că vor fi mai mulți candidați datorită legii care permite înfiinţarea unui partid cu trei membri.
La Câmpina este puţin probabil să se mai nască în următoarele săptămâni un partid al cărui lider să aspire la fotoliul de primar. Aşadar, primarii vor fi aleși într-un singur tur, iar cei care vor candida trebuie să depună o listă cu semnăturile a minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puţin de 100 de susţinători pentru comune, 500 pentru oraşe de rangul 2 şi 3, şi 1.000 de susţinători pentru municipii şi pentru Bucureşti. Propunerile de candidaţi pentru consilierii locali, consilierii judeţeni şi pentru primari se fac pe circumscripţii electorale şi se depun la birourile electorale de circumscripţie cel mai tarziu cu 30 de zile inainte de data alegerilor. Candidaţii îşi vor putea deconta cheltuielile în limita a 60 de salarii minime brute de fiecare. Numai că cei care nu reuşesc să intre în Parlament sau să ajungă primari sau consilieri locali/ judeţeni nu mai primesc nimic înapoi. În campanii pot fi utilizate următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală: afişe cu dimensiunile de 50 cm/30 cm; material de propagandă electorală audio sau video, difuzate de massmedia audiovizuală; publicitatea în presa scrisă; materialele de propagandă online;broşuri, pliante.
Candidaţii principalelor partide pentru Primărie
Cum mult contestata noastră clasă politică consideră alegerile (locale, parlamentare, prezidenţiale) ca pe o afacere politică, conducerile partidelor mari se dedau, de regulă, la tot felul de secretomanii cu privire la candidaţii proprii şi la candidaturile acestora. Respectând tipicul oricărei afaceri din mediul privat, învelită în mister până la începerea ei, liderii marilor partide consideră că pentru reuşita acestei “afaceri politice” nu trebuie să divulge prea devreme numele candidaţilor proprii pentru a nu-i expune unor eventuale critici. Dar scoateţi-i, fraţilor, la înaintare mai repede, să-i vadă tot poporul, ca să-i putem cântări mai bine şi să ştim pe cine votăm şi ce marfă “cumpărăm”. Că după alegeri, dacă ne-om da seama că iarăşi ne-am înşelat, nu mai putem duce marfa înapoi, ca la marile magazine. Retailerii politici sunt mult mai cu nărav decât cei comerciali. Iar dacă mai ai şi îndrăzneala să îi cerţi cumva pe foştii candidaţi ajunşi în fruntea bucatelor că nu au făcut ce au promis, că nu şi-au făcut treaba, cei aleşi nu se vor sfii să te dojenească din nou că nu eşti corect, că ei nu au zis chiar aşa în platformele electorale, că ei ar vrea, dar n-au cu ce, n-au cu cine, domnule. Aşa că grijă mare cu cine votaţi.
Anul acesta, parcă mai repede decât în alţi ani, se cunosc candidaţii la Primăria Câmpina ai organizaţiilor municipale ale marilor partide. Nominalizările unora sunt sigure, ale altora aproape sigure sau din ce în ce mai consistente. Astfel, conform unor decizii de la nivel central, candidatul PNL Câmpina este primarul în funcţie, Horia Tiseanu. Deşi nominalizarea partidului este certă, Tiseanu nu şi-a anunţat în mod public candidatura. Nu ne gândim aici la lansarea oficială a candidaturilor, ci doar la recunoaşterea publică de către candidaţi a intenţiilor proprii. Se aude, că PSD ar face alianţă la Câmpina cu UNPR, iar candidatul acestei alianţe electorale locale ar fi Jenica Tabacu, lider al partidului condus de generalul Gabriel Oprea. Este un zvon cu un puternic parfum de credibilitate. Aproape sigur, candidatul pentru Primăria Câmpina al Alianţei Populare (PMP) este actualul consilier local Ionuţ Piţigoi. Din partea PSRO (Partidul Social din România, condus de Mircea Geoană), va candida pentru şefia executivului local avocatul Nicoleta Gherman, o premieră pentru viaţa politică din municipiul nostru. Cea mai grăbită formaţiune politică, în ceea ce priveşte anunţarea candidaţilor proprii pentru primării, s-a declarat a fi ALDE Prahova. De mai mult timp, filiala judeţeană a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că la Câmpina îl va arunca în lupta pentru prima funcţie de demnitate publică locală pe consilierul municipal Daniel Ioniţă. Recent, președintele ALDE Prahova, deputatul Grațiela Gavrilescu, a anunţat că pentru Primăria Breaza va candida, din partea ALDE, Cătălin Bercăroiu, profesor de educație fizică, director al Școlii Gimnaziale „B.P. Hasdeu”. Principalul contracandidat al său va fi Răzvan Bălășescu (PNL), actualul primar. Nu vrem să omitem din acest material cele două comune legate ombilical de Câmpina. La Poiana Câmpina, actualul primar Alin Moldoveanu (PNL) va candida din nou, cu mari şanse de reuşită. De asemenea, la Băneşti, actualul primar Gheorghe Stoica (PSD) se va înfrunta cu actualul viceprimar, Mihai Ungureanu, iar lupta aici se arată foarte strânsă.